• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 17.2°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 16.0°C
  2 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 13.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 16.0°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  0 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.6°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 17.2°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.0°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 20.0°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.1°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 16.1°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
Το τρίτο κύμα και οι επιχειρήσεις εστίασης
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το τρίτο κύμα και οι επιχειρήσεις εστίασης

 • A-
 • A+
Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να αντιμετωπίσει τους επιχειρηματίες και ως φυσικά πρόσωπα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ευτυχισμένο το νέο έτος με υγεία.

Το 2021 ξεκίνησε με απαγόρευση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και περιορισμό μετακινήσεων. Οι όποιες ελπίδες υπήρχαν για επανεκκίνηση της οικονομίας στις 7 Ιανουαρίου, έχουν εξανεμιστεί προ πολλού. Οι επιχειρήσεις εστίασης ήταν κλειστές τους μήνες Νοέμβριο/Δεκέμβριο και από ό,τι φαίνεται θα παραμείνουν και τον Ιανουάριο.

Δυστυχώς όμως, τα μέτρα που λαμβάνονται δεν επαρκούν και δεν βοηθούν επί της ουσίας τους επιχειρηματίες να διατηρήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους. Και εξηγούμαστε.

● Οι επιστρεπτέες προκαταβολές 1-2 και 3 λογίζονται ως δάνειο προς τον επιχειρηματία. Θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως βοήθημα μόνο εάν ικανοποιητικό ποσοστό τους δεν επιστραφεί.

● Στην προκαταβολή 4, μπορεί το 50% να μην επιστρέφεται, όμως έχει δοθεί για να πληρωθούν οι πάγιες υποχρεώσεις δύο μηνών σε μια επιχείρηση αλλά και οι πάγιες υποχρεώσεις δύο μηνών του νοικοκυριού των ιδιοκτητών της ίδιας επιχείρησης. Επιπροσθέτως από τα χρήματα τις επιστρεπτέας προσφάτως απαιτήθηκε να πληρωθεί και το ποσοστό δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους.

● Η μη καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο είναι μια σημαντική βοήθεια προς τους επιχειρηματίες, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι πλήττει μια άλλη μερίδα κόσμου.

● Η επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων έχει ημίμετρο χαρακτήρα και δεν επαρκεί. Μπορεί να βοηθά μακροπρόθεσμα τον επιχειρηματία, όμως με την παρούσα οικονομική κατάσταση ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα ευνοηθούν από το μέτρο. Το ποσοστό της επιδότησης είναι μικρό (100 ευρώ για κάθε 10 τετραγωνικά) που σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας θα χρειαστεί να προσθέσει χρήματα από το πορτοφόλι του για να κάνει μια αξιοπρεπή αγορά θερμαντικού σώματος.

Αρα, καλείται να καταναλώσει τη μηδαμινή ρευστότητά του, αλλά πιθανόν να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσει άμεσα τις σόμπες για να γίνει απόσβεση του ποσού. Ειδικά εάν επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα στις αρχές της άνοιξης.

● Οι αναβολές πληρωμών (ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία, κ.λπ.) απλώς μετατοπίζουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να κληθεί ο επιχειρηματίας σε λίγο καιρό να πληρώνει δύο και τρεις δόσεις τον ίδιο μήνα.

● Η επιδότηση (5.000 ευρώ) για δημιουργία e-shop δεν αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης.

Παράλληλα, δεν έχει αναφερθεί καθόλου στον δημόσιο διάλογο το κόστος των προϊόντων που έχουν λήξει και το έχει καλύψει ήδη ο επιχειρηματίας.

Συμπερασματικά, το οικονομικό επιτελείο χρειάζεται να πάρει γενναίες αποφάσεις. Να αντιμετωπίσει τους επιχειρηματίες και ως φυσικά πρόσωπα. Να δώσει και σε εκείνους αποζημίωση ειδικού σκοπού για να μπορέσουν να πληρώσουν τα πάγια των σπιτιών τους. Να ανακοινώσει άμεσα το ποσοστό μη επιστροφής των πρώτων προκαταβολών ώστε να δημιουργήσει ρευστότητα στον επιχειρηματία για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Επίσης, η προκαταβολή 5, εφόσον είναι για λογαριασμούς δύο μηνών (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) να διατηρηθεί στα επίπεδα της προκαταβολής 4, χωρίς να υπάρχει μείωση ποσού στους δικαιούχους.

Εν κατακλείδι, σχολιάσαμε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έως τις αρχές Ιανουαρίου. Φαίνεται όμως ότι η εστίαση θα αρχίσει να επαναλειτουργεί τον Μάρτιο και έτσι προκύπτουν τρεις δύσκολοι μήνες μπροστά μας. Επιβάλλεται λοιπόν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα. Να συμπεριληφθούν περισσότερες επιχειρήσεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία των περιφερειών και να αναζητηθούν περαιτέρω μείγματα πολιτικής για να καλυφθεί αποτελεσματικά το σύνολο του πληθυσμού.

*ζει και εργάζεται στο Μεσολόγγι έχοντας διττή ιδιότητα, πολιτικού επιστήμονα και επιχειρηματία


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 11/01/2021.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγκλεισμός
Η ζωή εν μέσω καραντίνας και οι καθημερινές δυσκολίες της που επηρεάζουν μικρούς και μεγάλους.
Εγκλεισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θετική στις ανασφάλειες
Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ετοιμάστηκα, έβαλα τα καλά μου και βγήκα έξω.Τώρα φοράω τη ζεστή μου ρόμπα, η οποία έχει γίνει το δεύτερο δέρμα μου και χαζεύω με τις ώρες βιντεάκια στο YouTube.
Θετική στις ανασφάλειες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το καλό παράδειγμα και η αποσταθεροποιητική ισχύς
Οι εμπορικές και οι φορολογικές πολιτικές που εφαρμόζει είναι η επιτομή της διεύρυνσης της ανισότητας. Στην παιδεία, τα σχολεία για εύπορους εκτοπίζουν τη δημόσια εκπαίδευση, η οποία συνειδητά υποβαθμίζεται...
Το καλό παράδειγμα και η αποσταθεροποιητική ισχύς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διεκδικώντας αυτά που άρπαξαν
Ο φόβος που γεννά η σκέψη του θανάτου έκανε πολλούς να γυρίσουν πίσω στην εποχή της ισπανικής γρίπης και να αναζητήσουν διαφορές και ομοιότητες με το σήμερα.
Διεκδικώντας αυτά που άρπαξαν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εναλλασσόμενες φάσεις του κορονοϊού
Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες του δεύτερου lockdown.
Οι εναλλασσόμενες φάσεις του κορονοϊού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιδημία και ψυχική υγεία: υπάρχει χώρος για δικαιώματα;
Τους τελευταίους εννιά μήνες, σε όλο τον κόσμο, η ζωή των ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα έχει αλλάξει.Ασφαλώς, το σύνολο του πληθυσμού γίνεται ευάλωτο στο «τραύμα του εγκλεισμού», με αδιαμφισβήτητο αντίκτυπο...
Επιδημία και ψυχική υγεία: υπάρχει χώρος για δικαιώματα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας