• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 27.3°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 23.8°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.0°C / 24.9°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.7°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.1°C / 22.5°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 24.6°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.2°C
  0 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 26.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.4°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.8°C / 26.0°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 28.1°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 22.1°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 23.2°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δισεκατομμυριούχοι κι εμείς

 • A-
 • A+
Το θέμα των ανισοτήτων αλλά και το πού πηγαίνει η τεχνολογία και τι επιπτώσεις θα έχει το παραβλέπουν οι περισσότερες κυβερνήσεις. Δεν θέλουν να στενοχωρήσουν τους έχοντες. Ειδικά στη χώρα μας, με το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση νομίζει ότι κοροϊδεύοντας για 4,5% ανάπτυξη ή προσβλέποντας στη «δημιουργική καταστροφή» τύπου Πισσαρίδη ή στην εντεινόμενη αστυνομική καταστολή, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που έρχονται.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Βλέπουμε τα διάφορα κράτη να προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανά τα συστήματα υγείας για να μην καταρρεύσουν. Διαβάζουμε ότι το βρετανικό σύστημα, που πριν από την εποχή Θάτσερ αποτελούσε το διαμάντι των ευρωπαϊκών συστημάτων, κινδυνεύει. Το καλύτερο σύστημα, με τα περισσότερα νοσοκομεία και ΜΕΘ, το γερμανικό, αγωνιά γιατί κινείται οριακά. Και παράλληλα οι οικονομίες ακόμη και των αναπτυγμένων χωρών αντιμετωπίζουν κρίση.

Το ερώτημα είναι αν είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, αν οι ανισότητες είναι φυσιολογικές, όπως θέλει η κυβέρνηση να μας πείσει, και αν το ίδιο συμβαίνει παγκόσμια. Εχουν όλοι απώλειες ή υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που τρίβουν τα χέρια τους γιατί η οικονομική κρίση, που ξεκίνησε πριν από την πανδημία αλλά επιταχύνθηκε μετά, αυτούς τους ευνόησε;

Η μελέτη της PWC - UBS

Κυκλοφόρησε πρόσφατα μια ανάλυση της εταιρείας οικονομικών αναλύσεων Pricewaterhouse (PWC) και της εταιρείας/τράπεζας UBS, οι οποίες μελέτησαν πάνω από 2.000 δισεκατομμυριούχους (το 98% σε όλο τον κόσμο) και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι αυτοί αυξήθηκαν – και μάλιστα την περίοδο της πανδημίας όσοι επένδυσαν στους τομείς της υγείας και της υψηλής τεχνολογίας είχαν υπέρογκα κέρδη, ιδιαίτερα τους μήνες της κάποιας ανάκαμψης της οικονομίας, τον Απρίλιο-Ιούλιο του 2020.

Η μελέτη της PWC - UBS διαπιστώνει ότι:

● Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων έφτασε τα 10,2 τρισ. στο τέλος Ιουλίου 2020. Στο τέλος του 2017 ήταν 8,9 τρισ. Υπάρχουν τώρα 2.189 δισεκατομμυριούχοι, ενώ το 2017 ήταν 2.158.

● Το 2018, 2019 και τους πρώτους επτά μήνες του 2020, τα κέρδη των δισεκατομμυριούχων που επένδυσαν στην τεχνολογία αυξήθηκαν κατά 42,5% ενώ όσων επένδυσαν στην υγεία (νέα φάρμακα, διαγνωστική και ιατρική τεχνολογία) αυξήθηκαν κατά 50,3%. Σε αντίθεση, τα κέρδη συνολικά όλων των υπόλοιπων δισεκατομμυριούχων όπως αυτών που επένδυσαν στο real estate και στα media είναι 19,1%.

● Μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2020, τα κέρδη όσων επένδυσαν στην τεχνολογία αυξήθηκαν κατά 41,3%, στην υγεία 36,4%, στη βιομηχανία 44,4%, στην κατανάλωση 26,4%, στα media 21,2%.

● Την περίοδο 2009-2020, τα κέρδη των δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 170%, στην Κίνα 1.146%, στη Γερμανία 175%, στη Ρωσία 80%, στη Γαλλία 439%, στην Ινδία 90%, στο Χονγκ Κονγκ 208%, στη Μ. Βρετανία 168%, στον Καναδά 238%, στη Βραζιλία 99%.

● Συγκρίνοντας την περίοδο 2009-2020, και βάζοντας τις επενδύσεις παγκόσμια με βάση το 100 για το 2009 (έτος παγκόσμιας οικονομικής κρίσης), σήμερα οι επενδύσεις στη βιομηχανία υγείας και τεχνολογίας έχουν φτάσει στο 600 (τεράστια ώθηση την περίοδο του Covid-19) ενώ οι επενδύσεις σε βιομηχανικά είδη, real estate, καταναλωτικά είδη, οικονομικές υπηρεσίες, media, είναι κάτω από το 400.

Η ψαλίδα

Αναπόφευκτα, θα δημιουργηθεί μια ψαλίδα ανάμεσα στους 2.000 δισεκατομμυριούχους που επενδύουν στην υψηλή τεχνολογία αιχμής, στους υπόλοιπους πλούσιους που θα συνεχίσουν να επενδύουν σε κλασικές τεχνολογίες και στους υπόλοιπους ανθρώπους που θα καταναλώνουν ό,τι μπορούν με όλο και μικρότερους μισθούς.

Το χάσμα θα δημιουργήσει κοινωνικές αντιδράσεις από τους φτωχοποιημένους που ανήκαν στη μεσαία τάξη και δεν μπορούν να επωφεληθούν πλέον από τις νέες τεχνολογίες, αλλά και ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα στους παραδοσιακούς και μη καπιταλιστές, καθότι δεν φέρνει μόνο η φτώχεια γκρίνια.

Οι αντιθέσεις αυτές παρασύρουν ήδη σε αντιπαράθεση και ορισμένα κράτη. Βλέπε αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για το 5G.

Η οικονομική ολιγαρχία στη χώρα μας, αντί να επενδύσει σε σύγχρονους παραγωγικούς τομείς υψηλής τεχνολογίας και να δώσει δουλειά σε νέους επιστήμονες, αγοράζει ΜΜΕ για να ελέγχει τις κυβερνήσεις. Οταν αυτά καταρρεύσουν επειδή θα τα βαρεθεί ο κόσμος, θα χάσει και η ολιγαρχία μέρος της επιρροής της.

Οι πληροφορίες για όλη την κοινωνία (big data)

Η υψηλή τεχνολογία, στην οποία επενδύουν και κερδίζουν οι πλούσιοι δισεκατομμυριούχοι, είναι τα νέα φάρμακα και η ιατρική τεχνολογία, η ρομποτική στη βιομηχανία, η εκτύπωση 3D, η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), τα drones, το ίντερνετ για οικιακές συσκευές κ.λπ. Και όλα αυτά κάτω από ένα πλέγμα πληροφοριών που αφορούν όλο τον πληθυσμό (big data). Να γιατί έγινε η συμφωνία Palantir με την κυβέρνηση.

Η εταιρεία συμβουλεύει για τον κορονοϊό ενώ πιθανότατα συγκεντρώνει στοιχεία/προτιμήσεις/τάσεις για όλο τον πληθυσμό (big data) για μελλοντική χρήση, για εμπορικούς σκοπούς αλλά ίσως και για θέματα ασφάλειας.

Τα ερωτήματα

Το 1ο ερώτημα είναι τι έφτιαχναν οι βιομηχανίες φαρμάκων από το 2012, οπότε βλέπουμε αλματώδη άνοδο των κερδών τους. Εφτιαχναν κυρίως φάρμακα ή καλλυντικά και κρέμες και γιατί δεν πρόλαβαν νωρίτερα την αντιμετώπιση του κορονοϊού;

Το 2ο ερώτημα είναι κατά πόσο η ανταγωνιστική πρακτική των φαρμακοβιομηχανιών θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις απειλές στην υγεία, που όλο και γίνονται πιο απρόβλεπτες;

To 3ο είναι ποιοι θα επωφεληθούν από την ιατρική και την υπόλοιπη τεχνολογία και με τι κόστος;

Το 4ο ερώτημα είναι πόση ανεργία θα προκληθεί από την αυτοματοποίηση γραμμών παραγωγής και τη ρομποτική;

Και αυτά είναι μόνο λίγα ερωτήματα από τα πολλά που μπορεί να δημιουργηθούν.

Στη χώρα μας

Το θέμα των ανισοτήτων αλλά και το πού πηγαίνει η τεχνολογία και τι επιπτώσεις θα έχει το παραβλέπουν οι περισσότερες κυβερνήσεις. Δεν θέλουν να στενοχωρήσουν τους έχοντες. Το ίδιο και μερικές αντιπολιτεύσεις. Ειδικά στη χώρα μας, με το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση νομίζει ότι κοροϊδεύοντας για 4,5% ανάπτυξη ή προσβλέποντας στη «δημιουργική καταστροφή» τύπου Πισσαρίδη ή στην εντεινόμενη αστυνομική καταστολή απέναντι στους νέους, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που έρχονται.

Δεν μπορείς όμως να κρυφτείς πίσω από τη σκιά σου, όσο κι αν αυτή είναι μεγαλύτερη από το μπόι σου…

*Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθηνών, υποστράτηγος Τεθωρακισμένων εν αποστρατεία

ΑΠΟΨΕΙΣ
New Deal vs Schwarze Null…
Ειρωνεία της Ιστορίας δίχως αμφιβολία να συμπέσουν χρονικά το πάγωμα της τελικής έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης στη Γερμανία με εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης με την εξαγγελία από τον...
New Deal vs Schwarze Null…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει
Τα σημερινά αδιέξοδα σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού γίγνεσθαι απαιτούν την απόρριψη των ξεπερασμένων και αναποτελεσματικών πρακτικών σχεδιασμού πολιτικής.
Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και… Μαύρο Μηδέν!
Η μόνιμη δημοσιονομική περιοριστική πολιτική είναι από το 2009 διάταξη του Συντάγματος στην Γερμανία μια σκληρή πραγματικότητα που δείχνει να μην επηρεάζεται ούτε από την πανδημία.
Πανδημία και… Μαύρο Μηδέν!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μη βάζετε το χέρι σας στις τσέπες των πλουσίων
Μην ενθουσιάζεστε οι πληβείοι. Μην εκπλήσσεστε οι αριστεροί και οι κομμουνιστές. Αλλού βαρούν τα κρόταλα. Δεν πρόκειται για μαϊμού… είδηση. Ισχύει. Με τη διαφορά ότι δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση αυτή που...
Μη βάζετε το χέρι σας στις τσέπες των πλουσίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαψεύσεις από το μέλλον
Ο κόσμος του μέλλοντος είχε ήδη χαθεί επειδή υποσχόταν περιπέτειες, ουρανούς με τ’ άστρα, διαρκή ανάπτυξη και νεοφιλελεύθερους κοινωνικούς μετασχηματισμούς.
Διαψεύσεις από το μέλλον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεγάλη ανατροπή…
H πανδημία φαίνεται ότι θα φέρει σε σημείο παροξυσμού περιφερειακές αλλά και εσωτερικές εντάσεις που είχαν πυροδοτηθεί από τη δυναμική μιας ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης.
Μεγάλη ανατροπή…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας