• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 24.0°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 23.2°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.5°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  1 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 19.2°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.9°C
  4 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  4 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  6 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  50%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 22.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.6°C
  3 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.8°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.7°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  44%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμερικανικές εκλογές: ένα υστερόγραφο

 • A-
 • A+

Οι αμερικανικές εκλογές εκτός από την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ έφεραν στο προσκήνιο τις αδυναμίες αλλά και τις ιδιαιτερότητες του πολιτικού συστήματος της χώρας. Μία από αυτές είναι ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, παρά τη μεγάλη πλειοψηφία που τον έφερε στο αξίωμα, θα πρέπει να συνυπάρξει με την ισχυρή παρουσία των Ρεπουμπλικανών στα δύο νομοθετικά σώματα, δηλαδή στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Μάλιστα στην τελευταία, η εντελώς οριακή πλειοψηφία του ενός από τα δύο κόμματα, θα εξαρτηθεί από τις επαναληπτικές εκλογές για δύο γερουσιαστές στην Πολιτεία της Τζόρτζια, που θα διεξαχθούν σε λίγες ημέρες. Η σημασία της σύμπραξης προέδρου - Κογκρέσου σε σημαντικές αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής έγινε πολύ πρόσφατα πλήρως κατανοητή και στην Ελλάδα όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο Αμερικανός νέος πρόεδρος θα πρέπει στις πολιτικές μάχες που θα δώσει να συνεκτιμήσει αυτόν τον παράγοντα και να επιλέξει τις προτεραιότητές του. Αναμφίβολα απόλυτη προτεραιότητα είναι η επαναφορά των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα. Το διεθνές πολιτικό κεφάλαιο που θα κερδίσει από αυτή την πρωτοβουλία θα πρέπει να το επενδύσει στη σφυρηλάτηση σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να χαραχθεί κοινή πορεία για την αντιμετώπιση της κινεζικής πολιτικής στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικειοποίηση αμερικανικής νέας τεχνολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι δύο εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές ανακοινώθηκε η εμπορική συμφωνία της Κίνας με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, που περιλαμβάνει και δύο σημαντικές «Δυτικές» χώρες: την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η πρόκληση για τις ΗΠΑ είναι προφανής.

H αναδιάρθρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και η εξισορρόπηση της κινεζικής μεγέθυνσης θα έχει τη συναίνεση του Κογκρέσου, προϋποθέτει όμως και στενή συνεργασία της Ευρώπης. Η τελευταία ίσως αποδειχτεί δυσκολότερη από τη φυσιολογικά αναμενόμενη επειδή την προηγούμενη τετραετία η διακαής επιδίωξη της κοινής πορείας με τις ΗΠΑ οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις ακραίες πολιτικές Τραμπ, που ευθέως την υπονόμευαν. Είναι τώρα πιθανόν να αναμείνουν οι Ευρωπαίοι πρωτοβουλίες αλλά και υποχωρήσεις από μια αμερικανική κυβέρνηση, ορισμένες από τις διεθνείς επιδιώξεις της οποίας έχουν απόλυτη ανάγκη την ευρωπαϊκή στήριξη.

Ισως το πιο δύσκολο εγχείρημα για τη νέα αμερικανική κυβέρνηση αποδειχτεί η σύναψη μιας νέας συμφωνίας για τα Πυρηνικά με το Ιράν, την οποίαν επιθυμούν διακαώς οι Ευρωπαίοι και στην οποία αντιτίθενται, όπως έχει πολύ πρόσφατα αναδειχτεί, οι Ισραηλινοί, με κάθε μάλιστα μέσο. Η έγκριση από τη Γερουσία μιας τέτοιας συμφωνίας, στην ολοένα και πιο απίθανη περίπτωση που οι Ιρανοί συμπράξουν στη σύναψή της, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη και όλοι γνωρίζουν πως εάν αυτό δεν συμβεί, ένας επόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θα την πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Τέλος, η κυβερνο-επίθεση των προηγούμενων ημερών που, χωρίς επιφύλαξη, αποδίδεται στους Ρώσους, αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με πρώην σύμβουλο Εσωτερικής Ασφάλειας του ίδιου του προέδρου Τραμπ, «μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της αντικατασκοπίας στη ιστορία των ΗΠΑ».

Αυτή η επίδειξη ρωσικής ηλεκτρονικής ισχύος αφήνει ελάχιστα περιθώρια αμφιβολίας ότι οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, με την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο, θα εισέλθουν, και με τη συναίνεση και των δύο νομοθετικών σωμάτων, σε δυσκολότερη φάση. Μία συνέπεια άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος είναι ότι θα στενέψουν πολύ τα περιθώρια για τη συνέχιση της σημερινής ανοχής των ΗΠΑ στην «εγκάρδια» ρωσοτουρκική συνεννόηση. Ενδεχομένως, το στίγμα της νέας εποχής δίνει η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία, τις παραμονές της ανάληψης καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο με ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση.

Θα ολοκληρώσω αυτές τις σκέψεις με ένα αντικείμενο πολιτικής συναίνεσης που ενισχύθηκε την προεκλογική περίοδο και δεν αφορά αποκλειστικά τα νομοθετικά σώματα. Πρόκειται για την αντιμετώπιση της πρόκλησης για τη δημοκρατία που αντιπροσωπεύουν οι γιγαντιαίες πλατφόρμες του διαδικτύου, όπως η Apple, το Facebook, η Google και το Twitter, η ισχύς των οποίων στη διάρκεια της πανδημίας πολλαπλασιάστηκε.

O Φράνσις Φουκουγιάμα υπογραμμίζει σε πρόσφατο άρθρο του (Foreign Affairs: Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2021) ότι οι μεν Δημοκρατικοί φοβούνται τη χρησιμοποίηση αυτών των δικτύων από εγχώριους και αλλοδαπούς εξτρεμιστές, οι δε Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι είναι προκατειλημμένα εναντίον των συντηρητικών. Ηδη μια μεγάλη μερίδα έγκριτων νομικών προσπαθεί να ερμηνεύσει την αμερικανική αντιμονοπωλιακή νομοθεσία με τρόπο που να θέτει φραγμούς στην παγκόσμια κυριαρχία των δικτύων. Ακόμη ένας τομέας πιθανής συνεργασίας με την Ευρώπη, όπου η Γερμανία έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στο πεδίο αυτό.

* fellow Πανεπιστημίου Dalhousie, Χάλιφαξ, Καναδά. Πρώην πρέσβης εκ προσωπικοτήτων

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά τις εκλογές: το «σπασμένο σύστημα» της Αμερικής
Η απόρριψη του Τραμπ ήταν προσωπική όμως οι Δημοκρατικοί περιορίστηκαν τελικά μόνο στην ήττα του ίδιου τού Τραμπ, όχι στη δημιουργία του μπλε ρεύματος. Και τούτο διότι ούτε το Δημοκρατικό Κόμμα ούτε ο αδύναμος...
Μετά τις εκλογές: το «σπασμένο σύστημα» της Αμερικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ραντεβού το 2022
Στόχος του Τραμπ είναι οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022, όπου επανεκλέγονται τα μέλη της Βουλής καθώς και το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας.
Ραντεβού το 2022
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πεπραγμένα Τραμπ, προκλήσεις Μπάιντεν
Είναι πλέον γεγονός. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι αλήθεια ότι προβλεπόταν άνετη νίκη του, αλλά προέκυψε ντέρμπι.
Πεπραγμένα Τραμπ, προκλήσεις Μπάιντεν
ΑΠΟΨΕΙΣ
O Tραμπ δεν ήταν παρένθεση
Αν δεν αντιληφθούν οι Δημοκρατικοί ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές τομές στους μηχανισμούς που παράγουν ανισότητες, δημοκρατικό έλλειμμα, ρατσισμό και κοινωνικό ανταγωνισμό, τότε είναι πιθανό να ζήσουμε την...
O Tραμπ δεν ήταν παρένθεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παγίωση του διχασμού
Πουθενά στον ορίζοντα των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ δεν διακρίνεται προοπτική επούλωσης του διχασμού που ενισχύθηκε από το οριακό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Παγίωση του διχασμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τραμπ ο ανοξείδωτος
Αν δεν υπήρχε η πανδημία και ο φαύλος κύκλος της σκληρής αστυνομικής καταστολής και εξεγερσιακής διαμαρτυρίας των Αφροαμερικανών, η προεκλογική εκστρατεία του 2020 θα ήταν περίπατος για τον Τραμπ.
Τραμπ ο ανοξείδωτος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας