• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  0 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.6°C
  0 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.3°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 13.0°C
  0 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.4°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 15.7°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  1 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.5°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 17.0°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.3°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 13.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  89%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κινδυνεύει η Δημοκρατία από την πανδημία;

 • A-
 • A+

Ας ξεκινήσουμε με το ότι η Δημοκρατία δεν έχει ανοσία. Και στις σύγχρονες δυτικές Δημοκρατίες ο μεγαλύτερος κίνδυνος κρύβεται στην ψευδή βεβαιότητα ότι οι δημοκρατικές λειτουργίες είναι αδιαμφισβήτητες και δεν έχουν ανάγκη προστασίας και βελτίωσης.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και για πολλές ακροδεξιές κυβερνήσεις, η πανδημία του Covid-19 αποτέλεσε ευκαιρία αλλά και κάλυψη για να κατεδαφιστούν βασικές δημοκρατικές λειτουργίες και κατακτήσεις.

Πριν από τις εκλογές του 2019 φαινόταν ότι πίσω από το προσωπείο του «πράσινου» φιλελεύθερου Κέντρου κρυβόταν μια πολύ «παλιά» δεξιά νοοτροπία. Η μαύρη προπαγάνδα στο Μάτι και στη Μάνδρα, το «Γερούν γερά», η τρόικα εσωτερικού, το Μακεδονικό και το προσφυγικό είχαν δώσει επαρκείς ενδείξεις. Ομως η πραγματικότητα ξεπερνάει ακόμα και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας της μέλλουσας δυστοπίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε 18 μήνες αμφισβήτησε με θράσος και βιαιότητα ουσιαστικές λειτουργίες της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η πανδημία αποτέλεσε ιδανική δικαιολογία και κάλυψη. Η απαγόρευση των πορειών και η κατάργηση του ΑΣΕΠ και των συλλογικών συμβάσεων δεν χρειάστηκαν τη δικαιολογία του Covid-19.

Το «επιτελικό κράτος» αποτελεί το κάλυμμα ενός σκληρού διευθυντηρίου, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση μιας ελίτ, γύρω από την οικογένεια Μητσοτάκη, το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία και το βόλεμα «γαλάζιων» παιδιών. Σε δεκάδες δημόσιους φορείς αποκαλύπτονται υπέρογκες αμοιβές «γαλάζιων» παιδιών, δεκάδες προσλήψεις «διευθυντών» εκτός Δημοσίου, αναθέσεις σε εταιρείες-φαντάσματα μίας ημέρας, τοποθετήσεις επικεφαλής χωρίς πτυχίο και με συμφωνίες συναλλαγής, από τον διοικητή της ΕΥΠ μέχρι τον κ. Πατέρα στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Σοβαρές οπισθοχωρήσεις εξελίσσονται και στο κράτος δικαίου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετατράπηκε σε υπουργείο Ξεπουλήματος και Ρουσφετιών: κατάργηση δασικών χαρτών, φορέων περιβάλλοντος και υπηρεσιών ελέγχου, αδειοδότηση παράνομων και ρυπαινουσών δραστηριοτήτων, νομοθέτηση κατά παραγγελία ημετέρων αποτελούν καθημερινές πρακτικές. Ο κ. Χατζηδάκης συνεννοείται απευθείας με την «Ελληνικός Χρυσός» εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου, αφαιρεί αρμοδιότητες των ΟΤΑ για μονάδες απορριμμάτων, ώστε να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση και την καύση, ιδρύει υπηρεσία δόμησης στο υπουργείο για να εκδίδει άδειες για τους «κολλητούς».

Από την άλλη, εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση αμφισβητεί την πρόσβαση των πολιτών σε βασικά αγαθά επιβίωσης. Η διακοπή ρευματοδότησης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε νοικοκυριά και μαγαζιά που έχει πλήξει η πανδημία, έχει αποτέλεσμα αύξηση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και τα παιδιά αυτών των οικογενειών να στερούνται το δικαίωμα πρόσβασης στη συνταγματικά κατοχυρωμένη εκπαίδευση.

Και αν αντιδράσει η κοινωνία, υπάρχει αντίδοτο: χειραγώγηση και μονοφωνία στα μέσα ενημέρωσης, λίστες Πέτσα και Κικίλια, λογοκρισία τύπου Ακρίτα και Κρυστάλλη. Περιπτώσεις που αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου των πολλαπλών χρηματοδοτήσεων προς καναλάρχες και media-άρχες αλλά και πρακτικών εκφοβισμού και λογοκρισίας δημοσιογράφων, που δεν αποκαλύπτονται.

Ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως της συνάθροισης, και ο εκτροχιασμός της συμπεριφοράς αστυνομικών δυνάμεων με άνωθεν πολιτικές εντολές αποτελούν εκφράσεις αυτής της αντιδημοκρατικής διολίσθησης.

Στους χώρους εργασίας ο αυταρχισμός στοχεύει στη φίμωση και στον περιορισμό συνδικαλιστικών λειτουργιών, ακόμα και κατά υγειονομικών που αποκαλύπτουν σκάνδαλα και λάθη στη μάχη της πανδημίας.

Πίσω από το κεντρώο προφίλ η ομάδα Μητσοτάκη υλοποιεί στη χώρα μας μια ακροδεξιά στρατηγική που θα έχει συνέχεια. Για να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή, να καλύψει τα αντιλαϊκά της σχέδια και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Υλοποιεί ένα στρατηγικό σχέδιο ακύρωσης κάθε δημιουργικής και συλλογικής δύναμης, κάθε προοδευτικής σκέψης και δράσης, αλλά και πειθάρχησης της νεολαίας μέσα από το ρουσφέτι και τον φόβο. Η απαξίωση και εξαθλίωση των ανθρώπων των τεχνών και του πολιτισμού είναι η καλύτερη απόδειξη για το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κορυφαίες στιγμές, η νομοθετική κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς για να καλυφθεί και να εξαφανιστεί το σκάνδαλο Novartis και η κρυφή συνεργασία με εταιρείες διαχείρισης προσωπικών δεδομένων, που ενέχονται σε σκάνδαλα χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Σήμερα στην Ελλάδα η Δημοκρατία κινδυνεύει. Οχι από την πανδημία, αλλά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία με πρόσχημα την πανδημία αποδομεί δημοκρατικές λειτουργίες και αφαιρεί κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα από την ελληνική κοινωνία.

Η υπεράσπιση της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πεδίο συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Σε αυτό το μέτωπο υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλειοψηφικής κοινωνικής συμφωνίας, που θα έρθει σε σύγκρουση με αυτή τη δεξιά, βαθιά συντηρητική και οπισθοδρομική κυβέρνηση. Η σύγκρουση αυτή μπορεί να καταλήξει στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και να δώσει στη νέα γενιά ένα δημοκρατικό και προοδευτικό μέλλον.

*Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημοκρατία και ΜΜΕ στην Ελλάδα
Με τις θεωρητικο-πολιτικές συνθήκες επίγνωσης του παρόντος, μπορούμε να πούμε ότι το ιδιωτικό επικοινωνιακό σύστημα ενημέρωσης που θεσμοθετήθηκε κατά τη δεκαετία του ’90, σήμερα είναι παρωχημένο, είναι...
Δημοκρατία και ΜΜΕ στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η άρνηση του εμβολιασμού ως πρόβλημα δημοκρατίας
Η ένταση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συνδέεται με την αδυναμία της κυβέρνησης να διαφωτίσει και να πείσει μεγάλο μέρος των πολιτών για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
Η άρνηση του εμβολιασμού ως πρόβλημα δημοκρατίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διχαστικά προνόμια
Υπάρχει όμως και μια άλλη όψη, που ίσως είναι πιο σκοτεινή. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αναθέτουν –ακριβέστερα, μεταθέτουν– στους επαγγελματίες της εστίασης, των μεταφορών και άλλων κλάδων την ευθύνη και την...
Διχαστικά προνόμια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημοκρατία της ουράς
Στον κύριο Δ. αρέσουν οι ουρές. Οι ουρές που σχηματίζονται έξω από τράπεζες, σούπερ μάρκετ και καταστήματα. Τώρα μάλιστα που το καλοκαιράκι είναι στις δόξες του περιμένει υπομονετικά τη σειρά του και την...
Η δημοκρατία της ουράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δυναμική της αδράνειας
Στα δικά μας. Η κυβέρνηση για κάτι παραπάνω από το μισό της ώς τώρα θητείας της κλήθηκε να διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις καθώς ποτέ στο παρελθόν η οικονομία δεν μπήκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα...
Η δυναμική της αδράνειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη δημοκρατία
Παραζαλισμένοι οι πολίτες μένουν στη γωνία παθητικοί θεατές ενός «έργου» κακόγουστου και επικίνδυνου. Χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία περιμένοντας τους βαρβάρους.
Για τη δημοκρατία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας