• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.6°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.9°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 16.0°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 15.6°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 2.2°C / 16.0°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  1 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  0 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 11.7°C / 20.0°C
  1 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.8°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
Επιστολή της διοίκησης του Ασύλου Ανιάτων
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστολή της διοίκησης του Ασύλου Ανιάτων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων απάντησε με την παρακάτω επιστολή της στις 18.12.2020 στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» «Μάχη με την ψώρα στο Ασυλο Ανιάτων» (17/12/2020).

«Σε απάντηση των όσων δημοσιεύσατε στο φύλλο της 17ης Δεκεμβρίου, αναφορικά με τη διαχείριση κρούσματος ψώρας στο Ιδρυμα Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων (ΙΠΧΠ) του Ασύλου Ανιάτων και προς αποκατάσταση της αλήθειας, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα: Το προηγούμενο διάστημα, έπειτα από επίμονα συμπτώματα κνησμού που παρουσίασε περιθαλπόμενη του Ιδρύματος, εφαρμόστηκε ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο που μεταξύ άλλων περιελάμβανε εξέταση της πάσχουσας από ιδιώτη δερματολόγο, χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, απολύμανση χώρων και ιαματικού εξοπλισμού, πλέον των τακτικών προγραμματισμένων και επαυξημένη φροντίδα υγιεινής όλων, ανεξαιρέτως, των περιθαλπόμενων.

Παρ’ όλη την αυστηρότατη εφαρμογή του πρωτοκόλλου, δύο περιθαλπόμενοι επανεμφάνισαν συμπτώματα και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Α. Συγγρός για περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο κατά τον οποίο επιβεβαιώθηκε ότι έπασχαν από ψώρα. Με την επιβεβαίωση των δύο κρουσμάτων, τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε σε όλους τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους του Ιδρύματος πλήρης δερματολογικός έλεγχος από τον οποίο διαπιστώθηκε η ύπαρξη εξανθήματος σε ακόμα έξι άτομα.

Ακολούθησε καταγραφή συμπτωματολογίας, απομόνωση των περιστατικών, εκ νέου εξέταση από ιδιώτη δερματολόγο, εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και εφαρμογή επιπλέον μέτρων καθαριότητας και απολύμανσης χώρων και εξοπλισμού σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Πλέον, γίνεται καθημερινός καθολικός δερματικός έλεγχος και καταγραφή της πορείας του συνόλου των περιθαλπόμενών μας. Την ορθότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν επιβεβαίωσε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κατά τον τακτικό έλεγχο που πραγματοποίησε στις 10.12.2020, στο ΙΠΧΠ, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με την κατάσταση να τελεί σήμερα υπό πλήρη έλεγχο, η διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων δρομολόγησε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να διαπιστωθούν τυχόν παραλείψεις που ενδέχεται να έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των περιθαλπόμενων και των εργαζομένων του ΙΠΧΠ. Η διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων εκφράζει για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη της στους εργαζόμενους του ΙΠΧΠ οι οποίοι σε μια εξαιρετικά δύσκολη υγειονομική συγκυρία λειτούργησαν με επαγγελματισμό και αίσθηση καθήκοντος και διασφάλισαν την υγεία και την ασφάλεια των 143 περιθαλπόμενων με κινητική και νοητική αναπηρία που φιλοξενούνται στο Ιδρυμα».

Η απάντηση της συντάκτριάς μας

Καλοδεχούμενη η απάντηση του Δ.Σ. του Ασύλου Ανιάτων στο δημοσίευμά μας στις 17.12.2020, αν και η απάντηση αφορά μόνο το πρώτο σκέλος του δημοσιεύματος σχετικά με τα περιστατικά ψώρας και την αντιμετώπισή τους και όχι τα όσα αφορούν το εξαιρετικά επιβαρυντικό για τη διοίκηση πόρισμα που συνέταξε ο ορισμένος από την εισαγγελία εμπειρογνώμονας.

Λυπούμαστε όμως και για το ότι η πραγματικότητα, σύμφωνα πάντα με όσα καταμαρτυρούν εργαζόμενοι και συνοδοί, απέχει πολύ από τις απαντήσεις. Χαρακτηριστικά: η επίσκεψη του ΕΟΔΥ ήταν συμπτωματική και αφορούσε τεστ κορονοϊού, ενώ απλά το κλιμάκιο ενημερώθηκε και για τα κρούσματα ψώρας. Η περιφέρεια, η οποία είχε δεχτεί και τις καταγγελίες, δεν ανταποκρίθηκε ποτέ. Οι θεραπείες έγιναν για λόγους ταχύτητας και ταυτόχρονης ύπαρξης πολλών κρουσμάτων ακόμα και από μη ειδικευμένους εργαζόμενους (εργάτες, τεχνικούς κ.λπ.) αλλά και συνοδούς, μια και οι λιγοστοί νοσηλευτές του πλούσιου ιδρύματος δεν επαρκούσαν.

Η καθυστέρηση νοσηλείας του πρώτου περιστατικού είχε αυτά τα αποτελέσματα, ενώ τα περί απομόνωσης δεν ισχύουν, μια και ήδη έχουν νοσήσει αρκετοί ενώ ακόμα και τώρα που πάνω από 10 ασθενείς εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα δεν έχουν απομονωθεί και ο κίνδυνος παραμένει. Οσο για την ευγνωμοσύνη που εκφράζει η διοίκηση στους εργαζόμενους ελπίζουμε να είναι ειλικρινής και να μη μεταφραστεί σε εκδικητικές ενέργειες κατά εκείνων που θεωρεί ότι είναι πιθανό να κατήγγειλαν τα περιστατικά.

Α.Ψ.


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 04/01/2021.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελευθερία ενός εγκλεισμού
Φαίνεται πως αυτή τη στιγμή της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα αυτό που πλήττει περισσότερο τους ανθρώπους δεν είναι ακριβώς ο κορονοϊός ως πραγματική απειλή, αλλά οι συνέπειες σε μια καθημερινότητα ενός...
Η ελευθερία ενός εγκλεισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σχολείο του μέλλοντος
Καλημέρα παιδιά. Από σήμερα το μάθημα θα είναι διαφορετικό, καθώς η κάμερα θα πρέπει να είναι διαρκώς στραμμένη πάνω μου –εγώ είμαι ο τηλεαστέρας της τάξης– όπως και το μικρόφωνο προκειμένου να μας...
Το σχολείο του μέλλοντος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συλλογική ευθύνη
Μήπως πρέπει κάποιος να επισημάνει στον κ. «παρά τω πρωθυπουργώ» ότι στην κοινωνία μας δεν υφίσταται η έννοια της «συλλογικής ευθύνης» όπως εκείνος το επισήμανε κατά την έκφραση των ευχαριστιών του κατά τη...
Συλλογική ευθύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποψήφιοι... συνταξιούχοι
Αγαπητοί, θα ήθελα να ασχοληθείτε λίγο μαζί μου. Ως τα 70 μου δούλευα, πλήρωνα ΦΠΑ, φόρο επιτηδεύματος και όλα τα συναφή, ήμουν δηλαδή μια ενεργή και καλή πολίτις.
Υποψήφιοι... συνταξιούχοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αθέατος ο εργατικός και επαγγελματικός κόσμος για την κυβέρνηση
Η επικράτηση του Covid-19, ως αναμφίβολα μια τεράστια υγειονομική κρίση, έδειξε με ανάγλυφο τρόπο την έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης από την κυβέρνηση.
Αθέατος ο εργατικός και επαγγελματικός κόσμος για την κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας