• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.9°C
  0 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.6°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  76%
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ωραία Ελένη της προοδευτικής διακυβέρνησης

 • A-
 • A+
Η Ευρώπη φάνηκε ανίκανη να σταθεί γενναία στο ύψος των απαιτήσεων που επιτάσσει η διαχείριση μιας κρίσης.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν μονόδρομο την εύρεση κοινού τόπου των πολιτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Η ζοφερή συγκυρία της πρωτοφανούς για τα χρονικά κρίσης που επέφερε η πανδημία σε συνδυασμό με την υπερίσχυση νεοσυντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη φέρνει de facto το ζήτημα στο προσκήνιο.

Για ακόμα μία φορά η Ευρώπη φάνηκε ανίκανη να σταθεί γενναία στο ύψος των απαιτήσεων που επιτάσσει η διαχείριση μιας κρίσης. Και εάν στην οικονομική κρίση του 2009 το δίπολο φτωχός Νότος - πλούσιος Βορράς ήταν αρκετό για να επιβάλει την Ευρώπη των διαφορετικών ταχυτήτων, σήμερα το τείχος του νεοσυντηρητισμού και η κυριαρχία τής κατ’ επίφαση φιλελεύθερης Δεξιάς ορθώνεται και επιβάλλει την έκπτωση σε ζητήματα δημοκρατίας αλλά και ελευθεριών.

Κοινός καταλυτικός παράγοντας και στις δύο περιστάσεις ήταν και είναι ο φόβος σε συνδυασμό με την εμφάνιση ακροδεξιών - φασιστικών μορφωμάτων. Είναι εμφανής λοιπόν η ανάγκη για τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων και ακόμα πιο σαφής η αδυναμία των κομμάτων του χώρου να εκφράσουν τους προοδευτικούς πολίτες με μια ατζέντα που θα δίνει διέξοδο με ορίζοντα το άμεσο μέλλον.

Ωστόσο δεν αρκεί η διαπίστωση της κατάστασης για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού κοινωνικού ρεύματος απέναντι στη συντήρηση. Η πρόσφατη ιστορία δίδαξε ότι η ωραία Ελένη της προοδευτικής παράταξης δεν είναι πάρα ένα αδειανό πουκάμισο χωρίς ριζοσπαστικές ιδέες, χωρίς ατζέντα και απλά αναλώνεται είτε σε συμμαχίες κορυφής είτε σε προσωπικές στρατηγικές.

Τι σημαίνει όμως ριζοσπαστική ατζέντα σήμερα;

Σίγουρα δεν σημαίνει παραγωγή πολιτικής μέσα σε «πολιτικά εργαστήρια». Τέτοια πολιτικά εργαστήρια στήνουν τα κόμματα της ελληνικής Κεντροαριστεράς σε στρογγυλά, αποστειρωμένα τραπέζια μακριά από την κοινωνία και τις ανάγκες. Η διαδικασία άλλωστε πάντοτε καθόριζε τον ρουν της Ιστορίας.

Ακόμα ριζοσπαστική ατζέντα δεν σημαίνει παραγωγή πολιτικών θέσεων χωρίς αιχμές. Ο κοιμώμενος γίγαντας της προοδευτικής παράταξης δεν πρόκειται να ξυπνήσει με εύηχα νανουρίσματα πολιτικών θέσεων που συμπυκνώνονται σε hastags ή διαφημιστικά banners. Χρειάζονται θέσεις οι οποίες να παράγονται μέσα από την κοινωνία και προτάσεις που αναλυτικά θα περιγράφουν την πολιτική «αλλιώς» μακριά από τα non paper, τον λαϊκισμό και την «πολιτική κορεκτίλα» που ουσιαστικά είναι τα μέσα απώθησης των πολιτών από την ενασχόληση με την πολιτική και μετατρέπουν τους οιονεί ενεργούς πολίτες σε κομματική πελατεία.

Και, τέλος, είναι βέβαιο πως δεν γίνεται να παραχθεί μια προοδευτική και ριζοσπαστική ατζέντα που να απαντά στις ανάγκες και τους προβληματισμούς της κοινωνίας από επαγγελματίες πολιτικούς ή ελιτιστές. Τα προβλήματα όπως και οι λύσεις πάντα βρίσκονται εντός της κοινωνίας. Αυτήν οφείλουμε να αφουγκραστούμε εάν θέλουμε να διαμορφώσουμε την ατζέντα που θα δώσει επιτέλους στη χώρα αλλά και στη δημοκρατική προοδευτική παράταξη την απαιτούμενη φυγή προς τα εμπρός.

Οσο λοιπόν αυτοσκοπός είναι από ορισμένους η ανακατάληψη της εξουσίας χωρίς αρχές, αξίες και χωρίς μια ριζοσπαστική και προοδευτική βάση συζήτησης, η προοδευτική διακυβέρνηση θα παραμένει ένα αδειανό πουκάμισο, μια Ελένη!

*ασκούμενος δικηγόρος Πατρών


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 04/01/2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «κανονικότητα» θα αθροίζεται στις συνέπειες
Με δεδομένες τις τρέχουσες μεγάλες προκλήσεις, ο κόσμος είναι απροετοίμαστος, επειδή οι πολιτικοί ιεραρχούν άλλα πράγματα ψηλά στην ατζέντα τους· κυρίως, τον αυτοθαυμασμό και την ιδιοτέλειά τους.
Η «κανονικότητα» θα αθροίζεται στις συνέπειες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει
Τα σημερινά αδιέξοδα σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού γίγνεσθαι απαιτούν την απόρριψη των ξεπερασμένων και αναποτελεσματικών πρακτικών σχεδιασμού πολιτικής.
Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρόκληση των μεταλλάξεων
Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού συνθέτουν μια πρόκληση που μόνον οι θεσμοί και οι μηχανισμοί μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης θα μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Η πρόκληση των μεταλλάξεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα κοινωνικά οικονομικά της αγοράς που χάθηκαν
Μιας και τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς ντόρος για την Κεντροαριστερά και τα έπαθλα(;) που προσφέρει, χρήσιμο είναι να δούμε ποια είναι, τι εκπροσωπεί και πώς έχει μεταλλαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Τα κοινωνικά οικονομικά της αγοράς που χάθηκαν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ρητορική της κανονικότητας
Από όλες τις λέξεις, οι πλέον απατηλές είναι όσες συνδέονται με την κοινοτοπία και το «αυτονόητο». Τέτοια είναι και η «κανονικότητα» που έχει γίνει ψωμοτύρι την τελευταία περίοδο. Τι είναι, όμως, κανονικό;
Η ρητορική της κανονικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι λογαριασμοί και οι κυβερνήσεις
Είναι πλέον καθαρό. Οι λογαριασμοί της κρίσης έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες. Αυτούς που δουλεύουν για το μεροκάματο. Αυτούς που κάθε μήνα κάνουν αλχημείες για να ισοφαρίσουν έσοδα με έξοδα.
Οι λογαριασμοί και οι κυβερνήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας