Κάθε βράδυ πληροφορούμαστε από τα δελτία ειδήσεων τον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων στη χώρα μας και των κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό σε άλλα κράτη τη συγκεκριμένη ημέρα ή και το σύνολό τους, σπάνια, όμως, γίνεται αναφορά στα τεστ που έγιναν τη συγκεκριμένη ημέρα ούτε και τη σχέση τους με τον πληθυσμό.
Γίνεται, επίσης, λόγος και για την καμπύλη των κρουσμάτων και των θανάτων και δημοσιεύονται χάρτες με χρώματα ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει δυνατότητα να δει κανείς συγκριτικά την έκταση των επιπτώσεων αυτών του κορονοϊού στη χώρα μας σε σχέση με την Ε.Ε. (Ε.Ε.-27) και τα κράτη-μέλη της. Το ίδιο ισχύει για τον –όντως μεγάλο– αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ε.Ε.-27 ως σύνολο, δεδομένου ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά σ’ αυτήν.
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε μια τέτοια συγκριτική εικόνα την 23.12.20 σε έναν πίνακα για την Ελλάδα, την Ε.Ε.-27 και τις ΗΠΑ και στα σχόλια που ακολουθούν. Τα στοιχεία είναι από τον ιστότοπο Worldmeters. Τα στοιχεία για τα τεστ περιλαμβάνουν τόσο εκείνα σε κλινικά δείγματα όσο και με rapid tests.
Ο πίνακας διαιρείται σε τρία τμήματα. Στο πρώτο δίνεται ο πληθυσμός και αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορονοϊό και των τεστ για τον ιό στην Ελλάδα, την Ε.Ε.-27 και τις ΗΠΑ την 23.12.20, στο δεύτερο τα κρούσματα και τα τεστ ανά 100.000 κατοίκους και στο τρίτο η θετικότητα (τα κρούσματα ανά 100 τεστ) και η θνητότητα (οι θάνατοι ανά 100 κρούσματα).
Σύγκριση Ελλάδας - Ε.Ε.-27
Από το δεύτερο μέρος του πίνακα φαίνεται ότι στην Ελλάδα ανά 100.000 κατοίκους την 23.12.20:
Τα κρούσματα ήταν λιγότερα (κατά 61%) των αντίστοιχων στην Ε.Ε.-27 και ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη η χώρα μας κατέχει την 27η θέση με τα λιγότερα. Η θέση αυτή της Ελλάδας οφείλεται κατά κύριο λόγο στον μικρό αριθμό των τεστ.
Τα τεστ ήταν λιγότερα (κατά 28%) των αντίστοιχων στην Ε.Ε.-27 και ανάμεσα στα 27 κράτη η χώρα μας κατείχε την 21η θέση. Λιγότερα από την Ελλάδα είχαν: η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Πολωνία και η Βουλγαρία. Η Πορτογαλία, με πληθυσμό ανάλογα με την Ελλάδα έχει 52.280 τεστ ανά 100.000 κατοίκους και κατέχει την 9η θέση.
Από το τρίτο μέρος του Πίνακα στην Ελλάδα:
Η θετικότητα των τεστ είναι μικρότερη (κατά 47%) της αντίστοιχης στην Ε.Ε.-27 και ανάμεσα στα 27 κράτη η χώρα μας κατέχει τη 19η θέση. Μικρότερη θετικότητα είχαν: η Λετονία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, η Μάλτα, η Δανία και η Φινλανδία.
Η θνητότητα του κορονοϊού ήταν μεγαλύτερη (κατά 38%) από εκείνη στην Ε.Ε.-27 και ήταν η 3η μεγαλύτερη ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της. Μεγαλύτερη από την Ελλάδα είχαν μόνο η Βουλγαρία και η Ιταλία To υψηλό αυτό επίπεδο της θετικότητας (όπως σημειώναμε στο άρθρο μας της 17.12.20), οφείλεται από τη μια μεριά στη μικρή αύξηση των τεστ και από την άλλη στη μεγάλη αύξηση των θανάτων. Ισως, όμως, να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που πρέπει να διερευνηθούν.
Σύγκριση Ε.Ε.-27 - ΗΠΑ
Από το πρώτο μέρος του πίνακα φαίνεται ότι ενώ στην Ε.Ε.-17 τα κρούσματα ήταν λιγότερα (κατά 22%) από εκείνα στις ΗΠΑ, οι θάνατοι ήταν κατά 4% περισσότεροι (βλέπε στη συνέχεια τη θνητότητα).
Από το δεύτερο μέρος φαίνεται ότι ανά 100.000 τόσο τα κρούσματα όσο και τα τεστ στην Ε.Ε.-27 ήταν κατά το ίδιο ποσοστό (42%) λιγότερα από ό,τι στις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει την πολύ στενή σχέση του αριθμού των κρουσμάτων με εκείνο των τεστ.
Από το τρίτο μέρος του πίνακα φαίνεται η θετικότητα των τεστ στην Ε.Ε.-27 ήταν ακριβώς η ίδια με εκείνη στις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στα όσο προαναφέρθηκαν για τη σχέση του αριθμού των κρουσμάτων και των τεστ.
Από το τρίτο μέρος φαίνεται ότι η θνητότητα στην Ε.Ε.-27 ήταν κατά 35% μεγαλύτερη από εκείνη στις ΗΠΑ. Η διαφορά οφείλεται αποκλειστικά στον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην Ε.Ε.-27, γεγονός που δείχνει την αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει συλλογικά και αποτελεσματικά τη νέα αυτή μάστιγα. Ας ελπίσουμε ότι με το εμβόλιο αυτή η αδυναμία θα μειωθεί.
* πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας