• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.6°C / 9.6°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.5°C / 9.4°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 4.0°C / 9.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 4.4°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.7°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 9.4°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.4°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 4.5°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 8.8°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μοντεσκιέ στην Πάρνηθα

 • A-
 • A+

Οι μέρες αυτές προσφέρονται για απολογισμούς -ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι πολιτικοί. Η στήλη, μάλιστα, λόγω της φύσης της, λογικό θα ήταν να προσανατολιστεί σε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, δεν θα το κάνω. Γιατί, πρώτα απ’ όλα, ο απολογισμός θα ήταν εν πολλοίς μια σύνοψη κριτικών επισημάνσεων για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, που έχουν ήδη γίνει ξανά και ξανά, από πολλούς σε αυτές τις σελίδες, και, κατά τη γνώμη μου, έχουν δικαιωθεί μέχρι κεραίας.

Προτιμώ, λοιπόν, να αφιερώσω τον χώρο σε «ανθρωπολογικές» παρατηρήσεις που είναι πιθανό να προσφέρουν μια βαθύτερη αποτύπωση της κατάστασης. Επιλέγω δύο που αφορούν τον πρωθυπουργό και, κατά τη γνώμη μου, είναι χαρακτηριστικές ευρύτερων «ποιοτήτων» της διακυβέρνησης συνολικά.

Οπως είναι γνωστό, την εποχή που ηγείτο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο μιας πολιτικής του τοποθέτησης αναφορικά με συνταγματικά ζητήματα, ισχυρίστηκε εσφαλμένα πως η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, καταστατική για τις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες της νεότερης εποχής, προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Ρουσό. Η αλήθεια είναι πως αυτό έγινε ρητά και με σαφήνεια από τον Μοντεσκιέ, έστω κι αν μερικοί ισχυρίζονται πως προηγήθηκε ο Λοκ.

Το λάθος είναι πως αποδόθηκε η εισαγωγή της καίριας, για την πολιτική φιλοσοφία, αλλά και την πολιτική πράξη, αρχής σε άλλον από τον Μοντεσκιέ.

Το πολύ σοβαρότερο λάθος, όμως, είναι πως αποδόθηκε στον Ρουσό. Τον Ρουσό της «Γενικής Βούλησης», αυτόν για τον οποίο η Βικιπαίδεια μας πληροφορεί ότι «οι πολιτικές ιδέες του [...] επηρέασαν την ανάπτυξη της κομμουνιστικής και σοσιαλιστικής θεωρίας, του διεθνισμού και [...]).

Θα μου πείτε: και λοιπόν; Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Ολοι μπορούν να κάνουν λάθη αυτού του είδους. Συμφωνώ -τα λάθη είναι για τους ανθρώπους.

Ωστόσο, στην ειδική αυτή περίπτωση πάρχει θέμα. Οταν έχεις βασίσει όλη σου την «ιδεολογία» στην αριστεία, όταν έχεις μετατρέψει τη λέξη σε εργαλείο τρομοκράτησης, τόσο που μέσα στην τρομερή συνθήκη της πανδημίας κάνεις κεντρικά ζητήματα την «αξιολόγηση», την «τράπεζα θεμάτων» για τα παιδιά του Λυκείου και άλλα αντίστοιχα, κατά τη γνώμη μου, εκτός τόπου και χρόνου, υπάρχει θέμα.

Οταν πρόκειται για παιδιά που τόσο βασανίζονται μέσα σε αυτόν τον ζόφο και θα έπρεπε να ψάχνουμε τρόπους αποφόρτισης και ενδυνάμωσής τους, τότε υπάρχει μεγάλο θέμα. Τότε δεν δικαιούσαι, ως απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών -και, μάλιστα, πανεπιστημίου της Ivy League- να μπερδεύεις τον Μοντεσκιέ με τον Ρουσό. Οπως εγώ, ως φυσικός -έστω του Αριστοτέλειου- στο Λύκειο, δεν δικαιούμαι να μπερδεύω τον Νεύτωνα με τον Φαραντέι -πραγματικά δεν δικαιούμαι, αν το έκανα θα έπρεπε να απολυθώ. Οχι να «επιμορφωθώ», να απολυθώ. Μ’ όλο, μάλιστα, που δεν είμαι και σημαιοφόρος της αριστείας.

Ο Μοντεσκιέ δεν δημιούργησε θέμα. Οπως ελάχιστο θέμα δημιούργησε και το επεισόδιο της Πάρνηθας. Που ήταν μεγάλο, εξίσου μεγάλο και αντίστοιχα μεγάλο. Γιατί δεν γίνεται να στηρίζεις όλη σου την εκστρατεία για τον Covid με πρώτο θέμα και όπλο την ατομική ευθύνη και να κάνεις τέτοια πράγματα. Απλώς, δεν γίνεται.

Δεν πρόκειται για πταίσμα. Είναι μια συμπεριφορά που, αν υπήρχε ανεξάρτητος τύπος σε σημαντικό βαθμό, θα είχε προκληθεί μείζον ζήτημα. Γιατί συνδέεται με πολλά άλλα μείζονα και καθοριστικά -με τη συνέπεια, την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό, με πρωταρχικές ηθικές αρχές, με τα στοιχειώδη της κοινωνικότητας.

Κανονικά τέτοια γεγονότα θα έπρεπε να εκλαμβάνονται βαριά από τους πρωταγωνιστές τους, όταν οι τελευταίοι είναι άνθρωποι που ρυθμίζουν καθοριστικά τις τύχες μιας χώρας. Θα έπρεπε να τους στενοχωρούν και να φαίνεται αυτό. Δεν συμβαίνει καθόλου.

Νομίζω, λοιπόν, πως γι’ αυτό το, κατά τη γνώμη μου, αδιανόητο η μόνη σχετική ερμηνεία είναι πως οι άνθρωποι της εξουσίας θεωρούν πως από μόνη η κατοχή ενός υψηλού αξιώματος αντί να τους δημιουργεί μεγαλύτερες ευθύνες, τους απαλλάσσει και από τις μικρότερες. Η δε ταξική τους κληρονομικότητα, το γεγονός, δηλαδή, πως ποτέ δεν ανησύχησαν για το πώς θα πάει η ζωή τους, πόσο μάλλον η επιβίωση, τους δίνει τέτοια αυτοπεποίθηση που τίποτε δεν είναι ικανό να τους πτοήσει. Οσο κι αν βοά η ασυνέπεια, όσο κι αν είναι προφανής η έκθεση, όλα αξιολογούνται με βάση το σε πόσο χρόνο και με ποιον τρόπο θα ξεχαστούν. Από τους ίδιους φαίνεται πως ξεχνιούνται αυτομάτως -σαν να μη συνέβησαν ποτέ.

Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα -σχεδόν τρομακτικό. Θέλω να πω, στ’ αλήθεια με τρομάζει.

Περισσότερο από τον θατσερισμό. Περισσότερο κι από τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό.

 * εκπαιδευτικός

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια παρέκβαση στο γκρίζο *
Η «ευτυχία», που είπε ο Καλύβας στον Μητσοτάκη ότι συνιστά το διακύβευμα της επόμενης εκατονταετίας (με τα λόγια του «μαθητή» του Μητσοτάκη), είναι το κενό που χωρίζει από τη μαύρη άβυσσο.
Μια παρέκβαση στο γκρίζο *
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλό και μάχιμο 2022!
Λύση δεν μπορεί να υπάρξει από κάποιον από μηχανής θεό και οι τύχες μας βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια μας. 
Καλό και μάχιμο 2022!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην γίνει η απανθρωπιά συνήθειά μας!
Το μηνιαίο χαράτσι των 100 ευρώ δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό δημόσιας υγείας. Στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή, οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Να μην γίνει η απανθρωπιά συνήθειά μας!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Μιράντα Ξαφά ζητά να πληρώνουν τα νοσήλια για κορονοϊό οι ανεμβολίαστοι
Η Μιράντα Ξαφά, γνωστή και ως πρωθιέρεια του νεοφιλελευθερισμού, με ανάρτησή της στο Twitter αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μας κάνει...
Η Μιράντα Ξαφά ζητά να πληρώνουν τα νοσήλια για κορονοϊό οι ανεμβολίαστοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μην τζογάρετε με την υγεία των παιδιών μας
Υποκρισία, περίσσια σιγουριά που δεν συνοδεύεται από επίσημα στοιχεία, αλλά και αλαζονεία, αποτελούν το τρίπτυχο που θα συνοδεύσει την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.
Μην τζογάρετε με την υγεία των παιδιών μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενοχή και τιμωρία
Η υπευθυνότητα δεν είναι απλώς ατομική υπόθεση. Είναι πρωτίστως η δύσκολη πορεία ατόμων και ομάδων από τη ενοχή και την εξάρτηση στην αυτονομία και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ενοχή και τιμωρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας