Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.1°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 11.7°C
  5 BF
  46%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.8°C / 14.4°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 10.0°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  5 BF
  71%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.1°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  4 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 1.1°C / 13.0°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 15.0°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.7°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 7.8°C / 14.0°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.1°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  4 BF
  56%
Ο Μοντεσκιέ στην Πάρνηθα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μοντεσκιέ στην Πάρνηθα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι μέρες αυτές προσφέρονται για απολογισμούς -ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι πολιτικοί. Η στήλη, μάλιστα, λόγω της φύσης της, λογικό θα ήταν να προσανατολιστεί σε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, δεν θα το κάνω. Γιατί, πρώτα απ’ όλα, ο απολογισμός θα ήταν εν πολλοίς μια σύνοψη κριτικών επισημάνσεων για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, που έχουν ήδη γίνει ξανά και ξανά, από πολλούς σε αυτές τις σελίδες, και, κατά τη γνώμη μου, έχουν δικαιωθεί μέχρι κεραίας.

Προτιμώ, λοιπόν, να αφιερώσω τον χώρο σε «ανθρωπολογικές» παρατηρήσεις που είναι πιθανό να προσφέρουν μια βαθύτερη αποτύπωση της κατάστασης. Επιλέγω δύο που αφορούν τον πρωθυπουργό και, κατά τη γνώμη μου, είναι χαρακτηριστικές ευρύτερων «ποιοτήτων» της διακυβέρνησης συνολικά.

Οπως είναι γνωστό, την εποχή που ηγείτο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο μιας πολιτικής του τοποθέτησης αναφορικά με συνταγματικά ζητήματα, ισχυρίστηκε εσφαλμένα πως η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, καταστατική για τις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες της νεότερης εποχής, προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Ρουσό. Η αλήθεια είναι πως αυτό έγινε ρητά και με σαφήνεια από τον Μοντεσκιέ, έστω κι αν μερικοί ισχυρίζονται πως προηγήθηκε ο Λοκ.

Το λάθος είναι πως αποδόθηκε η εισαγωγή της καίριας, για την πολιτική φιλοσοφία, αλλά και την πολιτική πράξη, αρχής σε άλλον από τον Μοντεσκιέ.

Το πολύ σοβαρότερο λάθος, όμως, είναι πως αποδόθηκε στον Ρουσό. Τον Ρουσό της «Γενικής Βούλησης», αυτόν για τον οποίο η Βικιπαίδεια μας πληροφορεί ότι «οι πολιτικές ιδέες του [...] επηρέασαν την ανάπτυξη της κομμουνιστικής και σοσιαλιστικής θεωρίας, του διεθνισμού και [...]).

Θα μου πείτε: και λοιπόν; Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Ολοι μπορούν να κάνουν λάθη αυτού του είδους. Συμφωνώ -τα λάθη είναι για τους ανθρώπους.

Ωστόσο, στην ειδική αυτή περίπτωση πάρχει θέμα. Οταν έχεις βασίσει όλη σου την «ιδεολογία» στην αριστεία, όταν έχεις μετατρέψει τη λέξη σε εργαλείο τρομοκράτησης, τόσο που μέσα στην τρομερή συνθήκη της πανδημίας κάνεις κεντρικά ζητήματα την «αξιολόγηση», την «τράπεζα θεμάτων» για τα παιδιά του Λυκείου και άλλα αντίστοιχα, κατά τη γνώμη μου, εκτός τόπου και χρόνου, υπάρχει θέμα.

Οταν πρόκειται για παιδιά που τόσο βασανίζονται μέσα σε αυτόν τον ζόφο και θα έπρεπε να ψάχνουμε τρόπους αποφόρτισης και ενδυνάμωσής τους, τότε υπάρχει μεγάλο θέμα. Τότε δεν δικαιούσαι, ως απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών -και, μάλιστα, πανεπιστημίου της Ivy League- να μπερδεύεις τον Μοντεσκιέ με τον Ρουσό. Οπως εγώ, ως φυσικός -έστω του Αριστοτέλειου- στο Λύκειο, δεν δικαιούμαι να μπερδεύω τον Νεύτωνα με τον Φαραντέι -πραγματικά δεν δικαιούμαι, αν το έκανα θα έπρεπε να απολυθώ. Οχι να «επιμορφωθώ», να απολυθώ. Μ’ όλο, μάλιστα, που δεν είμαι και σημαιοφόρος της αριστείας.

Ο Μοντεσκιέ δεν δημιούργησε θέμα. Οπως ελάχιστο θέμα δημιούργησε και το επεισόδιο της Πάρνηθας. Που ήταν μεγάλο, εξίσου μεγάλο και αντίστοιχα μεγάλο. Γιατί δεν γίνεται να στηρίζεις όλη σου την εκστρατεία για τον Covid με πρώτο θέμα και όπλο την ατομική ευθύνη και να κάνεις τέτοια πράγματα. Απλώς, δεν γίνεται.

Δεν πρόκειται για πταίσμα. Είναι μια συμπεριφορά που, αν υπήρχε ανεξάρτητος τύπος σε σημαντικό βαθμό, θα είχε προκληθεί μείζον ζήτημα. Γιατί συνδέεται με πολλά άλλα μείζονα και καθοριστικά -με τη συνέπεια, την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό, με πρωταρχικές ηθικές αρχές, με τα στοιχειώδη της κοινωνικότητας.

Κανονικά τέτοια γεγονότα θα έπρεπε να εκλαμβάνονται βαριά από τους πρωταγωνιστές τους, όταν οι τελευταίοι είναι άνθρωποι που ρυθμίζουν καθοριστικά τις τύχες μιας χώρας. Θα έπρεπε να τους στενοχωρούν και να φαίνεται αυτό. Δεν συμβαίνει καθόλου.

Νομίζω, λοιπόν, πως γι’ αυτό το, κατά τη γνώμη μου, αδιανόητο η μόνη σχετική ερμηνεία είναι πως οι άνθρωποι της εξουσίας θεωρούν πως από μόνη η κατοχή ενός υψηλού αξιώματος αντί να τους δημιουργεί μεγαλύτερες ευθύνες, τους απαλλάσσει και από τις μικρότερες. Η δε ταξική τους κληρονομικότητα, το γεγονός, δηλαδή, πως ποτέ δεν ανησύχησαν για το πώς θα πάει η ζωή τους, πόσο μάλλον η επιβίωση, τους δίνει τέτοια αυτοπεποίθηση που τίποτε δεν είναι ικανό να τους πτοήσει. Οσο κι αν βοά η ασυνέπεια, όσο κι αν είναι προφανής η έκθεση, όλα αξιολογούνται με βάση το σε πόσο χρόνο και με ποιον τρόπο θα ξεχαστούν. Από τους ίδιους φαίνεται πως ξεχνιούνται αυτομάτως -σαν να μη συνέβησαν ποτέ.

Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα -σχεδόν τρομακτικό. Θέλω να πω, στ’ αλήθεια με τρομάζει.

Περισσότερο από τον θατσερισμό. Περισσότερο κι από τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό.

 * εκπαιδευτικός

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και εμβόλια - Η τέλεια καταιγίδα
Τεράστια τα ζητήματα, πολλά τα σκάνδαλα, ανοιχτός ο διάλογος. Η οργή του λαού πρέπει να γίνει ανατρεπτική δράση. Ο καπιταλισμός είναι πλέον ασύμβατος με τις ανάγκες της ζωής.
Πανδημία και εμβόλια - Η τέλεια καταιγίδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση
Χρειάζεται βαθιά ανάλυση και συγκριτική μελέτη με άλλες χώρες της Ευρώπης στον τομέα της διαχείρισης και συμπεριφοράς των κυβερνώντων μας προς τους πολίτες και κατοίκους αυτής της χώρας.
Για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το καλό παράδειγμα και η αποσταθεροποιητική ισχύς
Οι εμπορικές και οι φορολογικές πολιτικές που εφαρμόζει είναι η επιτομή της διεύρυνσης της ανισότητας. Στην παιδεία, τα σχολεία για εύπορους εκτοπίζουν τη δημόσια εκπαίδευση, η οποία συνειδητά υποβαθμίζεται...
Το καλό παράδειγμα και η αποσταθεροποιητική ισχύς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νοσηρή κυβέρνηση
Τέτοια αδιαφορία, ολιγωρία και ανικανότητα είναι πρωτοφανείς και στοίχισαν όχι μόνο σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην εξάντληση του ΕΣΥ και στην καταβαράθρωση της οικονομίας.
Νοσηρή κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας