• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.9°C
  1 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.7°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 7.3°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.5°C / -0.1°C
  4 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.9°C
  5 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 4.0°C
  3 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -0.9°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 4.6°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 7.5°C
  4 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 1.9°C / 5.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 6.4°C
  6 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  0°C -1.5°C / 1.1°C
  3 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.6°C / 3.1°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.2°C
  2 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 4.8°C
  3 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  44%
AP Photo/Channi Anand
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή στην εποχή του Ντίκενς

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με τo Walk Free Foundation, βασικό χαρακτηριστικό των νέων μορφών δουλείας είναι ότι πρόκειται για σχέσεις που λειτουργούν στη βάση του καταναγκασμού και της εκμετάλλευσης.

Εκατόν πενήντα δύο εκατομμύρια παιδιά, σύμφωνα με στατιστικές, δουλεύουν για να επιβιώσουν τα ίδια και οι οικογένειές τους. Εκατόν εξήντα οκτώ εκατομμύρια, σύμφωνα με κάποιες άλλες. Οι λογαριασμοί αυτοί κατέγραφαν την πραγματικότητα των παιδιών του μεροκάματου, πριν ο πλανήτης βρεθεί στην πραγματικότητα της πανδημίας.

Σήμερα πoυ ο Covid-19 έστειλε την ελπίδα στην εντατική και τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών ομάδων στην ανασφάλεια, ακόμα και στην ένδεια, τα μεγέθη μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα. Παρ’ όλα αυτά οι πολιτικές ελίτ, αντί να βλέπουν την πραγματικότητα της ζωής, προτιμούν να την παρακάμπτουν καθώς η αποδοχή της θα πιστοποιούσε την αποτυχία της πολιτικής των «όρων και προϋποθέσεων» που εφαρμόζουν.

Η παιδική εργασία είναι μια πραγματικότητα. Ενα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως δουλεύει για να συνεισφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν την παιδική εργασία ως ένα εξωτικό φαινόμενο που συναντάται κυρίως στην Ασία και στην Αφρική. Οι στατιστικές –πριν από τον κορονοϊό– καταγράφουν 72 εκατομμύρια από τα παιδιά της φτώχειας να ζουν στην Αφρική και 62 εκατομμύρια στην Ασία. Αυτό σημαίνει ότι τα 18 εκατομμύρια που απομένουν ζουν στον υπόλοιπο κόσμο, ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης.

Με την κλεμμένη παιδικότητα μπορεί να «συναντιόμαστε» καθημερινά στους δρόμους, στις ντουλάπες με τα κρεμασμένα ρούχα, στις μικροσυσκευές της καθημερινότητας... Και όταν «συμπέσουν» οι δρόμοι μας, τις περισσότερες φορές την αγνοούμε και την προσπερνάμε. Υπάρχουν και κάποιοι που την αναγνωρίζουν αλλά προτιμούν να σιωπούν για να μη χαρακτηριστούν εύπιστοι και αφελείς.

Σήμερα είναι πανδήμως αποδεκτό ότι πολλά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά συνδέονται με την παιδική εργασία. Η Unicef εκτιμά ότι το 70% της παιδικής εργασίας σχετίζεται με τη γεωργία. Στις φυτείες κακάου της δυτικής Αφρικής, από τις οποίες προέρχεται πάνω από το 60% του κακάου που αγοράζουν οι πολυεθνικές της σοκολάτας, εργάζονται πολλά παιδιά.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης που διεξήχθη για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, μεταξύ 2009 και 2014 στην Ακτή του Ελεφαντοστού ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται αυξήθηκε κατά περίπου 50%. Αλλη μελέτη που έκανε στο εγγύς παρελθόν το αμερικανικό ερευνητικό ινστιτούτο NORC στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, έδειξε ότι τόσο στην Ακτή του Ελεφαντοστού όσο και στη γειτονική Γκάνα εργάζονται σχεδόν 1,6 εκατομμύριο παιδιά, από τα οποία το 40% υπό τις χειρότερες συνθήκες. Επισημάνθηκε ότι σε φυτείες της Ακτής του Ελεφαντοστού πολλά απ’ αυτά τα παιδιά δουλεύουν χρησιμοποιώντας αιχμηρά εργαλεία και επικίνδυνα χημικά.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) υπολόγισε ότι περίπου 1.000.000 παιδιά εργάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες σε ορυχεία και λατομεία σε Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική. Παλαιότερες έρευνες αποκάλυψαν ότι μόνο στην εξόρυξη σιδηρομεταλλευμάτων στην ινδική επαρχία Karnataka στο ορυχείο Distrikt Bellary εργάζονται πάνω από 200.000 παιδιά. Πριν από λίγα χρόνια στο Περού η Κρατική Υγειονομική Υπηρεσία ανίχνευσε σε παιδιά που εργάζονται στα ορυχεία εξόρυξης μόλυβδου, χαλκού, ασημιού και τσίγκου υψηλές τιμές σε δηλητηριώδη αέρια χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πρόνοια για την προστασία της υγείας τους.

Συγκλονιστικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν την παιδική εργασία στην ανεπτυγμένη Δύση. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ εργάζονται χιλιάδες παιδιά. Τα περισσότερα απ’ αυτά είναι από το Μεξικό και δουλεύουν παράνομα σε οικοδομές ή στα χωράφια σε εποχικές καλλιέργειες όπως στο μάζεμα της πατάτας. Τουλάχιστον 43 παιδιά πέθαναν σε εργατικά ατυχήματα στα χωράφια από το 2005 μέχρι το 2008, όπως αναφέρει η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch.

Στατιστικές για τραυματισμούς δεν υπάρχουν. Αυτό που είναι όμως ακόμα χειρότερο είναι, ότι τα παιδιά δεν πηγαίνουν στον γιατρό γιατί φοβούνται ότι θα απελαθούν. Υπολογίζεται ότι στις αμερικανικές φάρμες απασχολούνται μέχρι και 500.000 παιδιά. Οι αμερικανικοί νόμοι που αφορούν την παιδική εργασία είναι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν παρέχουν επαρκή κάλυψη.

Η παιδική εργασία αποτελεί εδώ και χρόνια πρόβλημα στην Τουρκία και δεν αφορά μόνο προσφυγόπουλα, καθώς πολλοί άνθρωποι στη χώρα πιστεύουν ότι δεν είναι πρόβλημα το να δουλεύουν τα παιδιά. Από το 2011 με την άφιξη των προσφύγων ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στην Τουρκία αυξήθηκε σημαντικά, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακριβείς αριθμοί.

Τις περισσότερες φορές η παιδική εργασία συνδέεται με τις σύγχρονες μορφές δουλείας, καθώς οι ανήλικοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ακόμα και στην «πολιτισμένη» Δύση. Μάλιστα έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι νέες μορφές δουλείας βρίσκονται σε έξαρση στην Ευρώπη. Η δουλεία σήμερα υπάρχει και λειτουργεί σαν χαμαιλέοντας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, που αποτελούσε μια νομικά αναγνωρισμένη σχέση κυριότητας ενός προσώπου έναντι ενός άλλου, η σύγχρονη δουλεία ταυτίζεται με τον καταναγκασμό.

Σύμφωνα με τo Walk Free Foundation, βασικό χαρακτηριστικό των νέων μορφών δουλείας είναι ότι πρόκειται για σχέσεις που λειτουργούν στη βάση του καταναγκασμού και της εκμετάλλευσης και από τις οποίες οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεφύγουν λόγω φόβου ή απειλών που δέχονται ή κατάχρησης εξουσίας που υφίστανται. Μία από τις μορφές της σύγχρονης δουλείας είναι οι αναγκαστικοί γάμοι ανηλίκων. Μόνο στη Γερμανία η αστυνομία έρχεται αντιμέτωπη κάθε χρόνο με 50 έως 60 περιπτώσεις. Μάλιστα στο βιβλίο της οικονομολόγου Εβι Χάρτμαν «Πόσους σκλάβους έχετε;» η συγγραφέας επισημαίνει ότι κάθε Γερμανός με την καταναλωτική του συμπεριφορά είναι σαν να έχει ο ίδιος 60 σκλάβους κατά μέσο όρο.

Σήμερα, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι, λόγω πανδημίας, έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, ο κίνδυνος έξαρσης της παιδικής εργασίας είναι ορατός. Δυστυχώς ελάχιστοι πολιτικοί μιλούν για τα παιδιά του μεροκάματου. Οι περισσότεροι επιλέγουν τους αποστειρωμένους αριθμούς για να συγκαλύψουν τις ιστορίες απελπισίας χιλιάδων παιδιών που η πανδημία έκανε τους γονείς τους... αόρατους. Οι «όροι» και οι «προϋποθέσεις» που έχει επιβάλει το επίσημο κράτος προκειμένου να παράσχει μια υποτυπώδη υποστήριξη ουσιαστικά γυρνούν την κοινωνία –και τα παιδιά– στην εποχή του Ντίκενς.

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αδρές φαιές γραμμές ενός υγειονομικού καθεστώτος εξαίρεσης
Ο μεγάλος όλεθρος είναι η επέκταση του μηχανισμού παραγωγής διαχωρισμών και στιγματιστικών συμπεριφορών που αφορούν προσωπικά δεδομένα υγείας στο εσωτερικό της παιδικής και εφηβικής κοινότητας.
Αδρές φαιές γραμμές ενός υγειονομικού καθεστώτος εξαίρεσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγκλεισμός
Η ζωή εν μέσω καραντίνας και οι καθημερινές δυσκολίες της που επηρεάζουν μικρούς και μεγάλους.
Εγκλεισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «κοινωνικός βραχίονας», αιχμή της προοδευτικής απάντησης απέναντι στις ανισότητες
Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να επανοριοθετήσουμε τις συντεταγμένες πλοήγησης για τη μετα-κορονοϊό εποχή.
Ο «κοινωνικός βραχίονας», αιχμή της προοδευτικής απάντησης απέναντι στις ανισότητες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εργασία στο απόσπασμα
Το νέο «απελευθερωμένο» εργασιακό περιβάλλον θα έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Οι τοπικές οικονομίες θα μαραζώσουν. Αλλες θα μετασχηματιστούν για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Η εργασία στο απόσπασμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παγκόσμια Μέρα Παιδιού: Καλά τα λόγια αλλά οι πράξεις... δαγκώνουν!
Εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-14 ετών εργάζονται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες σ' ολόκληρο τον κόσμο! Εκατομμύρια άλλα δεν πάνε σχολείο, κακοποιούνται, πεινούν, πεθαίνουν ή μένουν ανάπηρα σε όλα τα μήκη...
Παγκόσμια Μέρα Παιδιού: Καλά τα λόγια αλλά οι πράξεις... δαγκώνουν!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας