• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.9°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.9°C
  3 BF
  33%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 28.7°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.4°C
  3 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 30.0°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.4°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 25.9°C
  0 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  2 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  4 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.3°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 28.1°C
  1 BF
  17%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  49%

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ όρισε μια επικοινωνιακή ομάδα από επτά γυναίκες, οι τέσσερις εξ αυτών έγχρωμες

AP Photo/Carolyn Kaster
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διπλή ανάσχεση

 • A-
 • A+

Το 1971-72 οι Νίξον - Κίσινγκερ προχώρησαν στην εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα του Μάο και έτσι μπόρεσαν στη συνέχεια να διαπραγματευτούν από καλύτερη θέση με την ΕΣΣΔ του Μπρέζνιεφ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη διάλυση του σοβιετικού μπλοκ το 1989-91 η Ουάσινγκτον διαμόρφωσε μια πολιτική ταυτόχρονης, διπλής ανάσχεσης του Πεκίνου και της Μόσχας.

Σε ό,τι αφορά το Πεκίνο, στόχος της Ουάσινγκτον ήταν και παραμένει να μην αποκτήσει η Κίνα περιφερειακή και διεθνή γεωπολιτική επιρροή αντίστοιχη με την οικονομική και εμπορική ισχύ της.

Σε ό,τι αφορά τη Μόσχα, η Ουάσινγκτον θέλει να παρεμποδίσει και εάν και όπου αυτό είναι δυνατόν να αποτρέψει την όποιας μορφής παλινόρθωση ρωσικής επικυριαρχίας στην πρώην ΕΣΣΔ.

Την παραπάνω γραμμή πλεύσης, που χαράχτηκε στο τέλος της θητείας του Μπους πατρός, συνέχισαν ο Κλίντον, ο Μπους υιός και ο Ομπάμα.

Κάποιες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις του Τραμπ λίγο πριν και λίγο μετά την εκλογή του άφηναν να εννοηθεί ότι ήθελε να επαναλάβει αντεστραμμένο τον ελιγμό των Νίξον - Κίσινγκερ.

Να επιδιώξει, δηλαδή, κατά προτεραιότητα την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία για να διαπραγματευθεί στη συνέχεια από θέση ισχύος με την Κίνα.

Το παραπάνω σενάριο όπως είναι γνωστό ακυρώθηκε από τη θύελλα κατηγοριών και δικαστικών ερευνών για ανάμειξη του Κρεμλίνου υπέρ του Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Σε ό,τι αφορά τον νεοεκλεγέντα Μπάιντεν, όλα δείχνουν ότι θα επαναφέρει και θα ενισχύσει το δόγμα της ταυτόχρονης, διπλής ανάσχεσης της Ρωσίας και της Κίνας.

Πρόκειται για μια επιλογή που προϋποθέτει ένα προαπαιτούμενο και εμπεριέχει έναν κίνδυνο.

Το προαπαιτούμενο είναι η συστοίχιση της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας αναζωογονημένης Διατλαντικής Σχέσης.

Η στάση της Γερμανίας απέναντι στην παραπάνω προοπτική συμπυκνώνει τη μεγάλη και δεδομένη συνολική ευρωπαϊκή αντίφαση.

Το Βερολίνο θέλει ταυτόχρονα εγγύηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας σε διατλαντικό πλαίσιο, στρατηγική οικονομική και εμπορική συνεργασία με την Κίνα και προνομιακή ειδική ενεργειακή σχέση με τη Ρωσία.

Με την πανδημία να σκιάζει τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας, το κόστος μιας αναβαθμισμένης διατλαντικής σχέσης προβάλλει από υψηλό έως απαγορευτικό για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Δίπλα στο δύσκολο προαπαιτούμενο υπάρχει ο υψηλός κίνδυνος.

Η ταυτόχρονη προσπάθεια των ΗΠΑ για ανάσχεση της γεωπολιτικής ισχύος της Ρωσίας και της Κίνας να δρομολογήσει δυναμική στρατηγικής ευρασιατικής σύγκλισης των δυο παραπάνω δυνάμεων.

Ετσι, πέρα από τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων, η Διπλή Ανάσχεση μπορεί να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία επιταχύνοντας τη διαμόρφωση της πρώτης αντιαμερικανικής συσπείρωσης στη μεταψυχροπολεμική εποχή.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία και η Κίνα όπως και τα άλλα κέντρα ισχύος του πλανήτη, παλαιά και αναδυόμενα, δεν αποπειράθηκαν να συμπήξουν αντιαμερικανικό μέτωπο καθώς επένδυαν στην προοπτική της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Η Ιστορία διδάσκει ότι όταν ανοίγεις ταυτόχρονα δύο μέτωπα στρατηγικής αντιπαλότητας, μοιραία πριμοδοτείς την προσέγγιση των δύο δυνάμεων που στοχοποιείς.

Βρετανία και Γαλλία το 1939 με την ταυτόχρονη αντιπαλότητά τους με Γερμανία και ΕΣΣΔ δρομολόγησαν την προσέγγισή τους, η οποία αποτυπώθηκε στο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Βερολίνο της Ασίας
Οι δυο ηγέτες στην αποψινή τηλεδιάσκεψη έχουν κάθε λόγο και συμφέρον να απενεργοποιήσουν την ωρολογιακή βόμβα Ταϊβάν αντί να διακινδυνεύσουν να δουν μια ελεγχόμενη κρίση να τίθεται εκτός ελέγχου.
Το Βερολίνο της Ασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διμέτωπος Ψυχρός Πόλεμος;
Σε σκοτσέζικο ντους μοιάζουν να εξελίσσονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία καθώς υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο κορυφής και ταυτόχρονα από την Ουκρανία μέχρι την Ταϊβάν...
Διμέτωπος Ψυχρός Πόλεμος;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Βερολίνο του Ειρηνικού
Οι ΗΠΑ μετά το 1978 διατήρησαν με την Ταϊβάν διμερείς σχέσεις σε επίπεδο γραφείων συνδέσμων και συνέχισαν να εξοπλίζουν τη χώρα τόσο με πωλήσεις οπλικών συστημάτων όσο και με στρατιωτική βοήθεια.
Το Βερολίνο του Ειρηνικού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποδρομή ή επιστροφή;
Η επικέντρωση των ΗΠΑ στην πρόκληση της Κίνας κινδυνεύει να επισπεύσει την εξέλιξη την οποία προσπαθεί να ματαιώσει και στη χειρότερη περίπτωση να καθυστερήσει.
Αποδρομή ή επιστροφή;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανταγωνισμός και σύγκρουση
Οι δυο ηγέτες Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ μίλησαν επί μιάμιση ώρα σε μια στιγμή που πυρετωδώς αναζητούν ερείσματα και συμμάχους στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού.
Ανταγωνισμός και σύγκρουση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτοεκπληρούμενη προφητεία
Τι θα κάνουν η Πολωνία και οι τρεις Βαλτικές Χώρες τη στιγμή που η ειδική σχέση Μόσχας-Βερολίνου με τις ευλογίες των ΗΠΑ τερματίζει απότομα τις γεωπολιτικές τους φαντασιώσεις για ρόλο προκεχωρημένου φυλακίου...
Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας