• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.3°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.8°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 26.6°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 25.8°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.7°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 26.5°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  88%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νοσηρή κυβέρνηση

 • A-
 • A+

H κυβέρνηση της Δεξιάς-Ακροδεξιάς του Μητσοτάκη έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Κατ’ αρχάς είναι η κύρια ένοχη για την επικίνδυνη και θανατηφόρα εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, διότι με μια σειρά αστοχιών, ανεπαρκειών και μικροκομματικής προπαγάνδας επέτρεψε τη διασπορά των κρουσμάτων. Η πρώτη άστοχη κίνηση ήταν το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι με σκοπό την προσέλευση τουριστών και την εισροή συναλλάγματος, χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο και έλεγχο.

Η δεύτερη ήταν η εγκληματική αδιαφορία για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ επί οκτώ ολόκληρους μήνες, αδιαφορία αναμενόμενη από τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό που χαρακτηρίζει τον μητσοτακισμό και στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε δημόσιου κοινού αγαθού για να εξυπηρετήσει κυνικά τα ιδιωτικά κεφάλαια. Στο πλαίσιο αυτό εγκληματική ήταν και η άρνηση να επιτάξει κλινικές και νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα. Ετσι το ΕΣΥ έφτασε στα όριά του με συνέπεια την εξάντληση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού λόγω υπερωριών και τα πολλά κρούσματα στους κόλπους του.

Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα για τα ΜΜΜ, στα οποία στοιβάζονταν πλήθη εργαζομένων καθιστώντας τα υγειονομικές βόμβες, ούτε ελάττωσε στα σχολεία τον αριθμό μαθητών στις τάξεις, προσφέροντας εκ παραλλήλου μάσκες-αλεξίπτωτα, εκθέτοντας έτσι σε κίνδυνο μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ενα επίσης θανάσιμο λάθος ήταν η καθυστέρηση στη λήψη γενικών μέτρων, τα οποία επιβαλλόταν να ληφθούν από τα μέσα Οκτωβρίου αφού τα κρούσματα πλησίασαν τα 500, πράγμα πρωτόγνωρο και ανησυχητικό. Ετσι επέτρεψε τις ιοφόρες μαζικές συγκεντρώσεις και τη μετάληψη στις εκκλησίες και ιδίως στον Αγ. Δημήτριο Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου, από όπου προέκυψε η απελπιστική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. Αναγκάστηκε τελικώς να πάρει μέτρα όταν πια ήταν πολύ αργά και τα κρούσματα προσέγγιζαν τα 3.000 ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι αυξάνονταν ραγδαίως.

Τέτοια αδιαφορία, ολιγωρία και ανικανότητα είναι πρωτοφανείς και στοίχισαν όχι μόνο σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην εξάντληση του ΕΣΥ και στην καταβαράθρωση της οικονομίας. Αυτοί που είχαν σημαία τους την αξιοκρατία αποδείχτηκαν οι πιο ανάξιοι από όλους. Δεν ενδιαφέρονται για τη δημόσια υγεία και το κοινό καλό, παρά μόνο για τα ιδιωτικά συμφέροντα και τη διατήρησή τους στην εξουσία, την οποία θεωρούν φέουδό τους. Τα ολέθρια λάθη συνεχίζονται με την εύνοια που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην Εκκλησία, αφού δέχτηκε τις απαιτήσεις της για άνοιγμα των ναών, για αύξηση των ημερών, των ωρών λειτουργίας και του αριθμού των επιτρεπομένων ατόμων σε 25 και 50! Ετσι είναι σίγουρη η αύξηση της διασποράς που θα φανεί στα μέσα Ιανουαρίου. Οι άπληστοι, οι ανενδοίαστοι, οι σκοταδιστές και οι υποκριτές επικράτησαν. Ζούμε την κατίσχυση του ανορθολογισμού έναντι της επιστήμης και της λογικής, τον θρίαμβο της Εκκλησίας έναντι της ανίκανης κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτήν την εφιαλτική κατάσταση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς καμία διαφάνεια και διάλογο, προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητά της και την ενοχή της με μια άγρια προπαγάνδα που προσεγγίζει σκοτεινές εποχές. Χαρακτηριστικοί φορείς της είναι η πέτσινη μάσκα του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο ολίγιστος υπουργός Υγείας, η άσχετη υπουργός Εκκλησίας, ο υλακτών ακροδεξιός υπουργός της υπανάπτυξης, ο αυταρχικός Χρυσοχοΐδης με ύφος εκατό Ιαβέρηδων και φυσικά ο ίδιος ο Μητσοτάκης με τον ναπολεοντισμό του. Η κυβερνητική προπαγάνδα διαχέεται μέσα από όλα σχεδόν τα τηλεοπτικά κανάλια και τις εφημερίδες που λιβανίζουν συνεχώς την ανεπαρκή κυβέρνηση, χωρίς καμία απολύτως κριτική, αφού αυτή φρόντισε να τους τροφοδοτήσει με 20 εκατ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό η Δεξιά-Ακροδεξιά οργανώνει ένα αυταρχικό κράτος βασισμένο στην άκρατη αστυνόμευση και την άγρια καταστολή. Χρησιμοποιεί το lockdown για πολιτικούς σκοπούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η απαγόρευση εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στις 17 Νοεμβρίου 2020 η Αθήνα ήταν μια αστυνομοκρατούμενη πόλη - παντού αστυνομικοί και ΜΑΤ, ακόμα και μέσα στο Πολυτεχνείο! Οι παρέες άνω των τεσσάρων ατόμων απαγορευμένες! Μέτρα που θύμισαν σε πολλούς τις εποχές της δικτατορίας. Ο στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν υγειονομικός αλλά πολιτικός: η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι από τα σημαντικότερα πολιτικά συμβάντα της Νεότερης Ιστορίας και θα είναι πάντα σύμβολο εναντίον κάθε μορφής αυταρχικής εξουσίας, σύμβολο ελευθερίας και δημοκρατίας. Ακριβώς αυτό το νόημα της εξέγερσης ήθελε να πλήξει η κυβέρνηση, υποτασσόμενη στα ακροδεξιά στοιχεία που έχει στους κόλπους της. Δεν επέτρεπε σε τέσσερα άτομα που τηρούσαν όλα τα μέτρα προφύλαξης να πλησιάσουν τον ανοιχτό χώρο του Πολυτεχνείου, ενώ επιτρέπει 50 άτομα στον κλειστό χώρο των εκκλησιών!

Με όλα αυτά και με άλλα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση είναι νοσηρή και άκρως επικίνδυνη.

 * διδάκτωρ Φιλοσοφίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δίχως συμπόνια…
Οι άνθρωποι συμπονούν, κυρίως, τους ομοίους τους. Οι κυβερνώντες πιστεύουν πως οι ίδιοι δεν θα δυστυχήσουν ποτέ. Έτσι δείχνει η όλη τους συμπεριφορά.
Δίχως συμπόνια…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καλό και μάχιμο 2022!
Λύση δεν μπορεί να υπάρξει από κάποιον από μηχανής θεό και οι τύχες μας βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια μας. 
Καλό και μάχιμο 2022!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην γίνει η απανθρωπιά συνήθειά μας!
Το μηνιαίο χαράτσι των 100 ευρώ δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό δημόσιας υγείας. Στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή, οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Να μην γίνει η απανθρωπιά συνήθειά μας!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Μιράντα Ξαφά ζητά να πληρώνουν τα νοσήλια για κορονοϊό οι ανεμβολίαστοι
Η Μιράντα Ξαφά, γνωστή και ως πρωθιέρεια του νεοφιλελευθερισμού, με ανάρτησή της στο Twitter αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μας κάνει...
Η Μιράντα Ξαφά ζητά να πληρώνουν τα νοσήλια για κορονοϊό οι ανεμβολίαστοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μην τζογάρετε με την υγεία των παιδιών μας
Υποκρισία, περίσσια σιγουριά που δεν συνοδεύεται από επίσημα στοιχεία, αλλά και αλαζονεία, αποτελούν το τρίπτυχο που θα συνοδεύσει την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.
Μην τζογάρετε με την υγεία των παιδιών μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενοχή και τιμωρία
Η υπευθυνότητα δεν είναι απλώς ατομική υπόθεση. Είναι πρωτίστως η δύσκολη πορεία ατόμων και ομάδων από τη ενοχή και την εξάρτηση στην αυτονομία και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ενοχή και τιμωρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας