Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.9°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.6°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 13.0°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  5 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 20.0°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 22.2°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 24.0°C
  2 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 16.1°C / 21.1°C
  3 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.0°C
  5 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.7°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  76%
Ολική επαναφορά της σοσιαλδημοκρατίας;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολική επαναφορά της σοσιαλδημοκρατίας;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η πανδημία -εκτός των άλλων- ανέδειξε περισσότερο από ποτέ τον ρόλο της δημόσιας υγείας. Η επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. για ιδιωτικοποίηση και του τομέα της υγείας ανακόπηκε βάναυσα από την επέλαση του κορονοϊού. Η δημόσια υγεία στάθηκε -με ισχνά μέσα και με αποδεκατισμένο προσωπικό- στο ύψος των περιστάσεων, φέρνοντας εσπευσμένα στο προσκήνιο το ΕΣΥ και τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δημόσια υγεία και ο καθοριστικός της ρόλος στη στήριξη των ασθενών με κορονοϊό επανέφεραν τη συζήτηση στη σοσιαλιστική διακυβέρνηση και το έργο της σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό γιατί όλο και περισσότερα κρίσιμα ζητήματα τίθενται προς συζήτηση, όπως η ισότιμη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας, στις ΜΕΘ και σε φαρμακευτική υποστήριξη. Οπως και η απαίτηση όλων για πρόσβαση σε δωρεάν εμβόλια και στον εμβολιασμό.

Επομένως οι αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, βασικές αρχές που διέπουν τη σοσιαλδημοκρατία, έρχονται στο προσκήνιο με μεγαλύτερη ένταση και επιμονή. Ακόμη και χώρες με συντηρητικές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις νεοφιλελεύθερες δεσμεύσεις για δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση και να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια στις καταρρέουσες οικονομίες τους.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν σταματούν εδώ, αλλά επεκτείνονται και στην οικονομία. Η πανδημία, σε μια κοινωνία ανισοτήτων, ήρθε να οξύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ χωρών, μεταξύ περιφερειών, αλλά και μεταξύ των πολιτών, σε βάρος κυρίως των χαμηλών εισοδημάτων, των ανέργων, των γυναικών, των φτωχών και των αποκλεισμένων.

Μια τρίτη διάσταση μετά την υγεία και την οικονομία που διαπιστώνεται κατά την πανδημία αφορά τις συνέπειές της στη δημοκρατία και στους θεσμούς. Οι αναγκαστικοί, λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων, κανονισμοί, υπό τη μορφή περιοριστικών μέτρων, είναι αποδεκτοί και αναγκαίοι. Ομως πρέπει να είναι διακριτός ο ρόλος τους με ξεκάθαρα κριτήρια, με χρονικά περιορισμένα όρια και χωρίς καμιά έκπτωση στη δημοκρατική λειτουργία. Σε καμιά περίπτωση τα εργαλεία και οι κανονισμοί περιορισμού της πανδημίας δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, της ελευθερίας της ενημέρωσης και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.

Για να είμαστε ειλικρινείς, οι συνέπειες της πανδημίας είναι επώδυνες και προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα. Το κρίσιμο στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής και για κάθε δημοκράτη και δημοκράτισσα είναι η ανάδειξη των αρχών αλλά και των προτάσεων της σοσιαλδημοκρατίας.

Σε μια περίοδο βαθιάς πολυεπίπεδης κρίσης, υγειονομικής, οικονομικής και πολιτικής, οι απαντήσεις δεν μπορεί να αφεθούν στα χέρια λαϊκιστών, συντηρητικών και ακροδεξιών κυβερνήσεων. Μια ισχυρή σοσιαλιστική ατζέντα μπορεί να δώσει λύσεις και να διασφαλίσει τη δημοκρατία και τους πολίτες. Η διέξοδος δεν είναι η συντήρηση και ο αυταρχισμός, η διέξοδος είναι η δημοκρατία και η προοδευτική διακυβέρνηση.

*Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝ.ΑΛΛ., αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Παλεύουμε για τον Σοσιαλισμό»
Ο καπιταλισμός έχει αποτύχει. Είναι ένα σύστημα που από κρίση σε κρίση απειλεί καθημερινά τις ζωές των απλών ανθρώπων.
«Παλεύουμε για τον Σοσιαλισμό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Covid-19 και «ανθεκτικότητα»
Αυτοί που πιστεύουν ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι ικανός να προβεί σε αυτο-διορθώσεις, θα διαψευστούν όπως και εκείνοι που ελπίζουν στην αναγέννηση του σοσιαλδημοκρατικού εγχειρήματος.
Covid-19 και «ανθεκτικότητα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Είμαι δεκαεξάρης, σας γαμώ τα Λύκεια!»
Εντυπωσιάζομαι με την άρνηση της κυβέρνησης και των με το αζημίωτο προσκολλημένων σε αυτήν με συντριπτική πλειονότητα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να παραδεχθούν τα πραγματικά κίνητρα της αντίδρασης της νεολαίας,...
«Είμαι δεκαεξάρης, σας γαμώ τα Λύκεια!»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ποδόσφαιρο, η πολιτική και η εργασία
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας αναφέρει ότι οι απώλειες εισοδήματος ήταν σχετικά μεγαλύτερες για τους νέους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους χαμηλού και μεσαίου επιπέδου εξειδίκευσης...
Το ποδόσφαιρο, η πολιτική και η εργασία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι θα με φάει ο κάμπος
Και τούτο τον Απρίλη έχουμε ανάγκη από τον σταυραετό. Να αναπνεύσουμε. Να νιώσουμε το χάδι της ελευθερίας από τον καινούργιο δυνάστη.
Τι θα με φάει ο κάμπος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εν ουρανώ ίσως…
Μια αίσθηση κοινής πολιτείας -ιδεατής ίσως- πέρα από τον χώρο και τον χρόνο. Μια «διάσταση» για να ανατρέχουμε όλοι όσοι προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε τη δικαιοσύνη στην ψυχή μας.
Εν ουρανώ ίσως…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας