• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.2°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%

Το τρομερό συμβάν στον χώρο ευθύνης του κ. Θεοδωράκη επέβαλε την τουλάχιστον για λόγους ευαισθησίας άμεση υποβολή της παραίτησής του

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΑΡΖΗ

Αμεση αποκαθήλωση του διοικητή του ΨΝΑ «Δαφνί»

 • A-
 • A+

Το τραγικό περιστατικό, κατά το οποίο καθηλωμένος νοσηλευόμενος στο ΨΝΑ Δαφνί σκότωσε άλλον καθηλωμένο νοσηλευόμενο, εκθέτει πολλαπλά την πολιτεία για την αδυναμία της να εγγυηθεί όχι μια θεραπευτική σχέση, αλλά την ίδια τη ζωή ανθρώπων που (με εισαγγελικές αποφάσεις) έχουν παραδοθεί στα χέρια της.

Τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη μπορεί να απασχολεί το πώς και όχι το γιατί αυτού του συμβάντος.

Τον υγειονομικό κόσμο, τον κόσμο των πασχόντων και πρωτίστως την πολιτεία θα πρέπει να απασχολεί το γιατί.

Η απαξίωση και η μεθοδευμένη προσπάθεια διάλυσης των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις, τους υπουργούς και τους εντεταλμένους διοικητές των μνημονίων είναι γνωστή. Ειδικά για τα ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαΐτειο, οι σχετικές ανακοινώσεις-καταγγελίες των σωματείων και των ιατρικών φορέων, που συνοδεύτηκαν από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, σχηματίζουν τουλάχιστον έναν ογκώδη τόμο.

Είναι θέμα των ειδικών να μιλήσουν, και έχουν ήδη μιλήσει, για το πώς οι ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς και ο περιορισμός των φαρμακευτικών επιλογών οδηγούν σε συγκεκριμένες θεραπευτικές ή «θεραπευτικές» επιλογές με προέχουσα την αυξανόμενη χρήση της καθήλωσης.

Αρκετοί είχαν προειδοποιήσει πως περιστατικά σαν αυτό ήταν αναμενόμενα. Και είχαν προειδοποιήσει αρμοδίως.

Ο εδώ και δύο χρόνια περίπου διοικητής των ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαΐτειο, εκλεκτός του κ. Αδωνι Γεωργιάδη, κ. Παύλος Θεοδωράκης ήταν, όχι μόνον αποδέκτης των αιτημάτων για στελέχωση των νοσοκομείων, αλλά και ο άνθρωπος που επανειλημμένα καταγγέλθηκε ως υπαίτιος της αποδόμησής τους.

Σήμερα εξακολουθεί να κάθεται («καθηλωμένος»;) στη θέση του και να πραγματοποιεί ΕΔΕ για το συμβάν.

Γνωρίζουμε ότι από τον κ. Θεοδωράκη, όπως και από όλους τους διοικητές νοσοκομείων που υλοποίησαν με ενθουσιασμό τη μνημονιακή πολιτική διάλυσης της δημόσιας υγείας ζητήθηκε ευγενικά από το υπουργείο Υγείας να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του.

Αυτοί αρνήθηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα. Είτε γιατί παλεύουν μαζί μ΄ αυτούς που τους διόρισαν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, είτε γιατί παλεύουν το σενάριο της προσωπικής τους αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Φυσικά το τρομερό συμβάν στον χώρο ευθύνης του κ. Θεοδωράκη επέβαλε την τουλάχιστον για λόγους ευαισθησίας άμεση υποβολή της παραίτησής του.

Αυτό μάλλον θα είχε συμβεί από οποιονδήποτε άλλο σε οποιονδήποτε άλλο χώρο.

Αλλά φαίνεται στον συγκεκριμένο χώρο αξιολογούνται διαφορετικά τα πράγματα και η ζωή ενός ψυχικά πάσχοντος δεν έχει την ίδια αξία με αυτή των υπολοίπων. Φαίνεται πως ο κ. Θεοδωράκης διοικεί έναν τομέα, όπου παρόμοια περιστατικά θεωρούνται ούτε λίγο-ούτε πολύ φυσιολογικά. Αλίμονο, αν εξοικειωθούμε με αυτή την ιδέα.

Είναι ζήτημα πλέον της κυβέρνησης, αφού ό,τι και να συμβεί ο κ. Θεοδωράκης δεν πρόκειται να παραιτηθεί, να τον αποπέμψει άμεσα από τη θέση του.

Δεν γνωρίζουμε ποιοι ιμάντες τον κρατούν καθηλωμένο στην καρέκλα του διοικητή. Αλλά πρέπει να κοπούν τώρα.

Κάθε συζήτηση για μια ουσιαστική αλλαγή στις δομές Ψυχικής Υγείας ξεκινάει από αυτό το προαπαιτούμενο, για λόγους σεβασμού στον πάσχοντα συνάνθρωπο και στο προσωπικό που πασχίζει να τον βοηθήσει.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο ίδιος άνθρωπος αποτελεί τον εκπρόσωπο της χώρας μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το θέμα της Ψυχικής Υγείας.

Ενας άνθρωπος που ουδέποτε είχε θεραπευτική σχέση με ψυχικά πάσχοντες, μια και οι σπουδές του δεν είναι σχετικές, αλλά μόνο διοικητικά καθήκοντα άσκησε σε ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Ούτε βέβαια κατά κανέναν τρόπο εκπροσωπεί τον χώρο των πασχόντων. Ποιους στα αλήθεια εκπροσωπεί;

* Γιατρός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκέψεις μέσα από τον βυθό…
Ζώντας στην Ελλάδα του Μητσοτάκη έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι μέσα στον βυθό. Οσο κι αν φωνάξεις, κανείς ποτέ δεν πρόκειται να σ’ ακούσει. Πρόκειται για έναν εφιάλτη.
Σκέψεις μέσα από τον βυθό…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ραδιενέργεια δεν είναι μια συμβατική διαχείριση
Η λειτουργία μονάδων ραδιενεργών αποβλήτων, που πολλά από αυτά είναι και τοξικά, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Απαιτείται προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο, με συνεχή ενημέρωση στο αντικείμενο και κατάλληλη υποδομή...
Η ραδιενέργεια δεν είναι μια συμβατική διαχείριση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περισσότερη φροντίδα και λιγότερη θεραπεία
Με πρόφαση την επιστήμη, η θεραπεία και κατ' επέκταση οι φαρμακευτικές εταιρείες και η βιομηχανία ιατρικού εξοπλισμού έχουν προτεραιότητα με αποτέλεσμα τα κέρδη τους να είναι αδιανόητα.
Περισσότερη φροντίδα και λιγότερη θεραπεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλεία λογοκρισίας του κράτους
Η εισβολή στην Ουκρανία αποκαλύπτει μια διαδικασία «κανονικοποίησης» του διαδικτύου που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια. Ο ψηφιακός δημόσιος χώρος δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση: αντιθέτως, υπόκειται...
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλεία λογοκρισίας του κράτους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κοινωνία στενάζει λόγω των κυβερνητικών ιδεοληπτικών εμμονών
Αν για ένα πράγμα δεν έχει μείνει πια καμία αμφιβολία μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. είναι οι ιδεοληψίες της, που έχουν οδηγήσει σε μια μεγαλοπρεπή, ολική διαχειριστική αποτυχία.
Η κοινωνία στενάζει λόγω των κυβερνητικών ιδεοληπτικών εμμονών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από πού πάμε για βοθροκάναλα;
Οταν τα «mainstream» φιλοκυβερνητικά μίντια κατανοούν τα πάντα μέσα από φίλτρο συσκότισης, υποκρισίας και ανευθυνότητας, τότε κάνουν ασκήσεις νοσταλγίας πάνω στις πιο σκοτεινές πτυχές του ελληνικού πολιτικού...
Από πού πάμε για βοθροκάναλα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας