• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 3.4°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.9°C / -1.5°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 3.0°C
  4 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -6.0°C / -2.1°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.6°C / -7.1°C
  4 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 2.6°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.6°C / 4.9°C
  4 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 1.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.3°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.1°C / -2.5°C
  4 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.5°C / -1.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 0.8°C / 4.9°C
  2 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.6°C
  5 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -6.2°C / -1.2°C
  0 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -5.3°C / -1.4°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.2°C / -9.2°C
  2 BF
  58%

Το τρομερό συμβάν στον χώρο ευθύνης του κ. Θεοδωράκη επέβαλε την τουλάχιστον για λόγους ευαισθησίας άμεση υποβολή της παραίτησής του

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΑΡΖΗ

Αμεση αποκαθήλωση του διοικητή του ΨΝΑ «Δαφνί»

 • A-
 • A+

Το τραγικό περιστατικό, κατά το οποίο καθηλωμένος νοσηλευόμενος στο ΨΝΑ Δαφνί σκότωσε άλλον καθηλωμένο νοσηλευόμενο, εκθέτει πολλαπλά την πολιτεία για την αδυναμία της να εγγυηθεί όχι μια θεραπευτική σχέση, αλλά την ίδια τη ζωή ανθρώπων που (με εισαγγελικές αποφάσεις) έχουν παραδοθεί στα χέρια της.

Τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη μπορεί να απασχολεί το πώς και όχι το γιατί αυτού του συμβάντος.

Τον υγειονομικό κόσμο, τον κόσμο των πασχόντων και πρωτίστως την πολιτεία θα πρέπει να απασχολεί το γιατί.

Η απαξίωση και η μεθοδευμένη προσπάθεια διάλυσης των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις, τους υπουργούς και τους εντεταλμένους διοικητές των μνημονίων είναι γνωστή. Ειδικά για τα ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαΐτειο, οι σχετικές ανακοινώσεις-καταγγελίες των σωματείων και των ιατρικών φορέων, που συνοδεύτηκαν από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, σχηματίζουν τουλάχιστον έναν ογκώδη τόμο.

Είναι θέμα των ειδικών να μιλήσουν, και έχουν ήδη μιλήσει, για το πώς οι ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς και ο περιορισμός των φαρμακευτικών επιλογών οδηγούν σε συγκεκριμένες θεραπευτικές ή «θεραπευτικές» επιλογές με προέχουσα την αυξανόμενη χρήση της καθήλωσης.

Αρκετοί είχαν προειδοποιήσει πως περιστατικά σαν αυτό ήταν αναμενόμενα. Και είχαν προειδοποιήσει αρμοδίως.

Ο εδώ και δύο χρόνια περίπου διοικητής των ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαΐτειο, εκλεκτός του κ. Αδωνι Γεωργιάδη, κ. Παύλος Θεοδωράκης ήταν, όχι μόνον αποδέκτης των αιτημάτων για στελέχωση των νοσοκομείων, αλλά και ο άνθρωπος που επανειλημμένα καταγγέλθηκε ως υπαίτιος της αποδόμησής τους.

Σήμερα εξακολουθεί να κάθεται («καθηλωμένος»;) στη θέση του και να πραγματοποιεί ΕΔΕ για το συμβάν.

Γνωρίζουμε ότι από τον κ. Θεοδωράκη, όπως και από όλους τους διοικητές νοσοκομείων που υλοποίησαν με ενθουσιασμό τη μνημονιακή πολιτική διάλυσης της δημόσιας υγείας ζητήθηκε ευγενικά από το υπουργείο Υγείας να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του.

Αυτοί αρνήθηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα. Είτε γιατί παλεύουν μαζί μ΄ αυτούς που τους διόρισαν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, είτε γιατί παλεύουν το σενάριο της προσωπικής τους αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Φυσικά το τρομερό συμβάν στον χώρο ευθύνης του κ. Θεοδωράκη επέβαλε την τουλάχιστον για λόγους ευαισθησίας άμεση υποβολή της παραίτησής του.

Αυτό μάλλον θα είχε συμβεί από οποιονδήποτε άλλο σε οποιονδήποτε άλλο χώρο.

Αλλά φαίνεται στον συγκεκριμένο χώρο αξιολογούνται διαφορετικά τα πράγματα και η ζωή ενός ψυχικά πάσχοντος δεν έχει την ίδια αξία με αυτή των υπολοίπων. Φαίνεται πως ο κ. Θεοδωράκης διοικεί έναν τομέα, όπου παρόμοια περιστατικά θεωρούνται ούτε λίγο-ούτε πολύ φυσιολογικά. Αλίμονο, αν εξοικειωθούμε με αυτή την ιδέα.

Είναι ζήτημα πλέον της κυβέρνησης, αφού ό,τι και να συμβεί ο κ. Θεοδωράκης δεν πρόκειται να παραιτηθεί, να τον αποπέμψει άμεσα από τη θέση του.

Δεν γνωρίζουμε ποιοι ιμάντες τον κρατούν καθηλωμένο στην καρέκλα του διοικητή. Αλλά πρέπει να κοπούν τώρα.

Κάθε συζήτηση για μια ουσιαστική αλλαγή στις δομές Ψυχικής Υγείας ξεκινάει από αυτό το προαπαιτούμενο, για λόγους σεβασμού στον πάσχοντα συνάνθρωπο και στο προσωπικό που πασχίζει να τον βοηθήσει.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο ίδιος άνθρωπος αποτελεί τον εκπρόσωπο της χώρας μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το θέμα της Ψυχικής Υγείας.

Ενας άνθρωπος που ουδέποτε είχε θεραπευτική σχέση με ψυχικά πάσχοντες, μια και οι σπουδές του δεν είναι σχετικές, αλλά μόνο διοικητικά καθήκοντα άσκησε σε ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Ούτε βέβαια κατά κανέναν τρόπο εκπροσωπεί τον χώρο των πασχόντων. Ποιους στα αλήθεια εκπροσωπεί;

* Γιατρός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκέψεις μέσα από τον βυθό…
Ζώντας στην Ελλάδα του Μητσοτάκη έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι μέσα στον βυθό. Οσο κι αν φωνάξεις, κανείς ποτέ δεν πρόκειται να σ’ ακούσει. Πρόκειται για έναν εφιάλτη.
Σκέψεις μέσα από τον βυθό…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Πριν από λίγες ημέρες η Βουλή ψήφισε τον νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ο νόμος εισάγει μερικά νέα δεδομένα στον χώρο της Υγείας: ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας - η μετεξέλιξη των πάλαι ποτέ...
Περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια μαρτυρία
Πρόσφατα αντιμετώπισα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, για την αντιμετώπιση του οποίου κατέφυγα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ο αρχόμενος καρκίνος μου διαγνώστηκε από τον γιατρό του δοκιμαζόμενου ΕΔΟΕΑΠ, κ. Τζουνάκο....
Μια μαρτυρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη μεγάλη φυγή των γιατρών μας
Οι αριθμοί για τη δεύτερη δεκαετία του αιώνα που ανέτειλε, είναι απογοητευτικοί, αφού σχεδόν είκοσι χιλιάδες Έλληνες γιατροί έχουν πάρει την απόφαση να ξενιτευτούν, κατά πάσα πιθανότητα χωρίς επιστροφή,...
Για τη μεγάλη φυγή των γιατρών μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επικινδυνότητα είναι μια επικίνδυνη έννοια
​Οι στιγμές κρίσης συνιστούν ένα πρόσφορο έδαφος για να ξανασκεφτούμε κατασκευασμένες «αλήθειες» που θεωρούσαμε δεδομένες. Η ελευθερία είναι αξία αλλά και ιδέα. Και όπως όλες οι ιδέες, ξεκινάει με τη γλώσσα...
Η επικινδυνότητα είναι μια επικίνδυνη έννοια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: η αντιστροφή μιας εντροπίας
​Η συζήτηση για την οργάνωση της παροχής υγειονομικής φροντίδας στην Ελλάδα είναι αρκετά μπερδεμένη εξαιτίας της ευρείας σύγχυσης σχετικά με την έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πολλοί θεωρούν κάθε...
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: η αντιστροφή μιας εντροπίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας