• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.6°C / 20.2°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.1°C / 18.8°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.0°C / 20.7°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 13.6°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.6°C / 18.6°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.0°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 20.1°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 20.3°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.4°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.8°C / 22.7°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 21.6°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.8°C / 17.7°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.3°C / 18.9°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  47%
Peter Byrne/PA via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενδιαφέρεται κανείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα;

 • A-
 • A+
Η πανδημία έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη φτώχεια, αυξανόμενες ανισότητες, διαρθρωτικά και άλλα αυξανόμενα κενά στην προστασία των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων. ● Μήπως έχει σβήσει η δημοτικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα Hνωμένα Εθνη δημιουργήθηκαν πριν από 75 χρόνια για να προωθήσουν την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, να βελτιώσουν την πρόσβαση στην ανάπτυξη και να προαγάγουν τον περαιτέρω σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καθώς ο κόσμος έβγαινε από δύο παγκόσμιους πολέμους, καθώς όλη η φρίκη του Ολοκαυτώματος γινόταν γνωστή, καθώς η σκιά του Ψυχρού Πολέμου άρχιζε να πέφτει, και καθώς αυτοί που ζούσαν υπό τον ζυγό της αποικιοκρατίας –σχεδόν ένα τρίτο του τότε παγκόσμιου πληθυσμού– προσπαθούσαν να απελευθερωθούν, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν ένα παγκόσμιο σύνθημα συσπείρωσης. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υιοθετήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948, ενέπνευσε λαούς σε όλο τον κόσμο και έθεσε τα θεμέλια για κυβερνητικές και θεσμικές αλλαγές, για προοδευτικές και ανθρωποκεντρικές νομοθεσίες και για μια εκπαίδευση που βελτιώνεται από γενιά σε γενιά.

Ωστόσο, για αρκετά χρόνια τώρα, σε μερικά μέρη του κόσμου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει υποχωρήσει. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και η ύπατη αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν προειδοποιήσει για ένα πισωγύρισμα -τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και και στις συζητήσεις στα Ηνωμένα Εθνη-, ιδιαίτερα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, για τα δικαιώματα των γυναικών, τη συμμετοχή και τη δράση της κοινωνίας των πολιτών.

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχουν προειδοποιήσει για την αύξηση των επιθέσεων και των δολοφονιών προασπιστών των δικαιωμάτων, όπως ακτιβιστών του περιβάλλοντος και δημοσιογράφων. Η πανδημία έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη φτώχεια, αυξανόμενες ανισότητες, διαρθρωτικά και άλλα αυξανόμενα κενά στην προστασία των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων.

Μήπως έχει σβήσει η δημοτικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Το 2020, τα Ηνωμένα Εθνη, για να τιμήσουν την 75η επέτειό τους, άκουσαν τους ανθρώπους που υπηρετούν. Εγκαινίασαν μια παγκόσμια διαβούλευση για να κατανοήσουν τις ελπίδες και τους φόβους των ανθρώπων, για να κατανοήσουν καλύτερα τις προσδοκίες τους από τη διεθνή συνεργασία και τα Ηνωμένα Εθνη ειδικότερα. Περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις μας απευθείας, μέσω ερευνών και διαλόγων σε όλα τα μέλη του ΟΗΕ αλλά και στα κράτη παρατηρητές. Ακόμη περισσότεροι έκαναν το ίδιο μέσω των συνεργατών μας, όπως μεγάλα κινήματα νεολαίας, επιχειρηματίες και ομάδες αυτοχθόνων.

Ζητήσαμε ακόμη από την Edelman Intelligence να διεξαγάγει μια ανεξάρτητη και αντιπροσωπευτική έρευνα σε 50.000 ανθρώπους σε 50 χώρες, που θα εξασφάλιζε ότι δεν θα μαθαίναμε μόνο απ’ αυτούς μας συμπαθούν.

Στο μέσο αυτής της πανδημίας, με τη φτώχεια να αυξάνει, με άλυτες διαμάχες και την κλιματική αλλαγή ανεξέλεγκτη, δεν ήμασταν βέβαιοι για το κατά πόσο ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα παρουσιαζόταν καθόλου, πόσο μάλλον ως μια προτεραιότητα για το παγκόσμιο κοινό.

Και όμως ήταν.

Από τα θέματα που τέθηκαν ως προτεραιότητες για να ανακάμψουμε από την πανδημία, όλα έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πυρήνα τους. Από την εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες μέχρι το πώς αντιμετωπίζουμε τις ανισότητες. Στο μεταξύ, οι πιο κοινές προτάσεις για λύσεις εστίασαν στην αυξανόμενη συμμετοχή του κόσμου στις αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωές τους και στην αυξανόμενη αύξηση της συμμετοχής των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων. Μακροπρόθεσμα, δίπλα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος, οι ερωτηθέντες έχουν ως κύριες προτεραιότητες την ελπίδα για περισσότερο καθολικό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκκληση για παγκόσμιο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρώπινη αξιοπρέπεια ένωσε την ανθρωπότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ίδιο κάνει και σήμερα. Σε μια στιγμή μεγάλης ανησυχίας και μιας άνευ προηγουμένου παγκόσμιας πρόσκλησης, οι άνθρωποι προσβλέπουν στα ανθρώπινα δικαιώματα ως μια κινητήρια δύναμη ελπίδας και δίκαιων μέτρων για αποφασιστική δράση προκειμένου να κάνουμε πραγματικότητα το μέλλον που θέλουμε.

Πρέπει να ακούσουμε αυτή την έκκληση.

* βοηθός γενικού γραμματέα ΟΗΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η υπενθύμιση του αυτονόητου
Το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ είναι ξεκάθαρο: Καθολική υγειονομική κάλυψη και επένδυση σε ισχυρότερα συστήματα υγείας.
Η υπενθύμιση του αυτονόητου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και ΤΙΝΑ
Η Covid-19 επέβαλλε την επιστροφή στον κρατικό παρεμβατισμό και στη δημοσιονομική χαλάρωση ως αναγκαίο κακό, που θα πρέπει να τερματιστεί όταν την επόμενη μέρα της πανδημίας επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Πανδημία και ΤΙΝΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς ιατρό και πρωτόκολλα παραμένουν οι χώροι εργασίας
Υπήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης της άρνησης εμβολιασμού; Tι ρόλο θα μπορούσε να έχει ο θεσμός του ιατρού εργασίας; Η «Εφ.Συν.» ανοίγει τον πρώτο κύκλο συζήτησης.
Χωρίς ιατρό και πρωτόκολλα παραμένουν οι χώροι εργασίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρίση σε υγεία - εισόδημα και το προοδευτικό πολιτικό αντίδοτο
Η εδώ και ενάμιση χρόνο μονοθεματική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η μετατροπή του σε σύστημα υγείας μιας νόσου είναι μια ιδιαίτερα επισφαλής και προβληματική εξέλιξη και για την υγεία αλλά και...
Κρίση σε υγεία - εισόδημα και το προοδευτικό πολιτικό αντίδοτο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
Eστω και κατά προσέγγιση, ο δείκτης αντανακλά τις αδυναμίες του ΕΣΥ και ειδικότερα το έλλειμμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την εξασθένηση που προκάλεσαν τα μνημόνια.
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανώτατη εκπαίδευση την εποχή της πανδημίας
Η νέα εποχή COVID 19, με τα θηριώδη και πρωτοφανή τεχνικά μέσα, θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού ανθρώπου και της εικονικής πραγματικότητας και για πρώτη φορά αμφισβητεί ανοικτά και με...
Η ανώτατη εκπαίδευση την εποχή της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας