• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.5°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 25.0°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.8°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.6°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.0°C
  3 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.7°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 23.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  78%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκθεση Πισσαρίδη: και για κυρίως πιάτο... το ασφαλιστικό!

 • A-
 • A+
Είναι προφανές ότι η ομάδα Πισσαρίδη, εμμέσως πλην σαφώς, πιέζει και για την κατάργηση των μεταβατικών ορίων ηλικίας για όσους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Σχεδόν ενάμισης χρόνος έχει περάσει από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πυρπολεί αργά και μεθοδικά κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της χώρας.

Στο «μενού» του σκληρού νεοφιλελευθερισμού είδαμε να περιλαμβάνονται υγεία, παιδεία, εργασιακά κι έρχεται τώρα η περίφημη έκθεση Πισσαρίδη να μας παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την ελληνική οικονομία, που απέχει έτη φωτός από την ελληνική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική οικονομία «νοσεί», γεγονός που αποτυπώνεται στους δείκτες των επενδύσεων (10,1% του ΑΕΠ και εταιρικές 5,4%, ενώ στις ευρωπαϊκές οικονομίες μεγέθους αντίστοιχου με της Ελλάδας τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 23% και 14%), αλλά και των εξαγωγών (37% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, 66% για τις μικρές ευρωπαϊκές οικονομίες).

Ως πανάκεια για τη θεραπεία της ελληνικής οικονομίας βλέπουμε να επαναλαμβάνονται διαρκώς φράσεις όπως ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων, κεφαλαιοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις. Είναι πιο εύηχες στα αυτιά του κόσμου σίγουρα από τις ρευστοποιήσεις, τις εκποιήσεις και το ξεπούλημα που αυτές συνεπάγονται.

Η έκθεση βρίθει παροτρύνσεων και θετικών σεναρίων, βασιζόμενη κατά κύριο λόγο σε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, την ίδια στιγμή που δαιμονοποιεί τα επιδόματα, παρουσιάζοντάς τα σαν παράγοντες ενίσχυσης της αδράνειας του εργατικού δυναμικού και αντικίνητρα για επίσημη εργασία.

Είναι χαρακτηριστική η αντίληψη που αναφέρεται στις σελίδες της έκθεσης, σύμφωνα με την οποία, οι πολίτες θα επιδιώξουν να μείνουν με ελάχιστα εισοδήματα, γιατί είναι πολύ δελεαστικό το να ζει κανείς με τα 200 ευρώ τον μήνα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ή κι αν αναζητήσουν εργασία, θα επιδιώξουν να είναι άτυπη! Ποιος τα χρειάζεται, άλλωστε, τα ένσημα τη σήμερον ημέρα;

Ομως, η μεγάλη έκπληξη που μας επιφύλασσε η επιτροπή, εστιάζει στην τροχοπέδη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, της ελληνικής οικονομίας, το ασφαλιστικό σύστημα.

Στην έκθεση Πισσαρίδη γίνεται ευθεία αναφορά στη σχεδόν καθολική αναλογικότητα των κύριων συντάξεων, μέσω αναπροσαρμογής των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, με τρόπο που να είναι περισσότερο ανταποδοτική και συνδεδεμένη με την ηλικία συνταξιοδότησης.

Η πρόταση αυτή ανάβει φωτιές σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι επωφελούνται μεγαλύτερης ανταποδοτικότητας στις παροχές-συντάξεις για λόγους κοινωνικής προστασίας, καθώς αποτελεί στην ουσία εισήγηση για επιπλέον μείωση των εν λόγω συντάξεων.

Η επιτροπή, επιπλέον, προχωράει στη διατύπωση μιας υπόθεσης αβάσιμης, σύμφωνα με την οποία αναμένεται ώς το 2022 οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης να έχουν καταργηθεί και να ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Είναι προφανές ότι με αυτόν τον τρόπο η ομάδα Πισσαρίδη, εμμέσως πλην σαφώς, πιέζει και για την κατάργηση των μεταβατικών ορίων ηλικίας για όσους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Στην έκθεση Πισσαρίδη γίνεται ευθεία αναφορά στη σχεδόν καθολική αναλογικότητα των κύριων συντάξεων,Εξάλλου η έκθεση αναφέρει ρητά ότι «H συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ (16,5% έναντι 13,2% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη), με τη χώρα να βρίσκεται στην υψηλότερη θέση στην ευρωζώνη, παρά τις διαδοχικές περικοπές και αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα από το 2010», ενώ προτρέπει την κυβέρνηση να μειωθεί σταδιακά η συνταξιοδοτική και μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Μία ακόμα πρόταση της επιτροπής είναι η αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών με ένα σταθερό ποσό ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει με τους αυτοαπασχολούμενους, ή εναλλακτικά η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος αναλογικών εισφορών, αλλά με ακόμα χαμηλότερο πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών υγείας.

Με αυτήν την προοπτική δημιουργείται ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς η απώλεια εσόδων που θα αντιμετωπίσει ο ΕΟΠΥΥ ενδέχεται να καλυφθεί μέσω της αύξησης της κατώτατης κλίμακας για τους χαμηλόμισθους, κάτι που είδαμε να συμβαίνει τον περασμένο Ιανουάριο με τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, που από τα 185 ευρώ η κατώτατη κλίμακα αυξήθηκε στα 220 ευρώ.

Και το επιστέγασμα όλων, σύμφωνα με την επιτροπή, θα αποτελέσει η μετάβαση από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στην παράδοση κατ’ ουσίαν των επικουρικών συντάξεων σε ασφαλιστικές εταιρείες και τα γνωστά funds, που θα επενδύσουν τις αποταμιεύσεις των συνταξιούχων, ένα ρίσκο αχρείαστο για τους ασφαλισμένους-επενδυτές.

Μια μετάβαση η οποία δεν θα γίνει ανέξοδα, καθώς θα δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 67 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του οποίου η επιτροπή προτείνει ιδιωτικοποιήσεις και ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων. Το κόστος δηλαδή αυτής της μετάβασης ουσιαστικά θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η επιτροπή, βεβαίως, ξεχνά ότι το δημοσιονομικό αυτό κενό θα προστεθεί στην εκκολαπτόμενη «δημοσιονομική βόμβα» των 360.000 εκκρεμών συντάξεων, για την οποία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου πριν από λίγες εβδομάδες ο Κλάους Ρέγκλινγκ και την οποία αναγνωρίζει πλέον και επισήμως το υπουργείο Εργασίας.

Οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς αν συνυπολογιστούν οι 12.000-15.000 εκκρεμείς συντάξεις που προστίθενται κάθε μήνα, αλλά και οι 62.000 «παράλληλες» συντάξεις που αφορούν όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση σε τουλάχιστον δύο Ταμεία και οι οποίες καθυστερούν να αποδοθούν έως και πέντε χρόνια, μέχρι το τέλος του έτους οι εκκρεμείς συντάξεις θα ξεπερνούν τις 450.000!

Ο ΕΦΚΑ, ο οποίος «νοικοκυρεύτηκε» και παραδόθηκε το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ, βρίσκεται σήμερα έχοντας χάσει πάνω από το 60% αυτού του πλεονάσματος, ένα βήμα πριν συνθλιβεί από τις Συμπληγάδες της κακοδιαχείρισης και της αδιαφορίας, έτοιμος να θυσιαστεί σε μια διόλου απίθανη ρευστοποίηση.

Ο κ. Βρούτσης, που μιλούσε για βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2070 κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό το 2019 και διαφήμιζε τις περίφημες «συντάξεις με ένα κλικ», τίθεται προ των ευθυνών του για την πλήρη διάλυση του ΕΦΚΑ και την ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Γιατί, αντί η οικονομία να στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα, θα πρέπει για ακόμα μία φορά το ασφαλιστικό σύστημα να στηρίξει την οικονομία. Η επιτροπή προτείνει λύσεις όπως η αξιοποίηση πόρων από ιδιωτικοποιήσεις και η έκδοση ειδικών ομολόγων. Με απλά λόγια: εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η τραγωδία της πανδημίας φαίνεται ότι έδωσε στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη το τέλειο άλλοθι. Την ώρα που οι πολίτες αγωνιούν για την υγεία και την εργασία τους, οι υπουργοί της κυβέρνησης ξηλώνουν επιμελώς κατοχυρωμένα δικαιώματα ετών, εργασιακές και κοινωνικές παροχές, ενώ παράλληλα μοιράζουν ζεστό χρήμα από τα «λεφτόδεντρα», που τελικά υπάρχουν για όποιον εκτελεί εντολές, καλυμμένοι από έναν μανδύα παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται στη συγκάλυψη και την εξαπάτηση. Ομως η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί από τον κόσμο που τη ζει στο πετσί του. Και όπως είχε πει και ο Λίνκολν «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό».

*Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΣτΕ, οι Θερμοπύλες και το τέλος της κατηφόρας
Δεν έχουν περάσει λίγες ημέρες από τη δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικές διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» και η κυβένρηση της Ν.Δ. ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, ακόμα μια...
Το ΣτΕ, οι Θερμοπύλες και το τέλος της κατηφόρας
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κυβέρνηση διαλύει τον eΕΦΚΑ, εκχωρεί την ακίνητη περιουσία του, ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αξιοποιώντας τον λαϊκό φόβο που η πανδημία προκάλεσε, συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων αντικοινωνικών πολιτικών της.
H κυβέρνηση διαλύει τον eΕΦΚΑ, εκχωρεί την ακίνητη περιουσία του, ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιμένοντας το επόμενο ασφαλιστικό
Πριν μερικές μέρες έγινε νόμος του κράτους ένα ακόμα πακέτο ασφαλιστικών ρυθμίσεων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έργο που επαναλαμβάνεται με εφιαλτική ακρίβεια τις τελευταίες δεκαετίες.
Περιμένοντας το επόμενο ασφαλιστικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι απλά τα πράγματα...
Εάν υποθέσουμε ότι για την κυβέρνηση η ενίσχυση ενός κλάδου της οικονομίας αποτελεί αναπτυξιακή πολιτική, τότε αυτό που εκτυλίσσεται στο ασφαλιστικό σύστημα και στο ΕΣΥ είναι ο ορισμός της «πολιτικής...
Είναι απλά τα πράγματα...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ασφαλιστικό στο τραπέζι (…του χασάπη)
Χαίρεται η Ν.Δ. και ο υπουργός Εργασίας για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν τον ΕΦΚΑ και τις συντάξεις – κύριες και...
Το ασφαλιστικό στο τραπέζι (…του χασάπη)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απλά μαθήματα… απαξίωσης
Παρακολουθούμε μέρες τώρα τη στοχευμένη προσπάθεια απαξίωσης του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου με τη διατήρηση στην επικαιρότητα ενός πρακτικά ανύπαρκτου θέματος, με αφορμή τη διεκδίκηση πολύ υψηλής σύνταξης.
Απλά μαθήματα… απαξίωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας