• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.2°C / 4.0°C
  0 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.3°C / 3.5°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 8.4°C
  0 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.2°C
  2 BF
  74%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.9°C / 2.9°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -4.3°C / -1.6°C
  3 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.1°C / 3.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 7.1°C
  6 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  6 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -2.2°C / 0.1°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 4.2°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.6°C
  1 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  79%

Η αρχαία Αντισσα

ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ισσα και η έναντι αυτής Αντισσα

 • A-
 • A+

Από τις επτά περισσότερο γνωστές αρχαίες πόλεις της Λέσβου (Ισσα, Αντισσα, Αρίσβη, Μήθυμνα, Μυτιλήνη, Ερεσός και Πύρρα) οι πέντε πρώτες φέρουν τα ονόματα αντίστοιχων θυγατέρων του πρώτου βασιλιά της Λέσβου που μνημονεύει ο Ομηρος στην Ιλιάδα, του Μάκαρα, η έκτη ενός γιου του, του Ερεσου, ενώ η έβδομη, η Πύρρα, είναι η μόνη που έχει ελληνικό όνομα, αυτό που χρησιμοποίησε νεαρός ο Αχιλλέας όταν κρυβόταν στη Σκύρο για να αποφύγει τον Τρωικό Πόλεμο. Η αρχαία Ισσα, που έδωσε το πελασγικό όνομά της ως πρώτη ονομασία στο νησί που σήμερα ονομάζεται Λέσβος, δεσπόζει ως οχυρό στο κέντρο της, στη δυτική ακτή του Κόλπου Καλλονής, ενώ η αρχαία Αντισσα, που φέρει ως δεύτερο συνθετικό το όνομα Ισσα, βρίσκεται σε ένα μικρό νησί, έναντι της Ισσας, δηλαδή της Λέσβου, που σήμερα είναι ενωμένο με τη βορειοδυτική ακτή της.

Την αρχαία Αντισσα ανασκάπτει αυτή την περίοδο, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου με ευθύνη του άξιου εφόρου-αρχαιολόγου Παύλου Τριανταφυλλίδη, σύμφωνα με τον οποίο κατά την ανασκαφή στο επιθαλάσσιο τείχος «διαπιστώθηκε η στρωματογραφική αλληλουχία τριών παλαιότερων οικοδομικών φάσεων. Πρόκειται για την ανεύρεση ενός αψιδωτού κτίσματος του 7ου αιώνα π.Χ. με πλούσια γραπτή και μελανή τεφρή κεραμική και δύο ορθογώνιων κτιρίων, προγενέστερων, του 8ου αιώνα π.Χ. και 10ου αιώνα π.Χ. […] Το ανασκαφικό αυτό εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς επιβεβαιώνεται η ιστορική συνέχεια από την Υστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1100 π.Χ.) στους σκοτεινούς χρόνους (11ος-9ος αιώνας π.Χ.) οι οποίοι σηματοδοτούν τις μετακινήσεις των ελληνικών φύλων, όπως των αιολικών, στη Λέσβο».

Υποστηρίζω ότι πρέπει να προγραμματιστεί η ανασκαφή της Ισσας, την οποία επισκέφθηκε το 1886 ο Γερμανός αρχαιολόγος Robert Koldewey σχεδιάζοντας «τα ερείπια ενός οικοδομήματος με πολλά μικρά δωμάτια», όπως έγραψε, και το οποίο κατά τον αρχαιολόγο Ιωάννη Κοντή «έχει το σχήμα των κλειστών μεγάρων της Θερμής και της Αρίσβης», της Ισσας την οποία μνημονεύει η αττική επιγραφή IG I3 18 του 450 π.Χ. σύμφωνα με την οποία κάτοικοί της επιχείρησαν με τη συναίνεση των αρχών της μια στρατιωτική αποστολή με τρεις τριήρεις από την Ισσα στη Χερσόνησο του Ελλησπόντου για να ενισχύσουν με στρατιώτες την Αθηναϊκή Συμμαχία, της Ισσας την οποία ως Νύμφη της Λέσβου ερωτεύτηκαν δύο θεοί, ο Απόλλωνας και ο Ερμής, και μάλιστα με τον Ερμή εκείνη γέννησε τον μάντη Πρύλι, ο οποίος, όταν ο Αγαμέμνονας τον επισκέφθηκε στην πόλη Ισσα το 1184 π.Χ., χρησμοδότησε ότι: Η Τροία θα πέσει εφόσον οι Αχαιοί κατασκευάσουν τον Δούρειο Ιππο.

* συγγραφέας

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις πλαγιές του νησιού
Τούτη τη φορά πήρες ένα μικρό δρομάκι, που νόμιζες ότι οδηγούσε σε κάποια στάνη. Κι όμως μετά από μικρή διαδρομή, σχεδόν παράλληλα με τη θάλασσα, βρέθηκες αντίκρυ στα νησιά.
Στις πλαγιές του νησιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βραδινή ανατολή
Προσώρας, εδώ στο νησί μας, χαιρόμαστε που κάθε φορά άλλος ένας αρχαιολογικός χώρος, τα μάρμαρα, οι πέτρες του παρελθόντος εντάσσονται στη ζωή τού σήμερα.
Βραδινή ανατολή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δρόμοι και μονοπάτια
Ενας μικρός χείμαρρος, ένας βράχος, μια συστάδα πρίνων, τα υπολείμματα τοίχου ενός ξωκλησιού είναι τα εσωτερικά όρια, τα αγροτικά τοπόσημα, τα οποία ορίζουν αυτές τις περιοχές. Τι άραγε συμβολίζουν, τι θέλουν...
Δρόμοι και μονοπάτια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαρτύριο για πρόσφυγες σε ακυβέρνητη βάρκα
32 άνθρωποι βολόδερναν επί 18 ώρες μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου με τις λιμενικές αρχές των δύο χωρών να παρακολουθούν απαθείς χωρίς να κάνουν επιχείρηση διάσωσης.
Μαρτύριο για πρόσφυγες σε ακυβέρνητη βάρκα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δρόμος των ανθρώπων
Το 1915 Ελληνες πρόσφυγες βρέθηκαν στη Λέσβο. Εκατό χρόνια μετά, ο μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά κάνει προβληματική τη διαμονή και τη διαβίωσή τους. Η μακροχρόνια παραμονή και ο...
Ο δρόμος των ανθρώπων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο καμένος ελαιώνας
Ηταν καλλιεργήσιμος ελαιώνας και πευκοδάσος στη δυτική πλευρά του Κόλπου της Γέρας στη Λέσβο, του Κόλπου των Ελαιώνων καταπώς τον κατέγραφαν οι παλιοί περιηγητές κι οι πορτολάνοι. Βουνά ολόκληρα καλύπτουν οι...
Ο καμένος ελαιώνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας