• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.2°C / 23.1°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.6°C / 21.0°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 20.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 16.1°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.3°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.4°C
  1 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.4°C
  2 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.2°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.6°C
  3 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 22.1°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  1 BF
  85%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για ένα ανοιχτό, δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται καμία αστυνομική υπηρεσία

 • A-
 • A+

Η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει σε ρύθμιση για τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε μια ευαίσθητη περίοδο και για ένα τόσο σοβαρό θέμα για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και για την κοινωνία συνολικά. Με διαρροές αποκλειστικών πληροφοριών σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα από αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γίνεται γνωστό πως το επόμενο διάστημα ιδρύεται σώμα Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. και αρχικά θα στελεχωθεί από περίπου 1.000 αστυνομικούς, που θα φέρουν πάνω τους κλομπ και χειροπέδες, και όχι όπλο, με fast track διαδικασίες στα πρότυπα των προηγούμενων 1.500 προσλήψεων που είχε πραγματοποιήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης πέρσι τον χειμώνα και θυμόμαστε πολύ καλά τα απρόοπτα που είχαν δημιουργηθεί με την ελάχιστη εκπαίδευση και κατάρτιση που τους έγινε προκειμένου να βγουν άμεσα σε δράση.

Φαίνεται πως χρήματα για περισσότερη αστυνόμευση και κρατική καταστολή διαθέτει η κυβέρνηση, αλλά για προσλήψεις υγειονομικών και ενίσχυση του ΕΣΥ ούτε λόγος.

Ο τρόπος που η κυβέρνηση επιλέγει να πληροφορήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα για ζητήματα που την αφορούν και την ενδιαφέρουν, και παράλληλα δεν μπαίνει σε καμία διαδικασία ενημέρωσης και συζήτησης με τους αρμόδιους, είναι εξοργιστικός.

Πριν από λίγους μήνες, μετά το περιστατικό, το οποίο καταδίκασαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ρυθμιστική πρωτοβουλία για δημιουργία Σώματος Αστυνόμευσης των Πανεπιστημίων και θέσπιση κάρτας εισόδου προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από φοιτητικούς συλλόγους και την αρνητική εισήγηση της Συνόδου των Πρυτάνεων, που γνωστοποιούσε πως τα Πανεπιστήμια αποτελούν ανοιχτές κοινότητες και η παρουσία της Αστυνομίας μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση και ο κ. Χρυσοχοΐδης «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο» και δεν δείχνουν να θέλουν να λάβουν υπόψη τους τη γνώμη της φοιτητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας επιβάλλοντας μια καθημερινή παρουσία κρατικών δυνάμεων μέσα στους ακαδημαϊκούς χώρους, επικαλούμενοι την ασφάλεια των φοιτητών. Το προηγούμενο διάστημα, όμως, τα αποτελέσματα των επεμβάσεων της ΕΛ.ΑΣ. στα ιδρύματα ήταν ανατριχιαστικά και στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κινείται. Θυμόμαστε περιπτώσεις, όπως της ομηρίας των φοιτητών πέρσι τον Νοέμβριο στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ, από δεκάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ ή της διάλυσης του φοιτητικού φεστιβάλ, πάλι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ή της απειλής φοιτητών με όπλο.

Είναι πολλά τα παραδείγματα αντίστοιχων περιστατικών που έγινε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης μέσα στους διαδρόμους των σχολών και προσήχθησαν ανυποψίαστοι φοιτητές. Σε καμία περίπτωση δεν δίνουν την εικόνα «περισσότερης ασφάλειας» για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και προκαλούν την οργή των οικογενειών και του κοινωνικού συνόλου.

Οι φοιτητικές κοινότητες και τα ιδρύματα αποτελούν ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας και λειτουργούν ως κοινωνικοί χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, δράσεων και ζυμώσεων. Οφείλουμε να αντιγράψουμε παραδείγματα ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και να ανοίξουμε τις σχολές στις γειτονιές και τους πολίτες, προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση στις βιβλιοθήκες και το ερευνητικό και επιστημονικό έργο, δίνοντας τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε το επιθυμεί να επισκεφθεί τους χώρους και να αναζητήσει υλικό. Με την επιβολή του μέτρου της πανεπιστημιακής κάρτας εισόδου και του Σώματος Ασφαλείας, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποξενώσει τα Πανεπιστήμια από την κοινωνία, μετατρέποντάς τα σε φυτώρια παραγωγής εξειδικευμένων εργαζομένων/πτυχιούχων, υπάκουου ανθρώπινου κεφαλαίου στα χέρια της ολιγαρχίας.

Οι μόνες παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με αναβάθμιση ή εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του τρόπου λειτουργίας των σχολών. Επιδεικνύοντας καθημερινά ολιγωρία, αδράνεια και αδιαφορία για την πρόσβαση στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης των φοιτητών στην τηλεκπαίδευση ή την κάλυψη των κενών θέσεων διδακτικού προσωπικού και τη βελτίωση των συνθηκών για τους φοιτητές στις αίθουσες.

Καλούμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να βάλει σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και της φοιτητικής κάρτας εισόδου γιατί θα βρει απέναντί της τη φοιτητική κοινότητα και θα εγείρει αντιδράσεις που και η ίδια δεν θα είναι έτοιμη να διαχειριστεί και θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση του ήδη αυταρχικού κατήφορου που έχει πάρει. Παλεύουμε για ένα ανοιχτό, δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο που μέσα από αυτό θα καλλιεργούνται αξίες όπως η αλληλεγγύη, η συμμετοχή, η συνεργασία και η ισηγορία και όχι ο αυταρχισμός, η καταπίεση και ο ανταγωνισμός.

*Συντονιστής Νεολαίας ΜέΡΑ25, φοιτητής Οικονομικής Επιστήμης - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψωμί-Παιδεία-Αστυνομοκρατία
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η εγκατάσταση ενός αστυνομικού σώματος στον πανεπιστημιακό χώρο θα πετύχει την εξάλειψη της παραβατικότητας. Αυτή τη φορά όμως, η συνταγή είναι κάπως διαφορετική και ίσως...
Ψωμί-Παιδεία-Αστυνομοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα προάγει η αστυνομία την πανεπιστημιακή εκπαίδευση;
Πιστεύει όμως κανείς στα σοβαρά ότι μπορούν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα Harvard ή ότι η επιτόπια αστυνόμευση της φοιτητικής ζωής θα φρονηματίσει τους φοιτητές ώστε να αδιαφορήσουν για τη διαγραφόμενη ζοφερή...
Θα προάγει η αστυνομία την πανεπιστημιακή εκπαίδευση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελαττωματική δημοκρατία
Στα προπαγανδιστικά εργαλεία της κυβέρνησης κυριάρχησε το επιχείρημα ότι -μαζί με την αστυνομία- «επιτέλους μπαίνει η δημοκρατία στα Πανεπιστήμια». Ξέχασε να συμπληρώσει ότι «μπαίνει η ελαττωματική δημοκρατία».
Η ελαττωματική δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανεπιστήμιο για έναν κόσμο που δεν υπάρχει
Το να πιστεύει η κυβέρνηση ότι αυτή μόνον και κανείς άλλος κατέχει το θαυματουργό ραβδί και ότι αυτή μόνο γνωρίζει τον θεραπευτικό τρόπο εξολόθρευσης όλων των δεινών που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία, είναι...
Πανεπιστήμιο για έναν κόσμο που δεν υπάρχει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση μεθοδεύει την μετατροπή των ΑΕΙ σε φυλακή ανθρώπων και ιδεών
Η κυβέρνηση των «αρίστων», σαν έτοιμη από καιρό, άδραξε την αφορμή, ώστε να προβεί σε ακόμα πιο ραγδαία προώθηση του αστυνομοκρατούμενου Πανεπιστημίου-επιχείρησης, σε απροκάλυπτο εκφασισμό του θεσμικού...
Η κυβέρνηση μεθοδεύει την μετατροπή των ΑΕΙ σε φυλακή ανθρώπων και ιδεών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανεπιστημιακό άσυλο και ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα ΑΕΙ
Η μέχρι σήμερα νομοθεσία για το πανεπιστημιακό άσυλο κάθε άλλο παρά εμποδίζει τη δίωξη της όποιας εγκληματικότητας στους χώρους των πανεπιστημίων. Οποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, ψεύδεται ή αγνοεί το νόμο.
Πανεπιστημιακό άσυλο και ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας