Εν αναμονή της ευρωπαϊκής συνόδου πολλοί προβλέπουν τη σκληρή στάση που θα κρατήσει η Γαλλία και ο πρόεδρος Μακρόν στο θέμα της σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Πολλά επενδύει και η Ελλάδα στη στάση των Γάλλων για τις δικές της επιδιώξεις, μεταξύ των οποίων και να πιέσει περαιτέρω στο θέμα των εξαγωγών οπλικών συστημάτων από χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Ωστόσο όταν αφορά τα συμφέροντα της βιομηχανίας όπλων ο κόσμος που κατοικεί ο Γάλλος πρόεδρος αποδεικνύεται περισσότερο πολύπλοκος από αυτόν που αφήνει να εννοηθεί η επικοινωνιακή αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο Ερντογάν.
Η ευελιξία του Μακρόν σχετικά με την εθνική πολιτική για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων έγινε σαφής προχθές με τη δήλωσή του, που αναπαράχθηκε από διεθνή πρακτορεία, ότι καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα επηρεάσουν τις εξαγωγές όπλων της Γαλλίας στην Αίγυπτο. Οπως δείχνουν μια σειρά από στοιχεία είναι πιθανό, παρόμοια ερωτηματικά να μην επηρεάζουν ούτε τις εξαγωγές στην Τουρκία.
Σε μια ανάλυση εξαρτημάτων καταρριφθέντος τουρκικού drone TB-2 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που δημοσίευσε η Επιτροπή Αρμενίων των ΗΠΑ, εμφανίζονται και θερμικές μπαταρίες με το λογότυπο γαλλικής εταιρείας, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως εξαρτήματα σε πυραύλους που φέρουν τα τουρκικά μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά.
Ο ίδιος εξοπλισμός εμφανίζεται και σε παλαιότερες φωτογραφίες καταρριφθέντος μη επανδρωμένου στα νότια της Τρίπολης στη Λιβύη με ημερομηνία Δεκεμβρίου του 2019. Κωδικός που αναγράφεται πάνω στα εξαρτήματα αντιστοιχεί στον ΝΑΤΟϊκό κωδικό της εταιρείας. Η συνεργασία της γαλλικής με την τουρκική εταιρεία που τα παράγει αναφέρεται σε μια σειρά από δημόσια έγγραφα καθώς και σε ρεπορτάζ του γαλλικού Τύπου το 2019.
Τα TB-2 («Μπαϊρακτάρ») έχουν βομβαρδίσει σε διάφορα μέτωπα τα τελευταία χρόνια - στα νότια σύνορα της Τουρκίας, στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Από πολλούς θεωρείται ότι έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου στον Καύκασο, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων και τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων. Σε πόσες από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν τα εξαρτήματα της γαλλικής εταιρείας; Πού ακριβώς κατασκευάστηκαν, εξήχθησαν, πότε και υπό ποιους όρους; Παραβίαζαν κάποιον από τους κανόνες της διεθνούς ή ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εξαγωγή και επανεξαγωγή αμυντικών συστημάτων;
Οπως εξηγεί και ο Γάλλος ανεξάρτητος βουλευτής Σεμπαστιέν Ναντό, πρώην μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, δεδομένης της απόλυτης αδιαφάνειας που τηρούν παραδοσιακά οι γαλλικές κυβερνήσεις, είναι σχεδόν αδύνατον να γνωρίζει κανείς υπό ποιους όρους εξάγονται τα εξαρτήματα αυτά ή η τεχνολογία τους.
«Αν και υποστηρίζω την πολιτική του Γάλλου προέδρου ως προς την Τουρκία, προκαλεί αμηχανία όταν βλέπει κανείς αυτά τα εξαρτήματα να είναι μέρος τουρκικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στα πεδία της μάχης. Πρόκειται για ακόμα ένα παράδειγμα του πόσο αδιαφανής είναι η πολιτική εξαγωγών όπλων στη Γαλλία. Είναι απολύτως αδύνατον ακόμα και για τους βουλευτές να έχουν πρόσβαση σ’ αυτήν την πληροφορία».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας