• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.2°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 17.7°C
  0 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.5°C
  0 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 12.9°C / 16.6°C
  1 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.0°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.2°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  6 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  5 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 13.5°C / 18.8°C
  3 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  1 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 19.3°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.3°C / 19.4°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  47%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Καρλ Πόπερ, η πανδημία και ο ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+

Με παραφωνία τους Τραμπ και Μπολσονάρο που τα έβαλαν με την επιστημονική κοινότητα, οι περισσότερες κυβερνήσεις στον αναπτυγμένο κόσμο απέδωσαν τις αποφάσεις τους για την πανδημία στις προτάσεις των ειδικών και στην επιστήμη. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις η απόδοση αυτή συνιστά βολική υπεραπλούστευση και σε κάποιες συνιστά ψέμα. Η Ελλάδα ήταν μία από αυτές.

Ο κορονοϊός υπάρχει, είναι πιο μεταδοτικός από την κοινή γρίπη και προς το παρόν πιο θανατηφόρος. Αυτά και ορισμένα ακόμη είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα. Ολα τα υπόλοιπα δεν είναι. Πρόκειται για έναν νέο ιό και πανδημία, πολλά στοιχεία της οποίας τώρα μαθαίνουμε, τώρα γίνονται οι πρώτες έρευνες, έχουμε για πολλά ενδείξεις και όχι αποδείξεις, κάνουμε υποθέσεις, χρησιμοποιούμε μοντέλα που ελπίζουμε να ισχύουν. Αυτός είναι ο ένας λόγος που σε διάφορες χώρες εφαρμόστηκαν πολύ διαφορετικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας. Ορισμένες θα αποδειχτούν ελλιπείς και άλλες υπερβολικές.

Παρ’ όλα αυτά δεν διαθέτουμε τίποτα καλύτερο από την επιστήμη για να εισηγηθεί τι να κάνουμε. Ποιος είπε ότι η επιστήμη δεν κάνει λάθη; Οποιος νομίζει ότι προστατεύουμε την επιστήμη από τους αντιπάλους της εξυμνώντας το δήθεν αλάθητό της ή την αυθεντία της σε βάρος του δημοκρατικού ελέγχου, δεν έχει καταλάβει τίποτα από επιστήμη.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ακριβώς οι τελικές αποφάσεις είναι πολιτικές, είτε τις παίρνουν επιστημονικές επιτροπές (όπως π.χ. στη Σουηδία) είτε τις παίρνουν τελικά οι κυβερνήσεις είτε ο πρόεδρος Τραμπ. Είτε γιατί πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε αντικρουόμενες απόψεις των ειδικών είτε κυρίως γιατί πρέπει να λάβουν υπόψη τους και άλλες παραμέτρους και πεδία όπως αυτό της οικονομίας.

Ή γιατί πρέπει να συγκεράσουν κρυφούς πολιτικούς υπολογισμούς. Η μάσκα είναι το πιο γνωστό παράδειγμα ταλάντευσης επιστημόνων και κυβερνήσεων, στην Ελλάδα και διεθνώς, αφού αρχικά δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία υπέρ της μιας ή άλλης επιλογής, χωρίς και εδώ να έλειψαν πολιτικοί υπολογισμοί και όταν «δεν χρειαζόταν να φοράμε» και όταν «επιβάλλεται να φοράμε».

Η κυρίαρχη αυτή πολιτική παράμετρος στη λήψη αποφάσεων επιτρέπει σε καθεστώτα (και δημοκρατίες) με λιγότερα checks and balances, και σε κυβερνήσεις ηθικά πιο «χαλαρές», να επικαλούνται την επιστήμη για πολιτικές που μόνο επιστημονικές δεν είναι. Αλλες κυβερνήσεις εξάντλησαν την αξιοποίηση των ειδικών για να πετύχουν το μέγιστο στην προστασία της δημόσιας υγείας και την κοινωνίας και άλλες εργαλειοποίησαν την επιστήμη και την επικαλούνταν μόνο ως κάλυψη μιας πολιτικής που είχε άλλες προτεραιότητες. Η Ελλάδα ήταν μία από αυτές.

Πέρα από τα μέτρα που δεν πήραν τόσο για τη διασπορά όσο και για το σύστημα υγείας, με τα γνωστά αποτελέσματα, το πιο εξωφρενικό χαρακτηριστικό της ελλαδικής ιδιαιτερότητας ήταν η παντελής αδιαφάνεια, σαν σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής. Αγνοούμε τι προτείνει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Αγνοούμε σε τι συμφωνούν και σε τι όχι με τα κυβερνητικά μέτρα. Αγνοούμε τα δεδομένα με τα οποία λαμβάνονται αποφάσεις, δεδομένα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και από την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα. Αγνοούμε αν υπάρχει και ποια είναι η πολιτική διεξαγωγής τεστ, πέρα από τους πολίτες που πηγαίνουν μόνοι τους, και παραμένουμε μία από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη. Αγνοούμε αν την προηγούμενη άνοιξη υπήρξε και ποια ήταν η επιστημονική εισήγηση θωράκισης του συστήματος υγείας εν όψει δεύτερου κύματος.

Εχουν ευθύνη για αυτή την αδιαφάνεια όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και σχετικοί επιστήμονες, εντός και εκτός επιτροπής. Ιδιαίτερα γιατί αυτό το απαράδεκτο καθεστώς αδιαφάνειας εξυπηρετεί ποταπές σκοπιμότητες. Εξαιρούνται βέβαια όσοι μίλησαν και δεν ήταν λίγοι.

Δεν χρειάζεται να εμπνέεται κανείς από τον Μάη του ΄68 για να απαιτεί διαφάνεια και ανοιχτή ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών για την πανδημία και πρόσβαση σε οργανωμένα δεδομένα. Αν ζούσε ο Καρλ Πόπερ -φιλελεύθερο τον λες, αριστερό δεν τον λες- δεν θα είχε βγει μόνο από τα ρούχα του αλλά και από τα αριστερά τού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απέναντι στο σκοτεινό καθεστώς που επικρατεί γύρω από την επιδημιολογική κρίση και την πολιτική διαχείρισής της, και βέβαια δεν θα υποκλινόταν σε καμιά αυθεντία λοιμωξιολόγων, ιδιαίτερα όσο δεν υπάρχει πρόσβαση και δυνατότητα ελέγχου και κριτικής. Δεν θα ζητούσε τίποτα λιγότερο από τα στοιχειώδη για μια ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία.

Η ενημέρωση της κοινωνίας και η αντιπαράθεση επιστημονικών απόψεων δεν αποτελούν κίνδυνο, ακόμη και σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Ισα ίσα: σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα είχε τολμήσει να κάνει ή παραλείψει πολλά από όσα έκανε ή παρέλειψε. Η έκκληση Μητσοτάκη «να αφήσουμε τους επιστήμονες έξω από κάθε αντιπαράθεση» εκτός από δόλο φανερώνει το χαμηλό πνευματικό επίπεδο του Μαξίμου, που ίσως αγνοεί ότι πολλοί επώνυμοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο θέτουν επιστημονικά-πολιτικά ερωτήματα προς τις κυβερνήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμπύκνωσε όλο το πρόβλημα όταν είπε πρόσφατα, σε συνέντευξη στο Open, ότι «η επιστήμη δεν είναι αντίστοιχη της θεολογίας, πίστευε και μη έρευνα, αλλά θέλει διαρκή αμφισβήτηση για να αναγκάζεις τους επιστήμονες σε διαρκή τεκμηρίωση. Ακόμα και ο σημαντικότερος επιστήμονας μπορεί να κάνει λάθη. Αυτά τα λάθη οφείλει η επιστημονική κοινότητα να συζητά ανοιχτά. Τη βασική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, που προσπάθησε να εργαλειοποιήσει την επιστημονική κοινότητα».

Αυτή έπρεπε να είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν «σκάσει» με τραγικές συνέπειες η ανεύθυνη, ερασιτεχνική και χωρίς ίχνος διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά με πολύ ψέμα και φτηνή επικοινωνία, διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οχι το «κι εμείς τον Τσιόδρα θα βάζαμε»... Η απαίτηση για μια Αριστερά, και μάλιστα «ριζοσπαστική» (τρομάρα μας), αντλεί το περιεχόμενό της από την πράξη και την πολιτική που ασκείται, όχι από τίτλους και διακηρύξεις.

*Βουλευτής Δυτικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία»;
Μάλλον αργοπορημένα εμφανίζεται η συζήτηση για την πορεία της εγχώριας Αριστεράς: «Τι έγινε, τι μπορεί να γίνει». Στις αρχές του 2016 δημοσιεύθηκε το βιβλίο: «Αριστερά» και «στίβος» (σ. 406), από το οποίο...
«Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ: κίνδυνος ενός νέου «επώδυνου συμβιβασμού»;
Αυτών δεδομένων, θα ήταν σκόπιμο, πιστεύω, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί επειγόντως και αυτή η πολύ εφικτή υπόθεση εργασίας, δηλαδή η εκδοχή όπου όλες αυτές οι αισιόδοξες προσδοκίες υποχώρησης,...
ΣΥΡΙΖΑ: κίνδυνος ενός νέου «επώδυνου συμβιβασμού»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο περιεχόμενο ενός αριστερού ριζοσπαστικού σχεδίου
Η ιδέα ότι η συσσώρευση κεφαλαίου σε μια καπιταλιστική οικονομία και κοινωνία μπορεί να ακολουθήσει μια πορεία συνύπαρξης με ένα κοινωνικό κράτος, αποτελεί σήμερα μια επικίνδυνη αυταπάτη.
Το νέο περιεχόμενο ενός αριστερού ριζοσπαστικού σχεδίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αρνητική ιδεολογία της Δεξιάς
Κατά την τελευταία δεκαετία, με την κρίση, τα Μνημόνια και την εκλογική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, το αντιαριστερό μένος της Δεξιάς επανήλθε δριμύτερο, αλλά προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες.
Η αρνητική ιδεολογία της Δεξιάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κατάρρευση της Αριστεράς
Θα ξεκινήσω λίγο λαϊκιστικά. Θα μιλήσω, δηλαδή, για στάσεις και νοοτροπίες σημαινόντων (!) στελεχών της Αριστεράς, που, κατά τη γνώμη μου, βρίσκονται στην καρδιά της διαρκούς περιφρόνησης που εισπράττουν οι...
Κατάρρευση της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την ιδεολογική τεκμηρίωση μιας αριστερής πρότασης
Επειτα από τρία έτη απορρύθμισης, αυταρχικής πολιτικής ρήξεων και μετατόπισης των ορίων του συσχετισμού δύναμης, εκ των οποίων δύο έτη μεροληπτικής και αναποτελεσματικής διαχείρισης της πανδημίας εκ μέρους της...
Για την ιδεολογική τεκμηρίωση μιας αριστερής πρότασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας