• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.9°C / 28.5°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 29.2°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.0°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.1°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.9°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 28.2°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 27.3°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  77%
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ποια «συμφωνία», για ποια Πατρίδα

 • A-
 • A+

Δημοκρατία είναι η δυνατότητα στην απόφαση και η υλοποίησή της. Χωρίς το δεύτερο, το πρώτο συνιστά φενάκη.

Το Σύνταγμα, θεμελιώδης υπέρτατος νόμος του περιεχομένου της ελευθερίας μας, έχει επιτακτικό και δεσμευτικό χαρακτήρα προς όλους.

Προβάλλει, εκτός των άλλων, και ως μια «συνθήκη ειρήνης» μεταξύ αντιμαχόμενων δυνάμεων.

Εγκαθιδρύει το «έλασσον» μιας ωφέλειας που πρέπει να την απολαμβάνουν όλοι: σημερινές πλειοψηφίες, αυριανές μειοψηφίες και τανάπαλιν.

Το «μείζον» της εκάστοτε πολιτικής ωφέλειας αντανακλάται στο πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος που ο λαός εξόπλισε με κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να το κάνει ζώσα πραγματικότητα, χωρίς όμως να θίξει το «έλασσον».

Πρόκειται για μια «πολιτική συμφωνία» που η αθέτησή της συνιστά εξαπάτηση του λαού, και την ισχύ της λαϊκής κυριαρχίας, το δικαίωμα αυτοδιάθεσής του, ρήτρα που ζει μόνο στα «χαρτιά».

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 επιτάσσει τις εξουσίες που λειτουργούν στο όνομά μας και για λογαριασμό μας (Βουλή και κυβέρνηση, η οποία λογοδοτεί και εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της πρώτης), την κατάργηση των παράνομων, από όλες τις επόψεις του δικαίου, Μνημονίων και όρων δανειακών συμβάσεων.

Δισυπόστατες και καινοφανείς ερμηνείες της «πολιτικής συμφωνίας» μετά τις εκλογές συνυφαίνουν συγχύσεις· αποκαρδιώνουν τον κόσμο, που μετά από πέντε χρόνια εξαθλίωσης αποφάσισε να αναπνεύσει ελεύθερα, γνωρίζοντας τις παραμέτρους της επιλογής του.

Ενώ έχεις δίκιο, αν αναδιπλωθείς σε άμυνα χάνεις το ηθικό σου και καταδικάζεσαι σε ήττα.

Η ανάκτηση των δικαίων σου απαιτεί ενεργητική τόλμη και πολλαπλό σχεδιασμό.

Ο «πόλεμος χαρακωμάτων» χαρακτηρίζει αυτόν που είναι ή αισθάνεται αδύναμος και θεωρεί ότι o αντίπαλος ενεργεί φορμαλιστικά· ότι θα σεβαστεί τους κανόνες του πολέμου, οπότε μπορεί να επιτευχθεί μια ισορροπημένη ειρήνη.

Πρόκειται για πλάνη, με ολέθρια αποτελέσματα. Γι’ αυτόν που άδικα επιτίθεται, δεν πρέπει απλώς να αιωρείται η πιθανότητα να επανέλθει στο αρχικό status αν δεν επιτύχει τον σκοπό του, οπότε και μπορεί να προσπαθήσει αργότερα, αλλά να επικρέμαται, σχεδόν με βεβαιότητα, η περίπτωση να χάσει και αυτά που είχε αν δεν ξεκινούσε τον πόλεμο. Να πάθει ζημιά. Τότε μόνο θα το «σκεφτεί καλά».

Η τρόικα ή, αλλιώς, «θεσμοί», έχουν δείξει τον χαρακτήρα τους. Ενεργούν αυθαίρετα και παράνομα. Εναν τέτοιο αντίπαλο ούτε τον «καλοπιάνεις» ούτε κουβεντιάζεις «στη γλώσσα του».

Οπλα σου, το φρόνημα του λαού και η υπεράσπιση της νομιμότητας, που με κάθε τρόπο αναδεικνύεις, «εκμεταλλεύεσαι» και εφαρμόζεις.

Αν το δίκαιο υποχωρήσει στο άδικο μία φορά, χάνει τη νομιμοποιητική του βάση: την αναγνώρισή του, ως τέτοιο, από τον λαό.

Για να κερδίσεις στη «Σαλαμίνα», έχεις προηγουμένως σταθεί στις «Θερμοπύλες».

Και όλοι, πρωτίστως για τις Θερμοπύλες σε σέβονται.

Το διακύβευμα είναι πολυδιάστατο: δεν πρόκειται μόνο για το ξεπούλημα της χώρας για να πληρωθούν τα δάνεια που μας επέβαλαν, αλλά γι’ αυτήν καθ’ αυτήν την ύπαρξη και τη λειτουργία της Δημοκρατίας· για την καθυπόταξή της στις αποφάσεις και στις επιλογές ενός σαθρού χρηματοπιστωτικού συστήματος, που παραπαίει.

Η μετατροπή μας από πολίτες σε πελάτες, χρεωμένους και εξαρτημένους που θα κάνουμε τα «κέφια» του δανειστή απλώς για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως τέτοιοι.

Ο λαός γνωρίζει τι έχει αποφασίσει. Η εντολή του έχει κρυστάλλινο και διαρκές περιεχόμενο: απελευθέρωση της πατρίδας από τα αντισυνταγματικά μνημόνια και τις αντισυνταγματικές δανειακές συμβάσεις.

Αποκατάσταση και διαφύλαξη της κυριαρχίας του· παραπομπή στη Δικαιοσύνη όσων σφετερίστηκαν εξουσίες του και ξεπούλησαν τα «δίκαιά του».

Η χώρα να σταθεί στα πόδια της στηριζόμενη στις δυνάμεις της, κάνοντας επωφελείς και ισότιμες συμμαχίες για την ανασυγκρότηση και τη μεγέθυνση της παραγωγής της. Αξιοπρέπεια και δουλειά για όλους.

Για πρώτη φορά, στη Βουλή, στην Εθνοσυνέλευση, πλειοψηφεί η Αριστερά.

Αυτή η Βουλή, αυτή η κυβέρνηση, ανέλαβαν την ευθύνη για την υπεράσπιση της Πατρίδας και της Δημοκρατίας, δύο αγαθά που το ίδιο το Σύνταγμά μας τα εγκαθιδρύει ως ίσης αξίας, τα αναβιβάζει σε υπέρτερα όλων και απαιτεί την ίδια ενεργητική αφοσίωση προς υπεράσπισή τους, από όλους μας.

Μια ευθύνη μοναδική από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Αν σημερινή Βουλή και κυβέρνηση κάνουν πίσω, και όχι αν «αποτύχουν», δεν θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ώς τώρα χαμένη ευκαιρία της πατρίδας, αλλά και για την ταύτιση της Αριστεράς με το ξοφλημένο πολιτικό προσωπικό των τελευταίων χρόνων.

Την ίδια ευθύνη με αυτόν που αλυσόδεσε έναν λαό έχει και αυτός που δεν σπάει τις αλυσίδες του.

Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου ενδεχόμενου που όλοι απευχόμαστε θα είναι τραγικά.

*Δ.Ν. – δικηγόρος–συγγραφέας

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα συν και τα πλην της πρότασης για συνταγματική αναθεώρηση
Η πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση προβάλλεται από την κυβερνητική πλευρά ως μείζων πολιτική κίνηση, η οποία συνδυάζει αφ' ενός μεν μια καινοτόμο πρόταση, αφ' ετέρου δε μια...
Τα συν και τα πλην της πρότασης για συνταγματική αναθεώρηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις καλένδες η καθιέρωση της απλής αναλογικής;
Στις προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής στις 5.10.15 δεν υπάρχει ρητή δέσμευση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, όπως δεν υπήρχε και το 1981. Αντί γι’ αυτήν,...
Στις καλένδες η καθιέρωση της απλής αναλογικής;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπάρχει αντικείμενο πολιτικής ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ;
Η κυβέρνηση έκανε μια πολύ δύσκολη επιλογή με την υπογραφή της νέας συμφωνίας, που εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, αρκετά υφεσιακά μέτρα. Στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν, και είναι, η διάσωση της χώρας και του λαού...
Υπάρχει αντικείμενο πολιτικής ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί δεν θα πάω να ψηφίσω...
Εχω να ψηφίσω κάτι χρόνια... Ούτε τώρα θα πάω. Δεν μ’ ενδιαφέρει να διαλέξω κανέναν απ’ όσους μου ζητάνε ψήφο «εμπιστοσύνης», «αλλαγής», «απαλλαγής», «ευθύνης», «καταδίκης», «τιμωρίας», «διαμαρτυρίας», κι ό,τι...
Γιατί δεν θα πάω να ψηφίσω...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος φοβάται τη νεολαία
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της απερχόμενης κυβέρνησης οι νέοι που την 1η Ιανουαρίου 2015 συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους δεν θα ψηφίσουν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Μια τέτοια απόφαση, παρά...
Ποιος φοβάται τη νεολαία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας