• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 23.5°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 21.6°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 21.6°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 18.6°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 20.4°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  84%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 23.8°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 21.1°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  0 BF
  87%
Kay Nietfeld/dpa via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος φοβάται την ενισχυμένη συνεργασία;

 • A-
 • A+

Από την είσοδό της στην καγκελαρία στα τέλη του 2005 μέχρι και σήμερα η Μέρκελ επιμένει σε μια γραμμή πλεύσης που παραλύει τη δυναμική εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: τη λήψη όλων των αποφάσεων, ακόμη και αυτών που αφορούν την ευρωζώνη, με ομόφωνη απόφαση του συνόλου των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Οταν το φθινόπωρο του 2008, την επαύριο της έναρξης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Σαρκοζί συγκάλεσε στο Παρίσι την πρώτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, η Μέρκελ απειλούσε μέχρι την τελευταία στιγμή να μη συμμετάσχει προφανώς για να μη δημιουργήσει προηγούμενο λήψης αποφάσεων στο συγκεκριμένο άτυπο φόρουμ.

Σήμερα το ψυχόδραμα του βέτο της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιμονή του Βερολίνου να προωθηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω της ομόφωνης έγκρισής του από τους 27 και όχι από τους 19 της ευρωζώνης που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις να λειτουργήσουν ως ενισχυμένη συνεργασία όπως αυτή ορίζεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Αλλωστε με την απειλή της ενισχυμένης συνεργασίας θα μπορούσε να είχε αποτραπεί πριν από μερικούς μήνες η υπό την Ολλανδία ανταρσία των φειδωλών του Βορρά που επέβαλαν εκπτώσεις στην αλληλεγγύη που προέβλεπε η γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε χθεσινό της δημοσίευμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο έχουν διαμηνύσει στην Ουγγαρία και την Πολωνία πως αν επιμείνουν στο βέτο τους, τότε διακινδυνεύουν την παράκαμψή του με τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας.

Ετσι εύλογα τίθεται το ερώτημα ποιος φοβάται περισσότερο την ενισχυμένη συνεργασία, το Βερολίνο ή οι δύο δυστροπούντες ανατολικοί εταίροι.

Ενα είναι βέβαιο, ότι η Γερμανία στη σκιά της πανδημίας βιώνει μια στρατηγική ευρωπαϊκή αντίφαση:

● Από τη μια μεριά, θέλει να αποτρέψει τη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων που θα έθεταν σε δεινή δοκιμασία συνολικά τα κεκτημένα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ετσι αποδέχθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης να μπορεί να προχωρήσει σε αμοιβαιοποίηση του κινδύνου μέσω κοινού δανεισμού και σε μεταφορά πόρων, δύο επιλογές που αποτελούσαν ταμπού για το Βερολίνο.

● Από την άλλη, θεωρεί δεδομένο ότι τα παραπάνω είναι μέτρα και εργαλεία ειδικού σκοπού, μια παρένθεση που θα πρέπει να κλείσει όταν αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες της πανδημίας στην Ε.Ε.-ευρωζώνη. Ετσι κρατά μέχρι στιγμής αποστάσεις ασφαλείας από την ενισχυμένη συνεργασία που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε μια διολίσθηση προς μια ανεπιθύμητη σήμερα και για το ορατό μέλλον εμβάθυνση της ολοκλήρωσης.

Ενισχυμένη συνεργασία, πρώτη ταχύτητα, σκληρός πυρήνας είναι πεδία διαμόρφωσης ευρωπαϊκών ισορροπιών και συσχετισμών με δυσμενέστερα περιθώρια συμμαχιών για το Βερολίνο από ό,τι η Ε.Ε των 27.

Στους 27 το Βερολίνο μπορεί να αντιμετωπίσει την πίεση της Γαλλίας και του Νότου για εμβάθυνση της ολοκλήρωσης με την εναντίωση των φειδωλών του Βορρά και των μινιμαλιστών της Ανατολής.

Η πρόκληση της πανδημίας όμως φαίνεται να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί με υβριδικές επιλογές καθώς απαιτεί από το Βερολίνο αλλαγή στην ευρωπαϊκή του στρατηγική.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βέτο ή αυτογκόλ;
Λίγους μήνες μετά την ανταρσία των Φειδωλών του Βορρά το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας βραχυκυκλώνει τη γραμμή πλεύσης που χάραξε η Γερμανία από το 2005.
Βέτο ή αυτογκόλ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετέωρο βήμα
Το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατέστη δυνατό κυρίως πριν και πάνω από όλα λόγω της διαχρονικής εμμονής του Βερολίνου οι κρίσιμες αποφάσεις για την ευρωζώνη να λαμβάνονται από το σύνολο της Ε.Ε.
Μετέωρο βήμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ευρωπαϊκό καράβι βουλιάζει στον Τάμεση
Το όνειρο μιας δυνατής και ενωμένης Ευρώπης κινδυνεύει να βυθιστεί στον Τάμεση έξι δεκαετίες μετά την ίδρυσή της. Η ένωση που συστήθηκε για να δώσει τέλος στους πολέμους και να χαράξει ένα ελπιδοφόρο, ειρηνικό...
Το ευρωπαϊκό καράβι βουλιάζει στον Τάμεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην αφετηρία;
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι 27 δεν μπορεί να απαντηθεί με παράταση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων ύστερα από μια συγκρουσιακή διαπραγμάτευση μεταξύ των «φειδωλών» του Βορρά και του Νότου.
Επιστροφή στην αφετηρία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος
Η Πολωνία και η Ουγγαρία φέρουν αυτή την περίοδο τον αμφιλεγόμενο τίτλο του μαύρου πρόβατου της Ε.Ε., τίτλο που έφερε πριν από δέκα χρόνια η Ελλάδα -...
Ενα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη σκιά της πανδημίας
Η πρόκληση είναι διπλή και ταυτόχρονη για τη Δύση, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στη σκιά πλέον της βεβαιότητας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της...
Στη σκιά της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας