Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 11.7°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 10.6°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.9°C / 10.0°C
  1 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 3.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 2.0°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 10.0°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 15.0°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.1°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.9°C
  3 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 2.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.0°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.0°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.0°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  75%
SOS από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα
AP Photo/Michel Spingler
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

SOS από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

 • A-
 • A+
Πάνω από 39 εκατ. θέσεις εργασίας απειλούνται μέχρι τον Μάρτιο στην Ε.Ε., αν δεν παραταθούν τα προγράμματα προστασίας SURE, προειδοποιεί η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ● Μαρτύριο της σταγόνας από την ελληνική κυβέρνηση, ανά εβδομάδα θα ανακοινώνεται πού και για ποιους θα παρατείνονται οι αναστολές συμβάσεων ● Στα 534 ευρώ προσγειώνεται ξανά η βάση υπολογισμού των αποζημιώσεων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Aπό εβδομάδα σε εβδομάδα θα ανακοινώνει η κυβέρνηση τις περιόδους όπου θα ισχύει η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, παρατείνοντας έτσι την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των εργαζομένων. Η απόφαση εκπορεύεται κάθε φορά από το υπουργείο Οικονομικών, παρότι οι ανακοινώσεις γίνονται από το Εργασίας που καλείται να διεκπεραιώσει τις σχετικές εγκυκλίους. Χθες, λίγες ώρες πριν εκπνεύσουν οι αναστολές συμβάσεων του Νοεμβρίου, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε παράταση μιας εβδομάδας.

«Προς ενημέρωση των εργαζομένων και των εργοδοτών, σας κάνουμε γνωστό ότι από την 1.12.2020 έως και την 7.12.2020, για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για το μήνα Δεκέμβριο 2020, συνεχίζουν να ισχύουν τα οριζόμενα στην ΚΥΑ με ΦΕΚ Β΄5246/26.11.2020 ανά ΚΑΔ, όπως αυτά καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, και ίσχυαν για το μήνα Νοέμβριο, με επιμέτρηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στο ποσό των 534 ευρώ».

Ομως, με την κυβερνητική λογική τού «βλέποντας και κάνοντας» σε συνδυασμό και με τη μείωση του ποσού αναφοράς για τη μηνιαία αμοιβή από τα 800 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο στα 534 ευρώ, όχι μόνο κορυφώνεται η αβεβαιότητα των εργαζομένων αλλά και η ταλαιπωρία επιχειρήσεων και λογιστών που πρέπει τώρα να ξανακάνουν δηλώσεις στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ στις 8/12/2020 και να περιμένουν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου για να δουν τι δηλώσεις και πότε θα κάνουν στη συνέχεια.

Αύξηση των ανέργων

Την ίδια ώρα, η αγωνία κορυφώνεται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τη λήξη του προγράμματος που επιδοτεί το 60% των μισθών και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς λήγουν τα κρατικά προγράμματα προσωρινής στήριξης της εργασίας. Χθες η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με ανακοίνωσή της εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ζητώντας την παράταση των προγραμμάτων και ειδικότερα αυτών της «βραχυπρόθεσμης εργασίας» και επιδότησης από το πρόγραμμα SURE (το ελληνικό Συν-εργασία).

Το πρόγραμμα λήγει σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις στις 31.12.2020 όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Κροατία, Πορτογαλία, Σουηδία, Κύπρο, με αποτέλεσμα πάνω από 6 εκατομμύρια εργαζόμενοι να είναι μετέωροι και να βιώνουν τρομακτική ανασφάλεια. Στην Ελλάδα, παράταση έχει δοθεί μόνο στις αεροπορικές εταιρείες. Λίγες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα προγράμματα στήριξης μέχρι ή και μετά τα μέσα του 2021.

Να σημειωθεί ότι επιπλέον 14,2 εκατομμύρια θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη δουλειά τους εάν δεν βρεθεί λύση ανανέωσης των προγραμμάτων SURE στην Αυστρία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, όπου τα σχήματα στήριξης των επιχειρήσεων και διατήρησης των θέσεων εργασίας λήγουν από τις 31 Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου.

Μάλιστα, σε επιστολή του γενικού γραμματέα της ΕΤUC, Λούκα Βισεντίνι, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας της Ε.Ε. και τους αρμόδιους επιτρόπους, αναφέρεται ότι πάνω από 39 εκατ. εργαζόμενοι θα επηρεαστούν αρνητικά από την άρση των μέτρων προσωρινής απασχόλησης, γεγονός το οποίο αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία να ζητήσει την παράταση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης έως ότου επανακάμψει η οικονομία. «Η Ευρώπη δεν αντέχει να βιώσει άλλη μια κοινωνική κρίση. Κάθε μια θέση εργασίας που χάνεται καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ανάκαμψη» υποστηρίζει ο γ.γ. της ETUC.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «πλατφόρμες» και η Ε.Ε.
Iδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πρόκειται «για την κοινωνική προστασία στην οικονομία της...
Οι «πλατφόρμες» και η Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
O Ν. Μουζέλης και το σχέδιο Πισσαρίδη
Εξαρχής θα πρέπει να τονιστεί ότι ο θεωρητικο-πολιτικός διάλογος που διεξάγεται στη χώρα μας για το πώς θα διαχειριστούμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δημιουργικός και δεν εγκλωβίζεται σε στείρες...
O Ν. Μουζέλης και το σχέδιο Πισσαρίδη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κανονικότητα χωρίς οράματα;
Ενα βλέμμα στις ΗΠΑ του Μπάιντεν, στη Γαλλία του Μακρόν και στη Γερμανία της Μέρκελ και των διαδόχων της φωτίζει την ηγεσία της Δύσης να μην έχει τη βούληση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Κανονικότητα χωρίς οράματα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ευρωκοινοβούλιο
Το Ευρωβαρόμετρο αναδεικνύει ότι η απόλυτη πλειοψηφία (54%) των Ευρωπαίων θέλει μεγαλύτερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ το 77% υποστηρίζει την εφαρμογή του Κράτους Δικαίου ως...
Ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ευρωκοινοβούλιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημίες, βιοποικιλότητα και ζώα στα κλουβιά
Ολα συνηγορούν στην ανάγκη πολιτικών που να απαντούν συνολικά στην επείγουσα ανάγκη «Μιας Υγείας». Απαιτείται μια κατεύθυνση προστασίας των οικοσυστημάτων και αναπροσαρμογής της παραγωγής χωρίς κλουβιά.
Πανδημίες, βιοποικιλότητα και ζώα στα κλουβιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη σκιά της πανδημίας
Η πρόκληση είναι διπλή και ταυτόχρονη για τη Δύση, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στη σκιά πλέον της βεβαιότητας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της...
Στη σκιά της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας