• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.2°C / 18.4°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 17.2°C
  0 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.3°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 16.6°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.2°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 17.6°C
  0 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.2°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.5°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.6°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.6°C / 18.6°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.1°C / 14.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  80%
EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η έκρηξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και τα λάθη των αρμοδίων

 • A-
 • A+

Γιατί οι αρμόδιοι δηλώνουν έκπληκτοι, δεν ήξεραν ότι:

 • α) Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιού και η ανάπτυξη των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους περιορίζει τη μετάδοσή του.
 • β) Το φαινόμενο θα αντιστρεφόταν μόλις θα άρχιζε η πτώση των θερμοκρασιών, προς το τέλος του καλοκαιριού, άλλωστε είχαν τη δυνατότητα και πάλι, όπως στο τέλος του χειμώνα, να δουν την εξέλιξή του στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα δεν ήξεραν ότι:

 1. Οι θερμοκρασίες πέφτουν πιο γρήγορα, όπως και η υγρασία είναι πιο υψηλή.
 2. Οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες αρχίζουν και αναπτύσσονται σε κλειστούς χώρους πιο γρήγορα από τη Νότια Ελλάδα.
 3. Οι φοιτητές που γυρίζουν στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης είναι αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη πόλη της χώρας.
 4. Τα Πανεπιστήμια είναι στο κέντρο της πόλης, σε αντίθεση με την Αθήνα που είναι διάσπαρτα και πολλά εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, γεγονός που σημαίνει πολύ μεγάλη συγκέντρωση φοιτητών, παράγοντας που ευνοεί τη μεγαλύτερη μετάδοση του ιού.
 5. Οι φοιτητές μετακινούνται κυρίως με τις αστικές συγκοινωνίες, που είναι κάκιστες και σε κάθε περίπτωση, πολύ χειρότερες των Αθηνών.

Ομως το εργαστήριο ανάλυσης λυμάτων του ΑΠΘ είχε ενημερώσει από τις αρχές Οκτωβρίου ότι η συγκέντρωση του ιικού φορτίου είναι πολύ υψηλή και μεγαλώνει εκθετικά. Οι αρμόδιοι όμως έβλεπαν μόνο τα κρούσματα που πήγαιναν στα νοσοκομεία και τα οποία ήταν λίγα, γιατί ο ιός μεταδιδόταν κυρίως μεταξύ των νέων, που σημαίνει ότι οι φορείς ήταν πολλοί αλλά ασυμπτωματικοί. Αυτό φαινόταν στα λύματα, όχι στα κρούσματα που πήγαιναν στα νοσοκομεία.

Οταν από τους νέους πέρασε τις επόμενες ημέρες στα σπίτια και στα καταστήματα διασκέδασης στους μεγαλύτερους, άρχισαν η έκρηξη των κρουσμάτων και η εισαγωγή στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Δυστυχώς τότε το κατάλαβαν, όμως ήταν αργά πλέον. Ηδη ο ιός είχε μεταδοθεί στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, από τις μετακινήσεις των ανθρώπων από και προς τη Θεσσαλονίκη.

Το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει υψηλό ακόμη, επειδή το μεγάλο μέρος των φορέων είναι νέοι και κατά συνέπεια ασυμπτωματικοί, δεν εντοπίζονται από τον τρόπο που γίνονται τα τεστ, δηλαδή κυρίως σε αυτούς που έχουν συμπτώματα και πηγαίνουν στα νοσοκομεία για τεστ. Συνεχίζει να μεταδίδεται μέσα στα σπίτια και όχι μόνο, συνεπώς η σημαντική μείωσή του θα γίνει όταν ο ιός κάνει τον κύκλο του, νοσήσει και εισαχθεί στα νοσοκομεία ή μπει σε ατομική καραντίνα ένα σημαντικό μέρος ανθρώπων και εξασθενήσει το ιικό φορτίο.

Η κυβέρνηση δυστυχώς θεώρησε και θεωρεί τη χώρα ενιαία υγειονομική περιφέρεια, ενώ αυτή έπρεπε να χωρίζεται σε τρεις ζώνες, από Βορρά προς Νότο, και να υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές για κάθε ζώνη. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έμειναν απροστάτευτες και οι δηλώσεις υπουργών, ότι στη Θεσσαλονίκη το 30% των κατοίκων είναι φορείς, μόνο ως προάγγελος τραγωδίας ακούγονται και ως παραίτηση από τις ευθύνες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

* πρώην υπουργός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
Eστω και κατά προσέγγιση, ο δείκτης αντανακλά τις αδυναμίες του ΕΣΥ και ειδικότερα το έλλειμμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την εξασθένηση που προκάλεσαν τα μνημόνια.
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαύρο χιούμορ. Και με μία καλή δόση κυνισμού
Τελικά, όλοι θα θέλαμε μία απάντηση στα εξής: Πώς δικαιολογεί η κυβέρνηση την πολιτική της άρνησης πρόσβασης των ασθενών που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ σε κενές ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ και κενές ιδιωτικές απλές κλίνες...
Μαύρο χιούμορ. Και με μία καλή δόση κυνισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μία επέτειος-στοίχημα για το «πόσο ακόμα;»
Η πανδημία συμπληρώνει σε λίγες μέρες ένα έτος. Ενα έτος περιορισμών, αιχμαλωσίας, κοινωνικής αποξένωσης και απομονωτισμού· ένα έτος φόβου για το αύριο· ένα έτος οικονομικής ανασφάλειας. Ολα αυτά...
Μία επέτειος-στοίχημα για το «πόσο ακόμα;»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χειροκροτήματα
Τα χειροκροτήματα προς το υγειονομικό προσωπικό δεν είναι αρκετά για να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας που χτυπά τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής της μάχης.
Χειροκροτήματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρβυλάκια …Νούμερο 6
Ο έλεγχος για την τήρηση των μέτρων είναι μια περίεργη, περίπλοκη υπόθεση… Γιατί όποιος ελέγχει, καταστέλλει. Κι όποιος καταστέλλει έχει εξουσία. Κι όποιος έχει εξουσία επιβάλλει. Τιμωρεί...
Αρβυλάκια …Νούμερο 6
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είδε μια ειδυλλιακή Θεσσαλονίκη
«Θαύμα» δεν ήτανε, σίγουρα όμως καταγράφεται ως «επιτυχία» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός πέρασε το περασμένο Σάββατο μέσα από τη θάλασσα προβλημάτων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, πατώντας πάνω σε «νησίδες»...
Είδε μια ειδυλλιακή Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας