• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 24.0°C
  4 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.1°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 28.2°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.6°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.4°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 21.6°C
  0 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.0°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 27.7°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 24.8°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.7°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.4°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 24.2°C
  4 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 21.3°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 21.1°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  40%
EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η έκρηξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και τα λάθη των αρμοδίων

 • A-
 • A+

Γιατί οι αρμόδιοι δηλώνουν έκπληκτοι, δεν ήξεραν ότι:

 • α) Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιού και η ανάπτυξη των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους περιορίζει τη μετάδοσή του.
 • β) Το φαινόμενο θα αντιστρεφόταν μόλις θα άρχιζε η πτώση των θερμοκρασιών, προς το τέλος του καλοκαιριού, άλλωστε είχαν τη δυνατότητα και πάλι, όπως στο τέλος του χειμώνα, να δουν την εξέλιξή του στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα δεν ήξεραν ότι:

 1. Οι θερμοκρασίες πέφτουν πιο γρήγορα, όπως και η υγρασία είναι πιο υψηλή.
 2. Οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες αρχίζουν και αναπτύσσονται σε κλειστούς χώρους πιο γρήγορα από τη Νότια Ελλάδα.
 3. Οι φοιτητές που γυρίζουν στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης είναι αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη πόλη της χώρας.
 4. Τα Πανεπιστήμια είναι στο κέντρο της πόλης, σε αντίθεση με την Αθήνα που είναι διάσπαρτα και πολλά εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, γεγονός που σημαίνει πολύ μεγάλη συγκέντρωση φοιτητών, παράγοντας που ευνοεί τη μεγαλύτερη μετάδοση του ιού.
 5. Οι φοιτητές μετακινούνται κυρίως με τις αστικές συγκοινωνίες, που είναι κάκιστες και σε κάθε περίπτωση, πολύ χειρότερες των Αθηνών.

Ομως το εργαστήριο ανάλυσης λυμάτων του ΑΠΘ είχε ενημερώσει από τις αρχές Οκτωβρίου ότι η συγκέντρωση του ιικού φορτίου είναι πολύ υψηλή και μεγαλώνει εκθετικά. Οι αρμόδιοι όμως έβλεπαν μόνο τα κρούσματα που πήγαιναν στα νοσοκομεία και τα οποία ήταν λίγα, γιατί ο ιός μεταδιδόταν κυρίως μεταξύ των νέων, που σημαίνει ότι οι φορείς ήταν πολλοί αλλά ασυμπτωματικοί. Αυτό φαινόταν στα λύματα, όχι στα κρούσματα που πήγαιναν στα νοσοκομεία.

Οταν από τους νέους πέρασε τις επόμενες ημέρες στα σπίτια και στα καταστήματα διασκέδασης στους μεγαλύτερους, άρχισαν η έκρηξη των κρουσμάτων και η εισαγωγή στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Δυστυχώς τότε το κατάλαβαν, όμως ήταν αργά πλέον. Ηδη ο ιός είχε μεταδοθεί στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, από τις μετακινήσεις των ανθρώπων από και προς τη Θεσσαλονίκη.

Το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει υψηλό ακόμη, επειδή το μεγάλο μέρος των φορέων είναι νέοι και κατά συνέπεια ασυμπτωματικοί, δεν εντοπίζονται από τον τρόπο που γίνονται τα τεστ, δηλαδή κυρίως σε αυτούς που έχουν συμπτώματα και πηγαίνουν στα νοσοκομεία για τεστ. Συνεχίζει να μεταδίδεται μέσα στα σπίτια και όχι μόνο, συνεπώς η σημαντική μείωσή του θα γίνει όταν ο ιός κάνει τον κύκλο του, νοσήσει και εισαχθεί στα νοσοκομεία ή μπει σε ατομική καραντίνα ένα σημαντικό μέρος ανθρώπων και εξασθενήσει το ιικό φορτίο.

Η κυβέρνηση δυστυχώς θεώρησε και θεωρεί τη χώρα ενιαία υγειονομική περιφέρεια, ενώ αυτή έπρεπε να χωρίζεται σε τρεις ζώνες, από Βορρά προς Νότο, και να υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές για κάθε ζώνη. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έμειναν απροστάτευτες και οι δηλώσεις υπουργών, ότι στη Θεσσαλονίκη το 30% των κατοίκων είναι φορείς, μόνο ως προάγγελος τραγωδίας ακούγονται και ως παραίτηση από τις ευθύνες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

* πρώην υπουργός

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρύβουν κρίσιμα στοιχεία για την πανδημία
Σύμφωνα δε με τον ΠΟΥ και το ECDC, η χώρα δεν συλλέγει ή δεν δηλώνει -το σίγουρο είναι ότι δεν δηλώνει- μια σειρά στοιχεία τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα υποχρεωτικώς δηλούμενα στοιχεία προς αυτούς τους...
Κρύβουν κρίσιμα στοιχεία για την πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε κάθε σπίτι ένας τρελός...
Πήγε λέει η Σάνα (έτσι τη λένε την εν λόγω) σε μπαρ. Με παρέα. Να τα πιούνε δηλαδή. Εμβολιασμένη μεν, αλλά με υπουργό που 'χει ιό. Και την κράξανε!
Σε κάθε σπίτι ένας τρελός...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δίκαιο και το σωστό
Όταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενός νοσοκομείου υπάρχει διαθέσιμο ένα μόνο κρεβάτι, είναι δίκαιο μεταξύ ενός ηλικιωμένου συνταξιούχου ασθενούς και ενός νεαρού αρρώστου να προτιμηθεί
Το δίκαιο και το σωστό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας μιλήσουν οι αριθμοί
Η Ελλάδα, στην οποία έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί συνολικά 966.221 κρούσματα και 18.595 θάνατοι, βιώνει αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη επιδημιολογική κρίση των τελευταίων μηνών, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να...
Ας μιλήσουν οι αριθμοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
Παρέμβαση μέσω της «Εφ.Συν.»: «Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά, σας διαβεβαιώνω ότι ο διασωληνωμένος ασθενής και ειδικά όποιος νοσεί από COVID δεν μπορεί να μείνει ούτε 1 λεπτό...
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι σοφιστές της πανδημίας
Οι επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές ανακολουθίες και η επιλεκτική χρήση της επιστημονικής αλήθειας είναι τα δεδομένα που προκαλούν ανησυχία, ανασφάλεια και καχυποψία.
Οι σοφιστές της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας