Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η αριθμητική της εξουσίας στο υπ. Παιδείας (όπου 555>574)
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ

Η αριθμητική της εξουσίας στο υπ. Παιδείας (όπου 555>574)

  • A-
  • A+

Η συρρίκνωση των ελληνικών πανεπιστημίων την περίοδο 2010 – 2015 ήταν αποτέλεσμα συνειδητών πολιτικών επιλογών που υλοποιήθηκαν με πρόσχημα τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι την περίοδο εκείνη δεν προκηρύχθηκε καμία νέα θέση μελών ΔΕΠ. Απεναντίας, από το 2016 και μέχρι το 2019, και παρόλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις, προκηρύχθηκαν 1.650 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ. Οι θέσεις αυτές δεν κάλυπταν το σύνολο όσων αφυπηρέτησαν την περίοδο 2015 – 2019.

Aποτέλεσαν ένα εφικτό δίκτυ ασφαλείας έναντι της μείωσης των μελών ΔΕΠ. Η άρση των μνημονιακών περιορισμών επέτρεψε την ψήφιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του ν.4610/2019 βάσει του οποίου κάθε θέση ΔΕΠ που κενώνεται για οποιοδήποτε λόγο αντικαθίσταται με αναλογία 1-προς-1 και αποδίδεται στο ίδιο Τμήμα. Ο νόμος δεν έχει καταργηθεί αλλά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αρνείται να τον εφαρμόσει. 

Στις 2/9/2020 κατανεμήθηκαν στα πανεπιστήμια 205 θέσεις μελών ΔΕΠ. Στις 2/10/2020 ο κ. υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Β. Διγαλάκης ανακοίνωσε ότι αυτή η κατανομή έγινε «αναλογικά με τις αντίστοιχες θέσεις αφυπηρετησάντων καθηγητών του κάθε πανεπιστημίου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019». Βάσει των στοιχείων που ο ίδιος παρέθεσε στη Βουλή, 472 θέσεις ΔΕΠ κενώθηκαν τον Αύγουστο του 2019. Στις 25/11/2020 η κ. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε σε δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες κατανέμονται στα πανεπιστήμια «επιπλέον 350 θέσεις μελών ΔΕΠ, πέραν των 200 θέσεων που έχουν ήδη αποδοθεί». Την ίδια ανακοίνωση είχε βέβαια προλάβει να κάνει ο κ. Διγαλάκης στις 8/11/2020.

Με άλλα λόγια, τα πανεπιστήμια λαμβάνουν συνολικά 555 (205 + 350) θέσεις μελών ΔΕΠ. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πανηγυρίζοντας δηλώνει ότι «μία νέα εποχή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ξεκινήσει». Αυτό που δεν διευκρινίζει η κ. Υπουργός είναι τι θα γίνει με τις θέσεις ΔΕΠ που κενώθηκαν τον Αύγουστο του 2020. 

Ας δώσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΠΟΣΔΕΠ σε επιστολή της 9/4/2020 προς τον προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων, το ΑΠΘ παρουσιάζει απώλειες 153 μελών ΔΕΠ στα τελευταία δύο έτη. Τον Αύγουστο του 2019 αφυπηρέτησαν 85 μέλη ΔΕΠ και τον Αύγουστο του 2020 αφυπηρέτησαν 68 μέλη ΔΕΠ.  Στην κατανομή των 205 θέσεων του Οκτωβρίου 2020 το ΑΠΘ έλαβε 41 θέσεις ΔΕΠ. Στην κατανομή των 350 θέσεων του Νοεμβρίου 2020 το ΑΠΘ έλαβε 58 θέσεις ΔΕΠ. Άρα, τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη το ΑΠΘ απώλεσε 153 θέσεις ΔΕΠ (85+68 = 153) και λαμβάνει 99 θέσεις (41+58 =99). Σε απλά ελληνικά, το ΑΠΘ χάνει 54 θέσεις μελών ΔΕΠ διότι το Υπουργείο αρνείται να εφαρμόσει τον ν.4610/2019. 

Μεταβαίνοντας στην πιο μεγάλη εικόνα, επισημαίνουμε ότι τον Αύγουστο του 2020 διαπιστώθηκε η αφυπηρέτηση 102 μελών ΔΕΠ από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Άρα, οι θέσεις ΔΕΠ που έχουν συνολικά κενωθεί στην περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ είναι  574 (472 + 102). Σίγουρα λοιπόν «μία νέα εποχή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ξεκινήσει». Είναι η εποχή όπου θα χαιρόμαστε γιατί το 555 είναι μεγαλύτερος αριθμός από το 574. Αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει άλλα νούμερα, ας δημοσιοποιήσει αναλυτικά και ανά πανεπιστήμιο τον αριθμό όσων αφυπηρέτησαν τον Αύγουστο του 2020.

Αν σκοπεύει να προκηρύξει και τις θέσεις του Αυγούστου του 2020, ας δεσμευτεί δημοσίως ότι θα το πράξει. Ακόμα και αν θελήσει να εφαρμόσει άλλα κριτήρια στην κατανομή των θέσεων ΔΕΠ - πέρα από τη λογική της απόδοσης 1-προς-1 των θέσεων ΔΕΠ του ν. 4610/2019 – ας δεσμευτεί για την απόδοση του συνόλου των θέσεων που κενώθηκαν τα δύο προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη. Αν όχι, τότε οι διακηρύξεις περί «αντικειμενικών κριτηρίων κατανομής θέσεων ΔΕΠ βάσει εισηγήσεων της ΕΘΑΕΕ» απλά σημαίνουν την υποκειμενική πολιτική βούληση συρρίκνωσης των ελληνικών πανεπιστημίων.
 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Κεραμέως: αυτονομία, αξιολόγηση και... άγιος ο Θεός!
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε οτι το κυβερνητικό πλάνο περιλαμβάνει, «αυτονομία» των σχολικών μονάδων και των Πανεπιστημίων, αξιολόγηση και σύνδεσή τους με τη χρηματοδότηση.
Κεραμέως: αυτονομία, αξιολόγηση και... άγιος ο Θεός!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπουργείο Παιδείας: από το κακό στο χειρότερο και πολύ κοντά στο μαύρο
Εάν το σχέδιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας ψηφιστεί και υλοποιηθεί, το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου προδιαγράφεται ζοφερό, κυρίως λόγω της μακροπρόθεσμης ζημίας που θα προκαλέσουν οι συνέπειες.
Υπουργείο Παιδείας: από το κακό στο χειρότερο και πολύ κοντά στο μαύρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο
Το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας κινείται σε μια λογική ακραίου αυταρχισμού και επιβολής πρωτοφανών αστυνομικών μέτρων για οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα
Μια κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανεπιστήμιο Κεραμέως, για λίγους και εκλεκτούς!
Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη μιας περίεργης και «ιδιαίτερης» σχολικής χρονιάς, με μαθητές, εκπαιδευτικούς και οικογένειες όλους έγκλειστους και αποκλεισμένους, η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία...
Πανεπιστήμιο Κεραμέως, για λίγους και εκλεκτούς!
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Συμβόλαιο θανάτου» για τα πανεπιστήμια
Το υπουργείο Παιδείας «πριονίζει τις ρίζες» των δημόσιων ΑΕΙ-ΤΕΙ προωθώντας τάχιστα την ιδιωτικοποίησή τους με μοχλό τη σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση.
«Συμβόλαιο θανάτου» για τα πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας