• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 26.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.9°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 24.4°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.9°C / 18.3°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.7°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 23.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  5 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 26.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 22.7°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 23.9°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  69%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απαγορεύσεις, χθες και σήμερα

 • A-
 • A+

Οι εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 είναι γνωστές για το κλίμα βίας και νοθείας που υπήρξε. Είναι τότε που «ψήφισαν τα δέντρα», αλλά και οι πεθαμένοι. Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις, της ΕΔΑ αλλά και του Κέντρου, παρεμποδίζονται από την αστυνομία και τον στρατό, αλλά και από παρακρατικούς. Αριστεροί και δημοκρατικοί πολίτες και υποψήφιοι απειλούνται, δέρνονται· υπήρξαν και νεκροί. Ολα αυτά γιατί στις εκλογές του 1958 η ΕΔΑ έλαβε 24,4% (στη Λέσβο ήταν πρώτο κόμμα με 42,2%) και εκλέχτηκε αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην εκλογική περιφέρεια της Λέσβου υποψήφιος ήταν ο Ηλίας Ηλιού. Κατά την περιοδεία του στα χωριά της Γέρας δεν βρίσκει χώρο για την προεκλογική ομιλία. Στο κεφαλοχώρι Σκόπελος κανένα καφενείο δεν του ανοίγει την πόρτα· ούτε κι ο παππούς μου. «Να ’ξερες πώς μας κυνηγούσαν τότε», μου είχε πει σε κουβέντα μας για το παρελθόν. Ο Ηλιού μίλησε, τρόπος του λέγειν, μέσα σ’ ένα κρεοπωλείο! Ενα μικρό κτίσμα, περίπου δέκα τετραγωνικών, του Χρήστου Γαλίτη (πρέπει να διασώζονται τα ονόματα αυτών που αντιστέκονται, που αντέχουν). Ετσι ακούστηκε η φωνή του στο χωριό, κάτω από τα μεγάλα πλατάνια, ενώθηκε με το γάργαρο νερό της πηγής, πήγε στα σπίτια, στους μαχαλάδες κι ήρθε ώς εμάς.

Στο 2020· που έφερε νέα απαγόρευση συναθροίσεων, όχι για διασάλευση της δημόσιας τάξης και της κοινωνικής γαλήνης, αλλά για προστασία της δημόσιας υγείας. Κι ας ήταν γνωστό ότι πορεία με τη γνωστή δομή της δεν θα πραγματοποιούσε καμιά συλλογικότητα. Μόνο συμβολικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης· ολιγάριθμες, με τήρηση όλως των μέτρων και κανόνων προστασίας. Γνωρίζουμε βέβαια όλοι, κι αυτοί που εξέδωσαν την απόφαση κι αυτοί που έπρεπε να την εφαρμόσουν ότι ο σκοπός ήταν μόνο η απαγόρευση. Γιατί ήταν ο συμβολισμός του Πολυτεχνείου, της εξέγερσης, που έπρεπε να χτυπηθεί.

Ο συντηρητικός και πέρα πολιτικός χώρος δεν μπορεί να αποδεχτεί την απουσία του από τη σημαντική αυτή ιστορική στιγμή της νεότερης ιστορίας. Κι η απουσία του δεν ήταν μόνο τότε που συνέβη το γεγονός, αλλά και στα επόμενα πολλά χρόνια. Πρωθυπουργοί, υπουργοί, συνδικαλιστές ήταν απόντες από κάθε εκδήλωση τιμής και μνήμης στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στις αντίστοιχες της Εθνικής Αντίστασης. Για αυτούς τους δυο ιστορικούς σταθμούς της ιστορίας μας δείτε ποιοι έγραψαν τις μνήμες τους για τα γεγονότα.

Αυτοί που συμμετείχαν κι έδωσαν το είναι τους. Πολλοί απ’ την άλλη μεριά ήταν διώκτες, έβγαζαν τις απαγορεύσεις, κυνηγούσαν τους δημοκρατικούς πολίτες, είχαν την άποψη ότι το κράτος τους ανήκει και έτσι λειτούργησαν· ως ιδιοκτήτες του. Πολύ περισσότερο εχθρεύονται τις αριστερές σκέψεις, πράξεις και πολιτικές. Αν μπορούσαν, θα απαγόρευαν την ύπαρξή τους.

* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αιώνια μνημοσύνη
Ηρθε στον νου μου με την αμαύρωση της προτομής του Μιχάλη Μυρογιάννη, του Μυτιληνιού παλικαριού που σκοτώθηκε-δολοφονήθηκε στα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, από τον Ντερτιλή.
Αιώνια μνημοσύνη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για το Πολυτεχνείο
Σήμερα πενθούμε γιατί η πύλη που έπεσε, που σήμαινε νεκρούς, γροθιά στον φασισμό, στο σύστημα των κακών, αναγέννηση της ελευθερίας, αντικαταστάθηκε από πολλές πόρτες, μία για τον καθένα.
Για το Πολυτεχνείο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χαμένοι στο χθες...
Υπάρχει ένας μεγάλος αγώνας για μια κοινωνία ελεύθερη, χωρίς δικλίδες ασφαλών επιλογών.
Χαμένοι στο χθες...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος και πώς έχει δικαίωμα να μιλά για την ιστορία;
Η μνήμη του Πολυτεχνείου δεν ανήκει ούτε στους ιστορικούς ούτε στους πρωταγωνιστές. Καμιά ομολογία ενοχής δεν πρέπει να κάνει ο Χανδρινός. Αυτό που χρειάζεται να κάνει είναι να αξιοποιήσει τα κείμενα αυτά και...
Ποιος και πώς έχει δικαίωμα να μιλά για την ιστορία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
46 χρόνια
Κι όμως, έχουν περάσει 46 χρόνια. 17 Νοεμβρίου του 1973. Θα γιορτάσουμε πάλι για το Πολυτεχνείο. Λέξεις, σύμβολα, εικόνες θα περισσέψουν. Φοβάμαι ότι αυτό που θα λείψει είναι η αυθεντική συγκίνηση. Και βέβαια...
46 χρόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολυτεχνείο, νυν και αεί
Συνιστώ προσοχή σε κάποια ανεγκέφαλα, κατά τη γνώμη μου, κυβερνητικά στελέχη, που σήμερα κατακεραυνώνουν τις νεολαιίστικες κινητοποιήσεις στο όνομα του νόμου και της τάξης. Διότι κόντρα στον νόμο και την τάξη...
Πολυτεχνείο, νυν και αεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας