• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.3°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.7°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 16.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 15.5°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.0°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  4 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  79%

Το νεοφιλελεύθερο πραξικόπημα

 • A-
 • A+

Σε πολλά δημοσιεύματα, αλλά και σε τοποθετήσεις της κυβέρνησης, εκφράζεται η άποψη ότι αφού οι απαιτήσεις των «εταίρων» είναι παράλογες και αποδεδειγμένα φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από τους διακηρυγμένους στόχους, τελικά οι «εταίροι» θα πειστούν.

Πόσο μάλλον που οι θέσεις της κυβέρνησης, καθώς και οι κόκκινες γραμμές της, συμφέρουν τελικά την ανάπτυξη και όλη την Ευρώπη.

Φοβάμαι ότι μια τέτοια εκτίμηση είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Από την αρχή διαφαίνεται ότι η νεοφιλελεύθερη ηγεσία της Ευρώπης προσπαθεί να επωφεληθεί από την κρίση για να εξαφανίσει τα υπολείμματα του «κοινωνικού κράτους» και του κοινωνικού συμβιβασμού που επιβλήθηκε μετά το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, και υποτίθεται ότι είναι βασικό συστατικό του «ευρωπαϊκού μοντέλου».

Αυτόν τον στόχο εξυπηρετούν όχι μόνο τα μνημόνια της Νότιας Ευρώπης αλλά και μια σειρά νομοσχεδίων, ακόμα και στις «κεντροαριστερές» Γαλλία και Ιταλία.

Ο στόχος αυτός αποτελεί και ιδεολογικό όραμα των νεοφιλελεύθερων, για τους οποίους η Θάτσερ αποτελεί ίνδαλμα, όπως ο Λένιν, ο Κάστρο ή ο Μάο για την άκρα Αριστερά.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως τα σχέδια του Ρέντσι για την Παιδεία στην Ιταλία που έβγαλαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους και χτύπησαν θανάσιμα την αξιοπιστία του στα μορφωμένα μεσαία στρώματα και τη νεολαία, βλέπουμε ότι η λογική δεν βάζει φρένο στη νεοφιλελεύθερη επίθεση.

Ο βασικός λόγος που δεν δέχονται τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, ιδίως όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, είναι γιατί μια τέτοια υποχώρηση θα σήμαινε την ήττα ή τουλάχιστον την υποχώρηση του νεοφιλελεύθερου πραξικοπήματος που συντελείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Γιατί περί πραξικοπήματος πρόκειται όταν μια εκλεγμένη κυβέρνηση εμποδίζεται να νομοθετήσει σε τόσο στοιχειώδη πράγματα όπως το Ασφαλιστικό ή οι εργασιακές σχέσεις.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, η προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει στο παρασκήνιο έναν «έντιμο συμβιβασμό» μοιάζει να έχει λίγες πιθανότητες επιτυχίας.

Μόνο μια επιθετική πολιτική με άνοιγμα στα λαϊκά στρώματα όλων των ευρωπαϊκών λαών (ακόμα και των Γερμανών), με άνοιγμα στις χώρες του τρίτου κόσμου (παραδείγματος χάρη με συμμετοχή στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS) μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να αναχαιτίσει το νεοφιλελεύθερο πραξικόπημα.

Αυτό βέβαια σημαίνει μια ανυποχώρητη πολιτική και τη σαφή δήλωση ότι δεν θα κάνουμε πίσω, έστω και αν έτσι κινδυνεύσει η ίδια η ευρωζώνη.

Οτι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τόσο τη δικαιολογημένη ανυπακοή στα ταμπού της ευρωζώνης και «παρανομίες» με επιχειρήματα από τις ίδιες τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και όλες τις τεχνικές που επέτρεψαν στο κράτος του Ισημερινού να καταργήσει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους του παραμένοντας στη ζώνη του δολαρίου.

Ισως έτσι καταφέρουμε να πετύχουμε τον «έντιμο συμβιβασμό» ή, στη χειρότερη περίπτωση, οδηγήσουμε σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη ή τη διάλυση του ευρώ.

Αλλά και οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι καλύτερες από μιαν υποταγή που θα σήμαινε για όλη την Ευρώπη την επισημοποίηση και την εδραίωση μιας αμείλικτης τυραννίας.

*επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γαλλίας Paris VII

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χωρίς αφήγημα
Θέμα συνιστά το αφήγημα που θα ακολουθήσουν Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία στις εκλογές που πρόκειται να ακολουθήσουν, ώστε να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους πολίτες τους.
Χωρίς αφήγημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σταθερή αντίστιξη
Εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, όποτε επιχειρείται η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, διαπιστώνεται ταυτόχρονα η αδυναμία διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής στάσης σε μέτωπα κρίσεων και συγκρούσεων.
Σταθερή αντίστιξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια χρονιά θριάμβου της... προπαγάνδας επί της πραγματικότητας
ΑΡΘΡΟ του Γιάννη Βαρουφάκη: Το 2018 ήταν η χρονιά που, ενώ παγιωνόταν το 4ο Μνημόνιο, η χώρα, σύμφωνα με το κυρίαρχο αφήγημα, βγήκε από τα μνημόνια. Το 2018 ήταν η χρονιά που, ενώ ο αυταρχισμός και η αποδόμηση...
Μια χρονιά θριάμβου της... προπαγάνδας επί της πραγματικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί χαίρεται ο Σαλβίνι και χαμογελάει, Μακρόν;
Η πτώση του Μακρόν και η αποχώρηση της Μέρκελ, η ανυπαρξία άλλων ηγετικών μορφών στο «άλλο στρατόπεδο» στην Ευρώπη, αφήνει την «τρόικα» Σαλβίνι, Ορμπαν και Κουρτς και τη μισαλλόδοξη ρητορεία τους σε...
Γιατί χαίρεται ο Σαλβίνι και χαμογελάει, Μακρόν;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αβάσταχτη υποκρισία των Eυρωπαίων ηγετών
Η Μέρκελ, ο Μακρόν και οι άλλοι συστημικοί ηγέτες όταν μιλούν κρύβουν το βασικό: η απειλή των λαϊκιστών υπάρχει διότι τους στηρίζουν και τους αποδέχονται εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίων, οι οποίοι αντιδρούν...
Η αβάσταχτη υποκρισία των Eυρωπαίων ηγετών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ιταλία και το ευρώ
Οι ισχυροί έχουν επιλέξει να εμφανίσουν τη σύγκρουση της ιταλικής κυβέρνησης με το Βερολίνο, το Παρίσι και το διευθυντήριο των Βρυξελλών ως μία αντιπαράθεση μεταξύ λαϊκιστών και ευρωπαϊστών. Μια βολική...
Η Ιταλία και το ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας