• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.0°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.5°C
  5 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.0°C
  4 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.2°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 9.3°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.6°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 13.2°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 10.0°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  54%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η νοσοκόμα

 • A-
 • A+

Μες στου πολέμου τη φωτιά, πληγώθηκα μικρή μου και ήρθα νοσοκόμα μου, να γιάνεις την πληγή μου, τραγουδάει ο Γιάννης Παπαϊωάννου (στίχοι Μάνεση). Το τραγούδι αφηγείται την ιστορία μιας νοσοκόμας που αναλαμβάνει τη σωματική και τη συναισθηματική ίαση του πληγωμένου ιστορητή.

Αυτή η εικόνα πέρασε στον κινηματογράφο. Κλασική είναι η περίπτωση της Ζιλιέτ Μπινός στον «Αγγλο ασθενή», που αναλαμβάνει αυτόν τον διπλό ρόλο. Να θεραπεύσει το καμένο σώμα. Ομως, η διαδικασία της ίασης ανάβει άλλες φωτιές που πυρπολούν και τους δύο σ’ έναν παθιασμένο έρωτα. Ενδεχομένως, σ’ αυτή την υπόρρητη ερωτική σχέση αναφέρεται ο ποιητής. Ντυμένη στα λευκά σαν νοσοκόμα που μπαίνει και ακουμπά το χέρι στο μέτωπο – αλλιώς δεν έχουμε ποίημα. Ο ποιητής Λάσκαρης παραλληλίζει την επίσκεψη της έμπνευσης με την αντίστοιχη της νοσοκόμας στο δωμάτιο του ασθενούς. Είναι αυτός ο εσωτερικός συγκλονισμός που γεννά τον έρωτα για τη θεραπεία του άλλου.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αφιερώνεται τούτο το κείμενο στη νοσοκόμα εν μέσω πανδημίας. Και για ταύτο, όπως θα έλεγαν οι παλιότεροι, επέλεξα τη λέξη νοσοκόμα. Συνηθίζεται στις μέρες μας η χρήση του όρου νοσηλευτής/τρια. Ετσι πρωτοξεκίνησα, βάζοντας αυτή τη λέξη στη λευκή σελίδα. Ομως, ένιωθα μια κρυάδα, σαν κάτι να έμπαινε ανάμεσά μας. Δεν μου μετέδιδε τον συγκλονισμό. Είναι πιο ουδέτερη η λέξη. Η νοσοκόμα εμπεριέχει τη φροντίδα του ρήματος κομώ. Που συνεπάγεται εμπιστοσύνη, έγνοια. Εναν υπολανθάνοντα έρωτα, αναγκαίο για την αντιμετώπιση της ασθένειας και του θανάτου που είναι συχνός επισκέπτης στα νοσοκομεία.

Η νοσοκόμα και οι νοσοκόμοι όταν υπάρχουν είναι τα πρόσωπα που φεγγοβολούν τον καιρό της πανδημίας. Κουβαλούν ένα τιτάνιο φορτίο στους ώμους τους. Μπαινοβγαίνουν στους θαλάμους και ο ήχος των βημάτων αλλάζει τον ρυθμό όσων νοσούν.

Η πανδημία έδωσε νέο νόημα στις λέξεις. Το πραγματικό. Εθεσε στο περιθώριο τα τετριμμένα στερεότυπα. Στις κορονοεντατικές η νοσοκόμα διασώζει τον ανθρωπισμό μας. Δεν βάζει στην προσωπική της πλάστιγγα την ιδιοτέλεια. Μπαίνει στη φωτιά γνωρίζοντας πως η φωνή της, η ματιά της μπορούν να μαλακώσουν τον πόνο. Ξέρει πως μπαίνει στη θέση των οικείων. Να υποστηρίξει την κλονισμένη ψυχική διάθεση. Είναι εκεί. Αεικίνητη. Εκπέμποντας αγάπη για τον συνάνθρωπο. Πίστη στο επαγγελματικό της καθήκον.

Η νοσοκόμα επιστρέφει στις απαρχές των ανθρωπιστικών αξιών. Που είναι ο έρωτας για τον συνάνθρωπο. Γι’ αυτόν που έχει απολέσει ο σύγχρονος πολιτισμός με τον στεγνό επαγγελματισμό. Εχει στα χέρια της και το σώμα και την ψυχή των ασθενών. Ξέρει πως το σώμα χωρίς την ψυχή είναι ευάλωτο. Εύκολα ηττάται από την ασθένεια. Και εισέρχεται στην κορονομονάδα με το δυνατό της όπλο: την αγάπη για τον άρρωστο. Μια ηρωίδα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγγραφο ειδικευόμενων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
Με έγγραφο τους οι ειδικευόμενοι γιατροί του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» γνωστοποιούν την κατάσταση του νοσοκομείου εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Εγγραφο ειδικευόμενων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τεστ! Τεστ! Τεστ!... σε όλους!
Το ζήτησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Γκεμπρεγέσους τη Δεύτερα 16/3, απ’ όλα τα κράτη, προκειμένου να εφαρμόσουν τη στρατηγική περιορισμού της επιδημίας του κορονοϊού.
Τεστ! Τεστ! Τεστ!... σε όλους!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο βασιλιάς είναι γυμνός
Και τότε όρθωσε το ανάστημά του ο δημόσιος τομέας. Τα νοσοκομεία, οι γιατροί, οι νοσηλεύτριες/ες, όλοι και όλες που κατασυκοφαντήθηκαν. Με τις γνώσεις τους και την έγνοια για το κοινωνικό σύνολο. Οι...
Ο βασιλιάς είναι γυμνός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΕΣΥ σε κόπωση και υπονόμευση
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή εν πολλοίς αποτελεί εμβαλωματική παρέμβαση που κύριο σκοπό έχει να κατευνάσει τους γιατρούς του που παραπονούνται για τις χαμηλές αποδοχές τους.
Το ΕΣΥ σε κόπωση και υπονόμευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αύξηση εβδομαδιαίας και συνολικής θετικότητας
Τα κρούσματα από τον κορονοϊό αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον αριθμό των τεστ, με αποτέλεσμα μεγάλες διαφορές στη θετικότητα του κορονοϊού από τη μια ημέρα στην άλλη.
Αύξηση εβδομαδιαίας και συνολικής θετικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παγωμένο πρόσωπο της Υγείας
Οι παγωμένες εικόνες της «Ελπίδας» δεν μας δίνουν ελπίδα για καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα μέτρα χαλάρωσης ήδη ξεκινούν. Οσο κι εάν τα επιθυμούμε ύστερα από τέτοια κόπωση, φαίνεται ότι είναι λάθος η...
Το παγωμένο πρόσωπο της Υγείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας