• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  3 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.0°C
  4 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 12.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.6°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  0 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  5°C 3.5°C / 4.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 15.4°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 5.2°C / 12.7°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  92%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «δέκα πληγές» του κορονοϊού και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

 • A-
 • A+

Τον Μάιο διατύπωνα τη σκέψη ότι «[...]Ο κορονοϊός έβαλε σε κίνηση τον μηχανισμό για τη μεγαλύτερη και βιαιότερη αναδιανομή πλούτου στην ανθρώπινη ιστορία. Ο κ. Μητσοτάκης και οι ιδεολογικοί συγγενείς του σε όλο τον κόσμο έχουν μία μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους υποδυόμενοι τους σωτήρες[...]». Εναν μήνα μετά, με νωπό τον αντίλαλο από τις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού με φόντο το Αιγαίο, εξέφρασα τη γνώμη ότι «[...]η κυβέρνηση επιδιώκει να αγοράσει τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να κατασκευάσει τετελεσμένα και να εμφανίσει την πολιτική της σαν... αναγκαιότητα[...».

Επτά μήνες αργότερα, τέσσερα κείμενα που δημοσιεύτηκαν σε ελληνικές και ξένες εφημερίδες με έκαναν να σκεφτώ ότι οι «σκέψεις» που «γέννησε» το πρώτο κύμα του κορονοϊού μπορεί να μην απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Το πρώτο κείμενο ήταν ο προϋπολογισμός. Οι παραδοχές του είναι ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι φέτος 7,2% του ΑΕΠ και 3,9% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα αντιστοιχεί φέτος στο 208,9% του ΑΕΠ, για να υποχωρήσει στο 199,6% του ΑΕΠ το 2021. Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να μη σημαίνουν τίποτα ή μπορεί να είναι προάγγελοι δεινών.

Οταν όμως διάβασα ότι στις 25 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Σταθερότητας» έτεινα να πιστέψω ότι μάλλον πρόκειται για άγγελμα δεινών και αυτό ενισχύθηκε με το χρονοδιάγραμμα: Το «Σχέδιο» θα υποβληθεί στην Ε.Ε. το α’ τρίμηνο του 2021, θα εγκριθεί μέχρι τον Ιούνιο και θα ακολουθήσει η πρώτη εκταμίευση από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης. Εχουμε λοιπόν: την οικονομία στην κόψη του ξυραφιού, την κυβέρνηση να προωθεί ένα «Σχέδιο» που προβλέπει την αποσάθρωση της κοινωνικής ασφάλισης, τη σύνθλιψη του δημόσιου τομέα και την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και τους εταίρους που για δέκα χρόνια επιβάλλουν πολιτικές φτωχοποίησης. Τι μπορεί άραγε να σκεφτεί ένας λογικός άνθρωπος;

Το δεύτερο κείμενο αφορά τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου. Σύμφωνα με το άρθρο του κ. Μπάμπη Μιχάλη, το Ινστιτούτο προβλέπει ότι «το παγκόσμιο χρέος -κυβερνήσεων και επιχειρήσεων- αναμένεται να εκτιναχθεί και ίσως και να ξεπεράσει τα 277 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου».

Τι θα γίνει αν η έκρηξη του χρέους συνδυαστεί με το «αεροπλανάκι» που έχουν στήσει οι τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που μαζεύουν όλο το φρεσκοτυπωμένο χρήμα για να το επενδύσουν σε τραπεζικά προϊόντα «δολοφόνους»; Χάος, καθώς ο συνολικός τζίρος με «παράγωγα» υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 630 τρισεκατομμύρια, ενώ το ΑΕΠ όλων των χωρών του πλανήτη εκτιμάται στα 63 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε μια νέα κρίση χρέους, οι «ισχυροί» θα προσπαθήσουν να προστατέψουν τις οικονομίες τους και να μετατρέψουν την καταστροφή σε ευκαιρία. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι υπερχρεωμένες χώρες σαν την Ελλάδα με χρέος 200% του ΑΕΠ δεν θα είναι τα πρώτα θύματα;

Το «κερασάκι στην τούρτα», δηλαδή το τρίτο και το τέταρτο κείμενο, ήταν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη. To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει για το 2020 και την επόμενη χρονιά συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας στο 4,9%, ενώ για το 2021 προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη 5,4%. Οι εκτιμήσεις αυτές όμως ισχύουν στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει ακόμα ένα κύμα πανδημίας με επιβολή νέων λοκντάουν. Ενα τρίτο ή τέταρτο κύμα θα δυναμίτιζε οποιαδήποτε επιστροφή στην ανάπτυξη.

Πιο απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία «βλέπει» τη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας στο 5,2%. Και οι ειδικοί του διεθνούς οργανισμού επισημαίνουν ότι οι προβλέψεις θα είναι χειρότερες σε περίπτωση που παραταθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην οικονομία και τη δημόσια ζωή. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα (σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό) είναι ύφεση 10,5% για το 2020 (έναντι αρχικής εκτίμησης για 8,2%) και ανάπτυξη 4,8% για την επόμενη χρονιά. Υπάρχει όμως Ελληνας που να πιστεύει ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα πάμε καλύτερα;

«Μα πώς όλα αυτά συνδέονται με την αναδιανομή, το παιχνίδι των καθυστερήσεων και τα τετελεσμένα;» θα αναρωτηθεί κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος. Οχι μόνο συνδέονται, αλλά είναι αλληλένδετα σαν τους κρίκους της αλυσίδας. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι μια δημοσιονομική κρίση και μια κρίση χρέους δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Ξέρει ότι ο εξωστρεφής προσανατολισμός της οικονομίας, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ενίσχυσαν εφαρμόζοντας πειθήνια τις εντολές της Μέρκελ, την καθιστά ακόμα πιο ευάλωτη. Καταλαβαίνει ότι αν ξεσπάσει κρίση χρέους η Ελλάδα θα βρει τα ρολά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είτε σφραγισμένα με λουκέτο είτε μισοκατεβασμένα που θα άνοιγαν επιφυλακτικά και με σκληρούς όρους. Αντιλαμβάνεται ότι σε μια τέτοια απευκταία προοπτική, η μοναδική πηγή στην οποία μπορεί να προσφύγει είναι αυτή της Ε.Ε., που θα ανοιγοκλείνει ανάλογα με τις επιθυμίες της Μέρκελ.

Μπροστά λοιπόν σε αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον, που οι μέρες του 2010 θα μοιάζουν με βόλτα σε καρουζέλ, θα εμφανιστεί ο κ. Μητσοτάκης ως σύγχρονος Μωυσής. Στα χέρια δεν θα κρατά τις πλάκες με τις «Δέκα Εντολές» αλλά την εκτύπωση των προτάσεων του Πισσαρίδη: «Αυτές ή νέα Μνημόνια», θα είναι το δίλημμα που θα θέσει στους εξαθλιωμένους από την ύφεση Ελληνες, για να επιβάλει αυτό που έχει κατά νου. Προφανώς θα πιστεύει ότι αυτή είναι η πιο πρόσφορη στιγμή για να επιβάλει με το περίβλημα του σωτήρα όλη την «ατζέντα» που έχει κατά νου.

Για να εξηγούμαστε: Ολα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από εκτιμήσεις. Ομως αυτήν τη φορά δεν χρειάζεται να βρεθούμε στην κατάσταση του Χριστόφορου Κολόμβου ο οποίος, κατά τον Τσόρτσιλ, «όταν ξεκίνησε, δεν ήξερε πού πήγαινε και όταν έφτασε, δεν ήξερε πού βρισκόταν».

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οικονομικές συνέπειες της πανδημίας
Στις ημέρες μας όλοι αναδιοργανώνονται και στο τέλος της πανδημίας αυτό που θα προκύψει θα είναι μια μεταμορφωμένη κοινωνία με περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων σε εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο.
Οικονομικές συνέπειες της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
Οι πολλές, και χαμηλής αξιοπιστίας, προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν κοινό παρονομαστή τους την αναπόφευκτη ύφεση στην οποία αυτή θα βυθιστεί τα αμέσως επόμενα τρίμηνα.
Η επόμενη μέρα: απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναξιοπιστία, το τίμημα των υπερβολικών προσδοκιών της κυβέρνησης
Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το δ' τρίμηνο 2019 ήταν σε τρέχουσες τιμές μηδενική και σε σταθερές τιμές καχεκτική (0% και 1%, αντίστοιχα, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ).
Αναξιοπιστία, το τίμημα των υπερβολικών προσδοκιών της κυβέρνησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο γόρδιος δεσμός της αυτοδύναμης ανάπτυξης
Μετά το ξέσπασμα της κοινωνικοοικονομικής κρίσης (2010-18), υπήρξε καθολική παραδοχή των πολιτικών κομμάτων για την ανάγκη αναθεώρησης του μέχρι τότε εφαρμοζόμενου αναπτυξιακού προτύπου και ανασυγκρότησης του...
Ο γόρδιος δεσμός της αυτοδύναμης ανάπτυξης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τοξική εξωστρέφεια
Ο κορονοϊός έγινε η αφορμή να συντριβούν πολλοί μύθοι που κατασκευάστηκαν και συντηρήθηκαν με περισσή επιμονή από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Απ’ όλους όμως αυτός που κατέρρευσε με τον θόρυβο και τη...
Η τοξική εξωστρέφεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η οικονομία χωρίς ροζ ματογυάλια
Η αξιολόγηση της ορθότητας της οικονομικής πολιτικής μπορεί να γίνει μόνο συγκρίνοντας με τις επιδόσεις των άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε. και ιδιαίτερα όσων ήταν σε μνημόνια όπως η Ελλάδα.
Η οικονομία χωρίς ροζ ματογυάλια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας