• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.1°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 17.8°C
  1 BF
  94%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 11.0°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  79%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.8°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.7°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.1°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  0 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 17.8°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.1°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.2°C / 18.0°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.7°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.8°C
  0 BF
  89%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  54%
Η Ευρώπη και οι ευκαιρίες της
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ευρώπη και οι ευκαιρίες της

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

H ιδέα της Ενωσης των λαών της Ευρώπης που να εγγυάται την εθνική, περιφερειακή και τοπική ταυτότητα και την εναρμόνιση με την αλληλεξάρτηση και την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, σε συνθήκες αλληλεγγύης, υπήρξε ένα όραμα και πηγή έμπνευσης για το κοινό οικοδόμημα, ήδη από τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – από την εποχή του Ζαν Μονέ και του Ρομπέρ Σουμάν.

Στην τελευταία δεκαετία του 20ού και στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, η φεντεραλιστική προοπτική για την Ε.Ε. ισχυροποιήθηκε έναντι των ευρωσκεπτικιστών και των φυγόκεντρων δυνάμεων. Υπήρχαν συγκλίνουσες απόψεις που υποστήριζαν ότι «στην Ε.Ε. επείγει η αντικατάσταση της μονόπλευρης πολιτικής και οικονομικο-στρατιωτικής ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών» (Dusan Sidjanski, «Η Αναζήτηση μιας Πρωτότυπης Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίωσης», Παπαζήσης, 2002). Ωστόσο, ακόμα και ανάμεσα στους θερμούς θιασώτες της ομοσπονδίας, ήταν γνωστό ότι η προσέγγιση των πολιτών της Ενωσης, η δεσμευτική συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή περιπέτεια απαιτούσαν μια σειρά προϋποθέσεων που, σ’ εκείνη τη φάση, πληρούνταν ελάχιστα. Η Ε.Ε. ενώ επιβεβαίωσε την παρουσία της στις διεθνείς οικονομικές και νομισματικές σχέσεις, δύσκολα μάζεψε τις ανημπόριες της στο πλαίσιο κοινών δράσεων σε σχέση με την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια.

Η αδυναμία αυτή φάνηκε στον χειρισμό της μεγάλης ύφεσης του 2008-2009 η οποία, ειδικά για τη Νότια Ευρώπη, μετεξελίχθηκε σε κρίση του νομίσματος και κρίση χρέους. Ηταν, ίσως, η τελευταία φορά που το πολιτικό (ήτοι, οι ιδιαζόντως κυριαρχικές εξουσίες) επικράτησε επί του οικονομικού. Από την άλλη, το οικονομικό, σχεδόν αμέσως, επισκίασε το πολιτικό παραμερίζοντας την επιρροή της δημόσιας σφαίρας όσον αφορά το σκέλος της αλληλεγγύης και της οραματικής ιδέας «των λαών» κ.λπ., κ.λπ. Ετσι, λόγου χάρη, σε σχέση με την κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, ένα μέρος των ευθυνών άμυνας καταπιστεύθηκε στο ΝΑΤΟ – πράγμα που εξέθρεψε την αυτοκρατορική νοοτροπία των ΗΠΑ αλλά και την αντίδραση την Ρωσίας που ήθελε τη δική της επιρροή στη δική της αυλή.

Το 2016 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για πολλές αλλαγές που επηρέασαν την πορεία της Ε.Ε. Από τις σημαντικότερες ήταν το δημοψήφισμα του Brexit, η άνοδος του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η άνοδος των εθνικιστών και της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η αμφισβήτηση των ιδεών της ομοσπονδιοποίησης και, τέλος, το αποτυχημένο πραξικόπημα για την ανατροπή του Ερντογάν στην Τουρκία. Το τελευταίο έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν με τις ευλογίες της Ευρώπης (έστω, τις χλιαρές ευλογίες) να γίνει παντοδύναμος – με τις σημερινές συνέπειες αυτής της τελευταίας εξέλιξης.

Στα χρόνια που πέρασαν διαπιστώθηκαν λάθη χειρισμών και αποκωδικοποίησης αυτών των εξελίξεων. Οι ΗΠΑ άλλαξαν στάση απέναντι στην Ε.Ε., όσον αφορά τον ρόλο τους στη σταθερότητα και την ασφάλεια (και μέσω του ΝΑΤΟ). Οι εμπορικοί πόλεμοι έκαναν την εμφάνισή τους. Η Κίνα επιβεβαίωσε την παγκόσμια παρουσία της. Ενισχύθηκε ο ρόλος της Ρωσίας του Πούτιν. Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να εμπεδώσει μια κοινή στάση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό∙ μάλιστα, σχεδόν το ταύτισε με την ισλαμική τρομοκρατία. Ο Ερντογάν αφέθηκε ανεξέλεγκτος στα νεοοθωμανικά όνειρά του στον ισλαμικό κόσμο και στα σκηνικά εντάσεων και αποσταθεροποίησης στην αυλή της Ευρώπης – και όσο μας αφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πανδημία ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση και να δείξει αδυναμίες συνεννόησης της πολιτικής οικονομίας, της επιστήμης και της γεφύρωσής τους με τη θαμπή καθημερινότητα, την ανασφάλεια και τη συλλογική αβεβαιότητα.

Η πύκνωση του πολιτικού χρόνου έφερε νέες πραγματικότητες και νέες ανάγκες. Οσο ποτέ στο παρελθόν, η Ε.Ε. οφείλει να ξαναδεί τρόπους κατανομής των εξουσιών και ευθυνών μεταξύ των θεσμών της. Να διερευνήσει την ισορροπία μεγάλων και μικρών κρατών. Να δει τρόπους νομιμοποίησης, διαφάνειας, συμμετοχής των πολιτών, των δικτύων των κοινωνικών εταίρων, του πολιτισμού και της κοινής γνώμης. Τα τελευταία υπονοούν αλλαγή πλεύσης: οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να είναι «κελύφη» ή μήτρες παραγωγής ανισοτήτων που διαβρώνουν και προσβάλλουν τη βούληση των λαών και τη δημοκρατία – πολύ δε περισσότερο όταν, θεωρητικά τουλάχιστον, ο στόχος είναι το ευρωπαϊκό summum bonum: ευημερία και ασφάλεια.

Με τα λόγια της Χάνα Αρεντ, «μεγαλώσαμε με την πεποίθηση ότι η ζωή είναι το υψηλότερο αγαθό και ο θάνατος η μεγαλύτερη συμφορά…». Παρά ταύτα, γινόμαστε μάρτυρες μεγαλύτερων φρικαλεοτήτων απ’ ό,τι ο θάνατος. Οι λαοί δεν θα αρκεστούν στην έλευση ενός θαυματουργού εμβολίου, που τόσο πολύ συζητιέται στις μέρες μας. Πολλά θα πρέπει να αλλάξουν και είναι η τελευταία ευκαιρία. Ειδάλλως, οποιαδήποτε προσπάθεια αισιοδοξίας θα είναι μάταιη. Αν σωθούμε θα είμαστε σε χειρότερη κατάσταση∙ και κανείς δεν το θέλει.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!
Η κοινωνία, παρά την κούραση, την οργή και την αγανάκτηση χρειάζεται να συσπειρωθεί εκ νέου για το τελευταίο –ας ελπίσουμε– μίλι. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, μόνο η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να κάνει...
Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς μια νέα «κανονικότητα»
Η λογική της συρρίκνωσης του ρόλου του κράτους στο όνομα της διαρκούς διεύρυνσης της αγοράς κατέστησε τον πλανήτη ανοχύρωτη πόλη στον Covid-19.
Προς μια νέα «κανονικότητα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ταμείο Ανάκαμψης: Να δοθεί έμφαση στην κοινωνική συμμετοχή και στις ΜμΕ
Αμφιβάλλει κανείς ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ η ανάκαμψη και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας απαιτεί μεγαλύτερη προσβασιμότητα, ανάπτυξη, κοινωνική αποδοχή και συμμετοχή;
Ταμείο Ανάκαμψης: Να δοθεί έμφαση στην κοινωνική συμμετοχή και στις ΜμΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «κοινωνικός βραχίονας», αιχμή της προοδευτικής απάντησης απέναντι στις ανισότητες
Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να επανοριοθετήσουμε τις συντεταγμένες πλοήγησης για τη μετα-κορονοϊό εποχή.
Ο «κοινωνικός βραχίονας», αιχμή της προοδευτικής απάντησης απέναντι στις ανισότητες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μήπως λέμε τις μισές αλήθειες για την πανδημία;
Εάν η κυβέρνηση θέλει να πιστώνεται ολοκληρωτικά τα θετικά υγειονομικά αποτελέσματα της άνοιξης, πρέπει, αν έχει την στοιχειώδη ευθιξία, να αποδεχθεί και να χρεωθεί τις ευθύνες της, για την αρνητική εξέλιξη.
Μήπως λέμε τις μισές αλήθειες για την πανδημία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παράγοντες που σχετίζονται με την υψηλή θνητότητα από κορονοϊό στην Ελλάδα
Σε συγκρίσεις που γίνονται για τα κρούσματα και τους θανάτους από κορονοϊό ανά 1.000.000 κατοίκους στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., επισημαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά καλύτερη θέση από τα περισσότερα...
Παράγοντες που σχετίζονται με την υψηλή θνητότητα από κορονοϊό στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας