• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 29.7°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 28.0°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 25.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  3 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 29.4°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.8°C / 29.9°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  4 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  63%

Ο κανόνας της εξαίρεσης

 • A-
 • A+

Όπως έχουμε τονίσει κι άλλη φορά από την φιλόξενη τούτη εφημερίδα οποιαδήποτε έκτακτη ρύθμιση έχει έρθει στη ζωή μας τον τελευταίο χρόνο, στα πλαίσια αντιμετώπισης της πανδημίας, αποτελεί εξαιρετικό δίκαιο. Κανόνες δικαίου δηλαδή που θεσπίζονται για την αντιμετώπιση μίας εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης και την αποτροπή παρόντος και άλλως αναπότρεπτου κινδύνου, άρα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ και εφόσον είναι οι απολύτως αναγκαίοι, με βάση την αρχή του ηπιότερου μέσου. Μόνο τότε δικαιολογείται ο περιορισμός θεμελιωδών δικαιωμάτων, τόσο ατομικών όσο και κοινωνικών. 

Αυτό δε γίνεται αβίαστα και αυθαίρετα αλλά ύστερα από αυτό που στη νομική επιστήμη ονομάζουμε στάθμιση των εννόμων αγαθών· Ζύγισμα δηλαδή των αγαθών που συγκρούονται. Από τη μία η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας, που τόσο σε νομικό επίπεδο όσο κυρίως και στον αξιακό κώδικα της κοινωνίας μας αποτελεί ύψιστο αγαθό. Από την άλλη θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, που κρίνεται ενόψει της κρισιμότητας της κατάστασης ότι πρέπει να καμφθούν προκειμένου να προστατεύει η υγεία του συνόλου. 

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, που με το δεύτερο κύμα της πανδημίας ακολουθεί και δεύτερο κύμα περιορισμών και έκτακτων ρυθμίσεων. Ο περιορισμός της - χωρίς προϋποθέσεις - κυκλοφορίας, αρχικά σε συγκεκριμένες περιοχές και κατόπιν σε ολόκληρη τη χώρα, η μερική αναστολή λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών και θεσμών όπως η δικαιοσύνη, η τηλεκπαίδευση και το κλείσιμο με εντολή του κράτους πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην φαρέτρα της πολιτείας και το ύστατο καταφύγιο των πλέον δραστικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από πού προκύπτει όμως η θεσμική νομιμοποίηση της πολιτείας να προβαίνει σε τέτοιου δραστικό περιορισμό ατομικών ελευθεριών και της κοινωνικής/οικονομικής δραστηριότητας εν γένει;

Ευθέως από το Σύνταγμα, είναι μία πρώτη απάντηση, καθώς υποχρέωση πολιτείας είναι η προστασία τόσο της ατομικής όσο και της συλλογικής υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν η υγειονομική ασφάλεια του συνόλου και η όποια προληπτική δράση προς τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί ακριβώς αυτή την υποχρέωση της πολιτείας.

Σε εκτέλεση λοιπόν της υποχρέωσης αυτής της πολιτείας εκδόθηκαν την άνοιξη οι περίφημες ΠΝΠ, ήδη δε για το δεύτερο αυτό κύμα εκδόθηκαν αρχικά τοπικής εμβέλειας Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και εν τέλει, την 06.11.202, η ΚΥΑ που αφορούσε ρυθμίσεις για όλη την επικράτεια. Σημειωτέον δε ότι πλέον έχουμε ορατό ορίζοντα λήξης των παρόντων μέτρων την 30η Νοεμβρίου 2020, κάτι που δεν υπήρχε στα μέτρα της άνοιξης, πλην όμως δε σημαίνει ότι αποτελεί και την οριστική ημερομηνία εξόδου από το δεύτερο κύμα περιορισμών. Μέχρι τη λήξη της, η από 06.11.2020 ΚΥΑ μπορεί να παραταθεί με τροποποίηση.

Ήδη όμως από την άνοιξη και τις αλλεπάλληλες ΠΝΠ, ο νομοθέτης είχε φροντίσει να μας προϊδεάσει ότι αυτές οι ρυθμίσεις έρχονται για να μείνουν για καιρό. Για την ακρίβεια έρχονται για να μείνουν μέχρι να εξαλειφθεί ο κίνδυνος της πανδημίας («... Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας...»). 

Μέχρι στιγμής φυσικά δεν έχει εκδοθεί απόφαση του Υπουργού Υγείας που να κηρύσσει το τέλος της πανδημίας, ή ακριβέστερα την έλλειψη άμεσου κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οπότε και επανέρχονται τα μέτρα και οι γνωστές απαγορεύσεις. Είναι αντιληπτό συνεπώς, ότι μέχρι να λήξει η κατάσταση της πανδημίας, οι εξαιρέσεις αυτές μάλλον θα καταστούν ο κανόνας. 

Οπότε και το δεύτερο κύμα των μέτρων να λήξει, την 30.11.2020  ή σε άλλη ημερομηνία εφόσον υπάρξει τροποποίηση του πλαισίου, εφόσον η πανδημία είναι παρούσα τα μέτρα αυτά θα είναι πάντα μια επιλογή, απλώς θα αναμένεται η ενεργοποίησή τους.

Από την άλλη όμως, είναι σαφές και πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας οτι μόλις περάσει αυτή η εξαιρετικά δύσκολη και ψυχοφθόρα περίοδος της αντιμετώπισης της πανδημίας καμιά υποχώρηση δε δικαιολογείται και θα πρέπει όλοι οι περιορισμοί να αρθούν. Κοινώς θα πρέπει ο κανόνας της εξαίρεσης να αποσυρθεί και να ζούμε πλέον με τους κανόνες που ίσχυαν στην προ COVID-19περίοδο, προσπαθώντας παράλληλα να επουλώσουμε τις, ακόμα δυσδιάκριτες προς το παρόν, μεσοπρόθεσμες συνέπειες (οικονομικές, κοινωνικές, προσωπικές).

* Δικηγόρος 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επίδειξη ισχύος
Η μικρή πείρα που έχω ασχολούμενη με το γυναικείο κίνημα μέσω της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών με κάνει να ανησυχώ βαθύτατα σχετικά με το πόσο υπερασπιστικοί για τα θύματα παραμένουν οι θεσμοί.
Επίδειξη ισχύος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αξία του σώματος
Στην περίοδο της πανδημίας, ένας υφέρπων ή έκδηλος πατερναλισμός που παρατηρούμε στη συμπεριφορά μιας σημαντικής μερίδας κρατών απέναντι στους πολίτες τους πρόσθεσε ένα ακόμη παράδειγμα επεμβάσεων στον...
Η αξία του σώματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτό που βλέπουμε και εκείνο που δεν βλέπουμε
Η καθημερινότητα τις μέρες της πανδημίας δεν είναι εύκολη. Το αντίθετο. Αυτό που την κάνει ακόμα δυσκολότερη είναι ότι σε κάθε δραστηριότητα -ακόμα και την πιο αυτοματοποιημένη- σε φέρνει αντιμέτωπο με την...
Αυτό που βλέπουμε και εκείνο που δεν βλέπουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημοκρατικό μέτωπο ανατροπής
Κυβερνητική στρατηγική ο εγκλεισμός μας για ολόκληρο το 2021, με αντίδωρο ένα σύντομο και «πιστοποιημένο» θερινό εξιτήριο. Η αναγκαία απάντηση στον αδίστακτο και προκλητικό «οδικό χάρτη» εξαπάτησης.
Δημοκρατικό μέτωπο ανατροπής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξουσιαστική πολιτική επί πτωμάτων
Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για τις ταφές των θυμάτων του COVID-19 αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη της κρατικής αυθαιρεσίας, ιδίως σε καιρούς «έκτακτης ανάγκης».
Εξουσιαστική πολιτική επί πτωμάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠαΝ.Δ.ημία και δικαιώματα
Η σημερινή πανδημία μάς εφοδίασε με χρήσιμα συμπεράσματα. Αρχικά αποδείχθηκε η αξία των ισχυρών δημόσιων συστημάτων υγείας παγκοσμίως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αναγκαιότητα αμοιβαιοποίησης του χρέους που...
ΠαΝ.Δ.ημία και δικαιώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας