• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.1°C / 37.4°C
  3 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.6°C / 32.4°C
  4 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.2°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 22.0°C / 31.8°C
  5 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 27.4°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.2°C / 33.5°C
  3 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 31.4°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 31.9°C
  1 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.9°C / 33.4°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.6°C / 35.7°C
  2 BF
  30%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.5°C
  5 BF
  21%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  35°C 29.0°C / 35.5°C
  4 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 34.7°C / 37.7°C
  4 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 22.7°C / 35.2°C
  2 BF
  32%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  6 BF
  30%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Aριστεία: το μαλακό υπογάστριο της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Tο πρόταγμα της «αριστείας» είναι ίσως το πιο αγαπημένο σενάριο διαφόρων φιλόδοξων μεταρρυθμιστών/σωτήρων του ελληνικού ακαδημαϊκού χώρου και ειδικά αυτών που έχουν τη βάση τους εκτός της χώρας. Η γενική ιδέα είναι απλή και εύπεπτη: αφήστε μας να σας οδηγήσουμε να αντιγράψετε την Αμερική, την Αγγλία, τη Γαλλία ή έστω τη Γερμανία - άσχετα αν οι παραπάνω χώρες έχουν πολύ διαφορετικές έως και αντιδιαμετρικές αντιλήψεις για την έννοια της αριστείας.

Η σιωπηρή υπόθεση πίσω από την παραπάνω γενική ιδέα είναι ότι αρκεί η ανάδειξη της επιστημονικής αριστείας για να λυθούν αυτόματα και όλα τα υπόλοιπα χρονίζοντα προβλήματα του ακαδημαϊκού μας χώρου, όπως για παράδειγμα η έλλειψη υποδομών, η υποχρηματοδότηση, η σύνδεση έρευνας και πραγματικής οικονομίας κτλ. Για παράδειγμα, θέματα όπως η φοιτητική στέγη ή η υπαρξιακή/επαγγελματική ανασφάλεια των νέων της χώρας, που αντί για χρώμα και ζωή γεμίζουν τους πανεπιστημιακούς χώρους με μαυρίλα και μολότοφ, θα αντιμετωπιστούν με την προκήρυξη ακόμη περισσότερων ερευνητικών προγραμμάτων.

Η παραπάνω αντίληψη έχει ως συνέπεια τον στιγματισμό της αριστείας ως το μαλακό υπογάστριο της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Αυτό κάνει αρκετούς συναδέλφους να υποκύπτουν συχνά στον πειρασμό των εύκολων «λακτισμάτων στην αριστεία», παρόλο που η σχετική δημόσια συζήτηση έχει μάλλον αρχίζει να κουράζει. Εύλογα αναρωτιέται η πλειονότητα των Ελλήνων ακαδημαϊκών ποιο είναι το νόημα να παρουσιαστεί «άλλη μια πρόταση ενίσχυσης της αριστείας» στην Ελλάδα, ιδιαίτερα όταν αυτή δεν συνδυάζεται με κάποιο πλαίσιο ευρύτερης αναβάθμισης του ακαδημαϊκού μας χώρου. Αν μη τι άλλο, τέτοιες προτάσεις κινδυνεύουν να αναγνωστούν ως «άλλη μια προσπάθεια δημιουργίας κέντρου εξουσίας και διαχείρισης της ερευνητικής χρηματοδότησης» στη χώρα.

O παραπάνω σχολιασμός δεν συνεπάγεται προσχώρηση σε ιδεοληπτικές αντιλήψεις που ανατριχιάζουν και μόνο στο άκουσμα της λέξης αριστεία. Δεν νομίζω να υπάρχουν ερευνητικά ενεργοί συνάδελφοι σε ελληνικά ΑΕΙ ή ερευνητικά ιδρύματα που να μη βλέπουν θετικά κάθε σοβαρή πρόταση που στοχεύει στην ενίσχυση της υψηλού επιπέδου εγχώριας ερευνητικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, από την ίδρυση της ΓΓΕΤ το 1985 μέχρι και τη δημιουργία του ΕΛΙΔΕΚ πιο πρόσφατα. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο ΕΛΙΔΕΚ το οποίο, παρά τις ατέλειές του, αποτέλεσε σημαντική τομή στην ερευνητική κοινότητα της χώρας, διαμορφώνοντας ένα αρκετά σύγχρονο και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο.

Η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα είναι πλέον αρκετά ώριμη για να κατανοήσει ότι μια βιώσιμη και αποτελεσματική προσπάθεια ενίσχυσης της αριστείας πρέπει καταρχήν να έχει αναδυθεί μέσα από την ίδια τη χώρα. Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας διαθέτουν ήδη εκατοντάδες επιστήμονες υψηλότατου επιπέδου οι οποίοι σε συνδυασμό με το ΕΛΙΔΕΚ συνθέτουν μια στέρεη βάση εκκίνησης.

Για να είναι ουσιαστική όμως μια τέτοια προσπάθεια θα πρέπει να ενταχθεί μέσα σε ένα γενικότερο σχέδιο αναβάθμισης του ελληνικού ακαδημαϊκού χώρου. Είναι στο χέρι της ελληνικής πολιτείας να δείξει έμπρακτη εμπιστοσύνη και στήριξη στο εγχώριο ακαδημαϊκό δυναμικό, αναθέτοντάς του τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας τέτοιας προσπάθειας. Σε αυτή τη βάση, την πραγματικά αναζωογονητική για τον διαχρονικά ξενόφιλο ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, η συνεπικουρία εξαίρετων Ελλήνων και μη επιστημόνων του εξωτερικού θα είναι και σημαντική και ευπρόσδεκτη.

* Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, διευθυντής Σπουδαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής ΑΠΘ

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η ανάγκη για επιστήμονες του περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από ποτέ»
O σχεδιασμός του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να γίνει βάσει των αναγκών της κοινωνίας. Πρέπει να γίνει συστηματική μελέτη και ανάλυση για το ποιες ειδικότητες θα υπάρχει η αναγκαιότητα να...
«Η ανάγκη για επιστήμονες του περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από ποτέ»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Υπατία και η Νίκη
«Και τι σχέση μπορεί να έχουν οι “μεταρρυθμίσεις” της κυρίας Κεραμέως με την εποχή του Βοήθιου και της Αλεξανδρινής Υπατίας; Από την εποχή της καταστροφής του Σεραπείου με την ξακουστή βιβλιοθήκη μέχρι σήμερα,...
Η Υπατία και η Νίκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φοβού τας κοινωνικάς επιστήμας και δώρα φερούσας...
Με μεγάλη θλίψη και βαθύτατη έκπληξη παρακολουθήσαμε τον πλήρη εξοβελισμό των μαθημάτων Πολιτειακής/Πολιτικής Παιδείας κορμού και Κοινωνικών Επιστημών από την Β’ και Γ’ Λυκείου, τη μείωσή τους στην Α’ και τη...
Φοβού τας κοινωνικάς επιστήμας και δώρα φερούσας...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «Αριστεία» και ο σκύλος του γυμνασιάρχη
Αν οι «υπαίτιοι» αντιδράσουν ή αν παραμείνουν απαθείς είναι ένα ζήτημα. Το άλλο –και σημαντικό- είναι αν ο ακραίος ατομικισμός και η στρεβλή αντίληψη για τα δικαιώματα της «Αριστείας» θα υπερισχύσουν της...
Η «Αριστεία» και ο σκύλος του γυμνασιάρχη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εργασία στην εποχή των «αρίστων»
Τι κάνει τώρα η κυβέρνηση με το «έκτρωμα» που θέλει να επιβάλει; Θέτει τους εργαζόμενους που βρίσκονται στη βάση -ή κοντά στη βάση- της εργασίας σε ομηρία.
Η εργασία στην εποχή των «αρίστων»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαρμαρυγή
Προφανώς, ο σύμβουλος δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Γιατί αυτό που δεν τους έμαθε η ενασχόληση με το διδακτορικό ήταν ένα: το μονοπάτι που οδηγεί στην κερκόπορτα. Φαίνεται ότι αυτό είναι το πρώτο...
Μαρμαρυγή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας