• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.0°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.9°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 18.2°C / 21.6°C
  0 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.9°C
  2 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 22.0°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.7°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.2°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.8°C / 20.9°C
  1 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 23.2°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.3°C / 21.0°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  70%
AP Photo/Francisco Seco
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη σκιά της πανδημίας

 • A-
 • A+

Η πρόκληση είναι διπλή και ταυτόχρονη για τη Δύση, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στη σκιά πλέον της βεβαιότητας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της προβάλλουν να έχουν διάρκεια και εύρος που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποκλίσεις ειδικού σκοπού με στόχο την επιστροφή στην προ Covid 19 κανονικότητα.

Η πανδημία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε επιταχύνει μια ούτως η άλλως καταγεγραμμένη πριν από την εμφάνισή της κρίση της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας.

Οι ΗΠΑ με τη μετεκλογική κρίση, δίχως αμφιβολία, ακόμη και όταν τελειώσουν οι δικαστικές προσφυγές και το Κολέγιο των Εκλεκτόρων εκλέξει τον πρόεδρο, θα παραμείνουν για το ορατό μέλλον μια βαθιά διχασμένη χώρα, με την ακραία πόλωση να κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή.

Ομως η αβεβαιότητα σκιάζει τις πολιτικές εξελίξεις και στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού, μια διαπίστωση που ισχύει κατ’ εξοχήν για τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία,αλλά και για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ψυχόδραμα της τελικής φάσης της διαπραγμάτευσης από τους 27 για το Ταμείο Ανάκαμψης πιστοποιεί ότι σήμερα και για το ορατό μέλλον δεν διαφαίνεται η βούληση και η δυνατότητα που είναι προαπαιτούμενα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Μια ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν μπορεί σήμερα να περιορίζεται από τους Φειδωλούς του Βορρά σε διαστάσεις που να παραπέμπουν σε αποζημιώσεις σε πληγέντες από θεομηνία.

Η ζητούμενη ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνοχής θα πρέπει να έχει χαρακτήρα μόνιμης στρατηγικής επιλογής που όχι μόνον θα αποτρέπει την περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, αλλά θα συμβάλλει στην άμβλυνσή τους.

Αν η Ε.Ε των 27 δεν δράσει προληπτικά προς την παραπάνω κατεύθυνση, τότε το συγκρουσιακό εμφυλιοπολεμικό και ακραία πολωτικό σκηνικό που κατεγράφη στις ΗΠΑ πριν και μετά τις εκλογές θα μπορεί να διαβαστεί εκ των υστέρων ως εικόνες από ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

Στη Γαλλία, όπου έναν χρόνο πριν από την πανδημία είχε εμφανιστεί το ετερόκλητο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, το κόστος και οι περιορισμοί της πανδημίας έρχονται να προστεθούν σε μια δεκαετία σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας και συνεχούς συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας.

Η Ακροδεξιά του Εθνικού Συναγερμού και η Λεπέν στοιχηματίζουν στην περαιτέρω φθορά του Μακρόν μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2022 και έχουν υιοθετήσει την τακτική του ώριμου φρούτου με την ελπίδα ότι θα προσελκύσουν ένα ετερόκλητο μέτωπο δυσαρεστημένων από τις επιλογές του ενοίκου του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Ιδιο και χειρότερο το σκηνικό και στην Ιταλία, όπου οι εταίροι της κυβέρνησης Κόντε, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, κινδυνεύουν να χρεωθούν τόσο την αρχική αδράνεια και παράλυση στην έκρηξη της πανδημίας στη Βόρεια Ιταλία όσο και τις εκπτώσεις στο Ταμείο Ανάπτυξης που επέβαλαν οι Φειδωλοί του Βορρά.

Ομως η πιο μεγάλη αβεβαιότητα αφορά τη Γερμανία, η εξαγωγική οικονομία της οποίας θα πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος από τις παρενέργειες της πανδημίας. Ετσι ενισχύεται η αβεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2021, με κυρίαρχο ερώτημα πώς θα επηρεαστούν τα ποσοστά της Χριστιανοδημοκρατίας από την αποχώρηση της Μέρκελ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην αφετηρία;
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι 27 δεν μπορεί να απαντηθεί με παράταση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων ύστερα από μια συγκρουσιακή διαπραγμάτευση μεταξύ των «φειδωλών» του Βορρά και του Νότου.
Επιστροφή στην αφετηρία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πενιχρός απολογισμός
Η γερμανική προεδρία απ’ ό,τι μέχρι στιγμής διαφαίνεται θα κλείσει με πενιχρό απολογισμό σε σχέση με τις υψηλές προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει το Βερολίνο.
Πενιχρός απολογισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικός απολογισμός οχτώ μηνών για την πανδημία
Ποτέ μα ποτέ η επιστήμη (στην προκειμένη περίπτωση η ιατρική επιστήμη) δεν καθίσταται «θεραπαινίδα» της πολιτικής. Η «περίπτωση Τσιόδρα» είναι και εξακολουθεί να είναι μια πολιτική βόμβα για την ελληνική...
Πολιτικός απολογισμός οχτώ μηνών για την πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ανάκαμψη;
Είναι βέβαιο ότι οι πρόσθετες θυσίες που θα ζητηθούν από τους πολίτες της Ε.Ε. και κυρίως του Νότου θα πρέπει να νομιμοποιούνται από ένα νέο συνολικό όραμα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Ποια ανάκαμψη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα φάση της πανδημίας και οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία
Η έντονα αυξητική τάση των κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες μέρες και μάλιστα με οριζόντια κατανομή σχεδόν σε όλη τη χώρα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο υποτίμησης του κινδύνου ανεξέλεγκτης διασποράς.
Η νέα φάση της πανδημίας και οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλήρης επίγνωση κινδύνου…
Την ώρα που η πανδημία πλήττει καίρια την εξαγωγική στρατηγική της Γερμανίας και η Ε.Ε.-ευρωζώνη καθίσταται υποχρεωτικός μονόδρομος για το Βερολίνο, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βρίσκεται απέναντι στη μεγαλύτερη...
Πλήρης επίγνωση κινδύνου…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας