• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 32.8°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 33.1°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 35.4°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.1°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 33.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.8°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  5 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 33.8°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 33.0°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.8°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  44%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντίσταση στη βαρβαρότητα

 • A-
 • A+

Κάθε τόσο χρειάζεται να επαναπροσδιορίζουμε τι νοούμε ως κανονικότητα. Κι αυτό γιατί ανεπαισθήτως μετατοπίζονται όλα εκείνα που καθημερινά καταφάσκουμε σαν αποδεκτά, μέχρι να αλλάξουν εντελώς ποιότητα και να διαμορφώσουν, μια μέρα, πραγματικότητες που δεν θα μπορούσαμε πρωτύτερα να φανταστούμε.

Ο εθισμός σε λογής αυθαιρεσίες και πράξεις εκφοβισμού, η υποχώρηση από καίρια δικαιώματα, η τάση στρογγυλοποίησης εκεί όπου θα έπρεπε να τραβάμε διαχωριστικές γραμμές διαμορφώνουν τέρατα που τα έθρεψε η σιωπηλή αποδοχή μας.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην πρόσφατη αθλιότητα στην ΑΣΟΕΕ. Δικαιούμαστε να δηλώνουμε έκπληκτοι με τη βίαιη καθήλωση του πρύτανη και τον αποτρόπαιο εξαναγκασμό του να φορέσει στον λαιμό ταμπέλα με σύνθημα του αντιεξουσιαστικού χώρου; Δεν ήταν αυτό μια πράξη που άλλες προγενέστερες εκδηλώσεις ενδοπανεπιστημιακής βίας από καιρό προιωνίζονταν; Χρόνια τώρα δεν ζούμε μια στρέβλωση του φοιτητικού συνδικαλισμού και της συνδιοίκησης στα πανεπιστήμια;

Χρόνια τώρα δεν γίνονται έφοδοι σε αίθουσες μαθημάτων και συνελεύσεις τμημάτων από αυτόκλητους «επαναστάτες»; Πόσα περιστατικά προπηλακισμών και ομηρίας καθηγητών έχουν καταγραφεί πριν φτάσουμε στο κρεσέντο της ΑΣΟΕΕ; Πόση βία και βαρβαρότητα στα πανεπιστήμια έχει προηγηθεί που δεν έχει καταδικαστεί κι αντιμετωπιστεί έγκαιρα, εν προκειμένω –ας ειπωθεί με παρρησία– με τεράστιες ευθύνες των δυνάμεων της Αριστεράς που πρώτες αυτές όφειλαν να έχουν στηλιτεύσει τις πρακτικές αυτές ως τραμπούκικες και μη συνάδουσες με κανένα απελευθερωτικό όραμα για την κοινωνία.

Το πρόβλημα με τη βαρβαρότητα είναι πως όταν δεν ονοματίζεται και δεν πατάσσεται εν τη γενέσει της, γιγαντώνεται, προελαύνει και εγκαθιδρύεται ως κανονικότητα. Καθημερινά, στον δρόμο, στους χώρους εργασίας, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ερχόμαστε αντιμέτωποι με ποικίλες μορφές μικρών ή μεγαλύτερων φασισμών.

Από τον ψαρά της γειτονιάς που κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι του ζητάει η έγχρωμη μητέρα με τα τρία παιδάκια της και βιαστικά της αποκρίνεται «δεν έχει», ενώ ευθύς αμέσως ο συνάδελφός του βρίσκει και της δίνει αυτό που ζητά, έως το μπούλινγκ που εξαπολύεται συστηματικά στις σελίδες του Φέισμπουκ από κάποιους που οικοδομούν εξουσία πάνω στον τσαμπουκά και την αλαζονεία, από το περιστατικό της ΑΣΟΕΕ έως ακόμη και τη φονταμενταλιστική βία, ουσιαστικά δεν έχει ειπωθεί το «ώς εδώ», το «no passaran» από αυτούς που πρέπει, τον καιρό που έπρεπε.

Κάνοντας τα στραβά μάτια απέναντι στη βαρβαρότητα, γινόμαστε συνυπεύθυνοι στην κανονικοποίησή της. Κάθε φορά που σιωπούμε και δεν απομονώνουμε τους εκάστοτε νταήδες, είτε αυτοί φέρουν αριστερό επαναστατικό μανδύα, είτε φιλελεύθερο, είτε ακροδεξιό, είτε ομνύουν πίστη στην ομοούσιο Τριάδα, είτε στον Αλλάχ, κάθε που δεν δίνουμε μια μάχη γιατί θέλουμε να τα έχουμε με όλους καλά, συντελείται μια νίκη της βαρβαρότητας. Με απλά λόγια, είτε θα είμαστε κόντρα στη βαρβαρότητα είτε θα είμαστε μαζί της. Δεν χωράει κάτι άλλο ανάμεσα. Ή, με τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι, όταν το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε...

* καλλιτέχνιδα, ακτιβίστρια

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φασισμός και βαρβαρότητα στο γραφείο του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ
Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν αυτήν την Μαύρη μέρα για τον Αναρχισμό, για να περιγράψουν την απέραντη θλίψη που νιώθω κοιτάζοντας τη φωτογραφία ενός ανθρώπου στην ΑΣΟΕΕ που διαπομπεύεται απροστάτευτος...
Φασισμός και βαρβαρότητα στο γραφείο του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σπέρνουν φόβο, θερίζουν αντιστάσεις…
Μέσα από την κατάργηση του ασύλου, την υποβάθμιση και αποδόμηση του δημόσιου/δωρεάν πανεπιστημίου, την ποινικοποίηση των φοιτητικών αγώνων και με την εντεινόμενη αστυνομική βία και καταστολή, η Ν.Δ. προσπαθεί...
Σπέρνουν φόβο, θερίζουν αντιστάσεις…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν υπάρχει ιδιωτική επιστήμη
Τα κριτήρια της διαψευσιμότητας και της επιστήμης των συν-ερευνητών στην Ελλάδα σήμερα τα διασφαλίζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο και οι δημόσιοι ερευνητικοί φορείς και γι’ αυτό τους οφείλεται η πλήρης υποστήριξη...
Δεν υπάρχει ιδιωτική επιστήμη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
Είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς εργαζόμενους στον χώρο των Πανεπιστημίων που αγκομαχά να διαβάσει τις 400 και πλέον σελίδες του και τα 340 άρθρα του για να αντιληφθεί τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια με το νέο...
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να σπουδάζουν ή όχι οι νέοι μας;
Οφείλουμε να προσφέρουμε στους νέους τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών, με δυνατότητα εναλλακτικών διαδρομών σχετικά με τις σπουδές τους και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Να σπουδάζουν ή όχι οι νέοι μας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι σφαίρες των διλημμάτων
Το ίδιο θα συμβεί και με το δίλημμα «Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα». Δεν είναι αυτό το δίλημμα. Το δίλημμα είναι Πανεπιστήμιο για τους μη ευνοημένους της κοινωνίας ή Πανεπιστήμιο για τους λίγους.
Οι σφαίρες των διλημμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας