• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.0°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 11.6°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.4°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.8°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  90%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  96%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτικός απολογισμός οχτώ μηνών για την πανδημία

 • A-
 • A+

Συμπληρώθηκαν ήδη οχτώ μήνες από τότε που και η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Ευρώπης (Μάρτιος 2020) επέβαλαν την καραντίνα ως πολιτική μέθοδο προστασίας του πληθυσμού από τον κορονοϊό. Αυτό το χρονικό διάστημα των οχτώ μηνών και για την επιστήμη και για την πολιτική ισοδυναμεί με το ιστορικό ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού τους. Πληροφορούμασταν κάθε τόσο ότι η επιστήμη έκανε ακόμα μια πρόοδο για να επινοήσει αμυντικό μηχανισμό του ανθρώπινου βιολογικού όντος απέναντι στην επίθεση του κορονοϊού και το αποτέλεσμα κάθε φορά ήταν μηδενικό. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική, η οποία εξ ορισμού είναι η πρακτική μέθοδος που εξασφαλίζει για τον άνθρωπο εν γένει και ειδικότερα για τον πολίτη το «ευ ζην», την ευδαιμονία σ’ αυτή τη γη. Η πολιτική λοιπόν μπροστά στην επέλαση του κορονοϊού είναι ανύπαρκτη. Εχει φτάσει στον «βαθμό μηδέν» της ύπαρξής της.

Επειδή δεν ενδιαφέρομαι να γράψω ένα δοκιμιακό κείμενο με θέσφατα και προτάσεις σοφίας, αλλά αντιθέτως θέλω να κάνω έναν πολιτικό απολογισμό για τη διαχείριση της πανδημίας στην Ευρώπη κατά το οχτάμηνο που πέρασε, διατυπώνω τρεις προτάσεις (αποφασιστικές προτάσεις ονομάζονται στη φιλοσοφία), οι οποίες όμως κουβαλάνε και κανονιστικό φορτίο, δηλαδή επισημαίνουν πώς θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν πάρει έναν άλλο δρόμο. Και πάλι με αποφαντικό λεκτικό τρόπο έκφρασης: από τον Μάρτιο του 2020 και μετά θα μπορούσε η Ευρώπη να υπερβεί τον τεχνοκρατικό εαυτό της και να γίνει η ήπειρος της «πολιτικής αλληλεγγύης».

Οι τρεις επισημάνσεις μου αναφέρονται στα τρία μείζονα πολιτικά προβλήματα της εποχής μας: το πρώτο έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δεύτερο πρόβλημα αναφέρεται στις σχέσεις της πολιτικής με τις επιστήμες (το παράδειγμα της επιδημιολογίας ως επιστήμης και της τεχνοκρατίας ως πολιτικής είναι χαρακτηριστικό). Και το τρίτο ζήτημα προσδιορίζει την ίδια την αυτοαναφορά της πολιτικής μέσα σ’ ένα σύμπαν ριζικής υπονόμευσής της.

Σχετικά με το πρώτο ζήτημα επισημαίνω τα εξής: ενώ αρχικώς η Ευρωπαϊκή Ενωση (δηλαδή οι «τεχνοκρατικές Βρυξέλλες») επεξεργάστηκε το καθολικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης (Ιούλιος 2020), στη συνέχεια σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ακολουθείται αυτό που ονομάζω «διαμερισματική πολιτική». Η εξάπλωση της πανδημίας καθίσταται υπόθεση των περιφερειών, των πόλεων, των χωρών. Η πολιτική άμυνα απέναντι στην πανδημία δεν είναι έργο της κεντρικής ευρωπαϊκής εξουσίας, αλλά υπόθεση ζωής για όλες τις μερικές και επιμέρους πολιτικές μορφές ζωής, που αρνούνται να ενταχθούν στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Η δεύτερη αποφαντική επισήμανσή μου αναφέρεται στις σχέσεις πολιτικής και επιστήμης. Είχα γράψει τον Μάρτιο του 2020 σ’ αυτή τη δημοσιογραφική στήλη ότι η «περίπτωση Τσιόδρα» αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο ανορθόδοξο επιστημολογικό μοντέλο συνεργασίας πολιτικής και επιστήμης. Μετά από οχτώ μήνες εκείνη η θεωρητικο-πολιτική διαπίστωσή μου έχει πλήρως επιβεβαιωθεί. Ποτέ μα ποτέ η επιστήμη (στην προκειμένη περίπτωση η ιατρική επιστήμη) δεν καθίσταται «θεραπαινίδα» της πολιτικής. Η «περίπτωση Τσιόδρα» είναι και εξακολουθεί να είναι μια πολιτική βόμβα για την ελληνική δημοκρατία.

Για να ολοκληρωθεί ο πολιτικός απολογισμός για την πανδημία, θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο μέρος των αναλύσεών μου. Ολοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι η πολιτική θεσμοθετείται και λειτουργεί ως αυτόνομη, ανεξάρτητη και δημιουργική ανθρώπινη δράση.

 * καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη σκιά της πανδημίας
Η πρόκληση είναι διπλή και ταυτόχρονη για τη Δύση, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στη σκιά πλέον της βεβαιότητας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της...
Στη σκιά της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ανάκαμψη;
Είναι βέβαιο ότι οι πρόσθετες θυσίες που θα ζητηθούν από τους πολίτες της Ε.Ε. και κυρίως του Νότου θα πρέπει να νομιμοποιούνται από ένα νέο συνολικό όραμα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Ποια ανάκαμψη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην αφετηρία;
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι 27 δεν μπορεί να απαντηθεί με παράταση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων ύστερα από μια συγκρουσιακή διαπραγμάτευση μεταξύ των «φειδωλών» του Βορρά και του Νότου.
Επιστροφή στην αφετηρία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κρίση ως ευκαιρία
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Ε.Ε. διαψεύδει σταθερά την παραδοχή ότι η αντιμετώπιση των κρίσεων οδηγεί σε ντε φάκτο εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η κρίση ως ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!
Η κοινωνία, παρά την κούραση, την οργή και την αγανάκτηση χρειάζεται να συσπειρωθεί εκ νέου για το τελευταίο –ας ελπίσουμε– μίλι. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, μόνο η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να κάνει...
Εμβόλια από κάθε διαθέσιμη πηγή τώρα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ταμείο Ανάκαμψης: Να δοθεί έμφαση στην κοινωνική συμμετοχή και στις ΜμΕ
Αμφιβάλλει κανείς ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ η ανάκαμψη και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας απαιτεί μεγαλύτερη προσβασιμότητα, ανάπτυξη, κοινωνική αποδοχή και συμμετοχή;
Ταμείο Ανάκαμψης: Να δοθεί έμφαση στην κοινωνική συμμετοχή και στις ΜμΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας