Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πόσες ήττες ακόμα θα υποστεί η χώρα μας, με ευθύνη Μητσοτάκη;»
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πόσες ήττες ακόμα θα υποστεί η χώρα μας, με ευθύνη Μητσοτάκη;»

  • A-
  • A+

Μόνο ήττες μετράει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση-φάντασμα, που φαίνεται να περνά στα ψιλά γράμματα την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, την οικονομία, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, την υγεία των πολιτών και την εκπαίδευση των νέων. Μια κυβέρνηση που έως και σήμερα, με μηδενική υπευθυνότητα, δεν έχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο σε κανέναν από τους παραπάνω τομείς. Μια κυβέρνηση που συνεχώς φάσκει και αντιφάσκει και που μας κάνει όλους να ανησυχούμε για το τι μέλλει γενέσθαι.

Οσο επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η Τουρκία, που δεν σεβάστηκε ποτέ όχι μόνο τους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά κυρίως το Διεθνές Δίκαιο, άλλο τόσο επικίνδυνη κρίνεται η κυβέρνηση για τη χώρα μας, με τις αμφιβολίες να εντείνονται για το αν μπορεί να διαφυλάξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Οι παράνομες τουρκικές Navtex για έρευνες στο Αιγαίο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις έρευνες νότια του Καστελόριζου, συνιστούν ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Βέβαια φαίνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών και ο κύριος Μητσοτάκης δεν μπορούν να ταυτιστούν, αφού το μεν υπουργείο κάνει λόγο για παράνομες έρευνες της Τουρκίας σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο δε κύριος Μητσοτάκης έρχεται πάλι να μας μπερδέψει, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του στα διεθνή μέσα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex σε περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα.

Φρόνιμο θα ήταν το Μαξίμου να αναλογιστεί τις επιπτώσεις που επιφέρει η έκθεση που υφιστάμεθα σε διεθνές επίπεδο, λόγω διιστάμενων απόψεων και κυρίως λόγω έλλειψης δυναμικής στρατηγικής απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας.

Εκθετη αφήνει η κυβέρνηση και την εκπαιδευτική κοινότητα απέναντι στην πανδημία, με πολυπληθή τμήματα, χιλιάδες λειτουργικά κενά, ελλιπές προσωπικό, τόσο στο εκπαιδευτικό (κυρίως στην ειδική αγωγή), όσο και στην καθαριότητα. Συνεπώς όχι μόνο δεν διασφαλίζει τις κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και τις ίσες ευκαιρίες στη μαθησιακή διαδικασία ενιαία για όλους τους μαθητές της χώρας.

Υποσχέσεις χωρίς αντίκτυπο! Κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό και από το ανοχύρωτο σύστημα υγείας της χώρας μας. Υπουργείο Υγείας και κυβέρνηση αποδείχτηκαν πιο απροετοίμαστοι και ανίκανοι από ποτέ μέσα στην υγειονομική κρίση. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αντί να ενισχυθεί περαιτέρω, υποστελεχώθηκε, αντιμετωπίζοντας ακόμα και ελλείψεις σε τεστ κορονοϊού, την ώρα που οι ανάγκες εμφανίζονταν ιδιαίτερα αυξημένες. Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται για διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη χώρα, όταν την ίδια στιγμή μόνο 30 θέσεις είναι διαθέσιμες στην Αττική, ενώ οι ανάγκες ολοένα και αυξάνονται.

Ο κόσμος της εργασίας δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να λείπει από την αποτυχημένη συνταγή της Ν.Δ. Τα περιορισμένα και ευέλικτα πλαίσια εργασίας, που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού, φαίνεται να εδραιώνονται για τα καλά και να μετατρέπονται σε κανόνα. Ευέλικτα πλαίσια, ως επί το πλείστον σε βάρος των δικαιωμάτων και των εισοδημάτων του κόσμου της εργασίας. Ελαστικές μορφές απασχόλησης, μισθοί πείνας, μόνιμη ανασφάλεια.

Η ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων δεν ήρθε ποτέ. Οπως ποτέ δεν ήρθε και η ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν εν μέσω πανδημίας.

Και όλα αυτά αποτυπώνονται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που οι μειωμένες παρεμβάσεις έχουν πρωταρχική θέση, ενώ η ενίσχυση και στήριξη των πληγέντων λάμπουν διά της απουσίας. Επιπλέον γίνεται σαφές ότι η χώρα ήταν σε υφεσιακή τροχιά ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Μια νέα κοινωνική κρίση έρχεται στο προσκήνιο με την κυβέρνηση να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να την ενισχύσει. Μέσα στην υγειονομική κρίση που βιώνουμε, αλλά κυρίως μέσα σε αυτή τη βαθιά οικονομική στην οποία έχουμε περιέλθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ισχυροποιεί την πολιτική της και τις στοχεύσεις της για φτωχοποίηση των πολιτών.

Μέσα από έναν νέο Πτωχευτικό Κώδικα που περιλαμβάνει ανισόρροπες διατάξεις επιδιώκει την εξαθλίωση της κοινωνίας. Η κυβέρνηση επιλέγει να άρει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, καθιστώντας πρώτη και κορυφαία προτεραιότητα τη ρευστοποίηση και την απώλεια της περιουσίας των πολιτών-δανειοληπτών έναντι οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού συμφέροντος.

Την ώρα που οι κοινωνικές ανάγκες πάνε περίπατο, ισχυροποιείται το πλαίσιο των πτωχεύσεων και των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει τα μάτια της στην ανεργία, στα προβλήματα της κοινωνίας, στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών. Αν δεν μετράει ήττες αυτή η κυβέρνηση, τότε ποια;

*Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συμπεριφέρεται ως άλλη μία πανδημία προς τους πολίτες»
Η χαρακτηριστική απραξία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις οδηγούν μια ολόκληρη χώρα σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συμπεριφέρεται ως άλλη μία πανδημία προς τους πολίτες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση καταπατά βάναυσα το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση
Η κυβέρνηση βάζει λουκέτο στα σχολεία – καταπατά βάναυσα το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση – επιβάλλει σκληρά ταξικά μέτρα στην εκπαίδευση – εντείνει το κλίμα της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού.
Η κυβέρνηση καταπατά βάναυσα το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προϊστάμενες και υφιστάμενες Βαβυλωνίες
Η πανδημία θα μπορούσε από την αρχή να εκληφθεί ως απειλή για την κοινωνία και να συσπειρώσει όλους τους μετέχοντες. Αυτό δεν έγινε. Αντίθετα, ο σχεδιασμός επέλεξε κάτι χειρότερο, σαν να μην υπάρχει αύριο για...
Προϊστάμενες και υφιστάμενες Βαβυλωνίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με άλλοθι και όχημα την πανδημία «υφαίνουν» το μέλλον του εργασιακού μεσαίωνα
Ο σχεδιασμός τους είναι φανερός δια γυμνού οφθαλμού: Το αριστερό κίνημα πρέπει να απομονωθεί και ο λαός πρέπει να ακινητοποιηθεί.
Με άλλοθι και όχημα την πανδημία «υφαίνουν» το μέλλον του εργασιακού μεσαίωνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο φόβος για το(ν) άγνωστο παρατείνει το προσφυγικό δράμα
Εάν πραγματικά μας ενδιαφέρει η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τότε οφείλουμε να προσφέρουμε τα ίδια δικαιώματα στους εν δυνάμει συμπολίτες μας.
Ο φόβος για το(ν) άγνωστο παρατείνει το προσφυγικό δράμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διπλή αποτυχία
Δυστυχώς, τα μέτρα αυτά και ο χρόνος που πάρθηκαν όχι μόνο είναι απόδειξη της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων μηνών, αλλά το μέγεθός τους κάνει μάλλον αμελητέα διαφορά τον περιορισμό των...
Η διπλή αποτυχία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας