Οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ απασχολούν εντελώς επιφανειακά εγχώριους διεθνολόγους και δημοσιολόγους. Ορισμένοι, κατά κανόνα δεξιοί, δηλώνουν συμπάθεια στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ διότι τάχα είναι κατά της παγκοσμιοποίησης, άλλοι τον αντιπαθούν γιατί είναι φίλος του Ερντογάν.
Οσο για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών και φαβορί της κούρσας Τζο Μπάιντεν, αρκετοί τον θεωρούν φιλέλληνα, θυμίζοντας προ πολλών δεκαετιών εκλογές τις οποίες είχε κερδίσει ο Τζίμι Κάρτερ και την επομένη ο αθηναϊκός Τύπος τον εμφάνιζε σε σκίτσα ντυμένο με φουστανέλα.
Λίγοι νοιάζονται για το αν το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι προς όφελος της ανθρωπότητας, της παγκόσμιας συνεργασίας και σταθερότητας. Ακόμα λιγότερους απασχολεί τι θα ωφελήσει τον αμερικανικό λαό και τα δικαιώματά του.
Το «πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ σήμανε την αποδέσμευση των ΗΠΑ από υποχρεώσεις τους (οικονομικές και άλλες) έναντι παγκόσμιων οργανισμών, σαν τον ΟΗΕ, την UNESCO και εσχάτως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο χειρισμός της πανδημίας από τον πρόεδρο Τραμπ αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας και περιφρόνησης στον επιστημονικό κόσμο. Στάση παρόμοια με εκείνη της αποχώρησης από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική κρίση.
Αν δε έρθουμε στην πολύπαθη γειτονιά μας, ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ έκανε τα χατίρια του Νετανιάχου για μεταφορά της ισραηλινής πρωτεύουσας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, υποστήριξε την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης στο κράτος του Ισραήλ, υπονομεύοντας τη λύση δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, σύμφωνα με απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ, το 1947.
Από πολλές απόψεις, η επανεκλογή Τραμπ σημαίνει καταστροφή για τον κόσμο και πολλά δεινά για τον ίδιο τον αμερικανικό λαό. Στην ερώτηση. αν προτείνω την υπερψήφιση του Μπάιντεν, απαντώ ευθέως και ανεπιφύλακτα: Ναι στον Μπάιντεν, υπό τις περιστάσεις.
Θα ήθελα κάποιον σαν τον Μπέρνι Σάντερς στο τιμόνι της μόνης υπερδύναμης, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό για πολλούς λόγους που έχουν σχέση με το επίπεδο πολιτικοποίησης των Αμερικανών πολιτών. Το κίνημα Σάντερς κινητοποίησε εκατομμύρια πολίτες, κυρίως μη προνομιούχους, υποχρεώνοντας και τον Μπάιντεν να εντάξει στο πρόγραμμά του πολλά από τα αιτήματά τους.
Καταλήγω λέγοντας ότι τα πρώτα χρόνια ένταξής μου στην ΚΝΕ, παλαιός σύντροφος που είχε ζήσει στην Αμερική μού μιλούσε για τον απόλυτο δικομματισμό στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η διαφορά των Δημοκρατικών από τους Ρεπουμπλικανούς είναι τόση όση η διαφορά της Coca-Cola από την Pepsi. Προφανώς, δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη.
*Mέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας