Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι αμερικανικές εκλογές είναι ανούσιες
AP Photo/Jeff Chiu
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αμερικανικές εκλογές είναι ανούσιες

  • A-
  • A+

Στις 3 Νοεμβρίου το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι θα είναι οι πιο σημαντικές εκλογές στην αμερικανική ιστορία. Στην πραγματικότητα το δίλημμα μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ανούσιο.

Απευθύνομαι λοιπόν στους αναγνώστες για να τους προτρέψω να μη χάσουν τον πολύτιμο ύπνο τους παρακολουθώντας την εκλογική βραδιά και για να τους προσκαλέσω σε έναν ανοιχτό διάλογο σχετικά με τα σημερινά κυβερνητικά συστήματα που έχουν αποτύχει παταγωδώς στο να παράξουν ουσιώδεις επιλογές.

Ο Τραμπ είναι ένας δισεκατομμυριούχος υπηρέτης των ίδιων του των συμφερόντων και της τάξης του. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω. Η ιδέα όμως ότι ο Μπάιντεν αποτελεί το «μη χείρον βέλτιστον» είναι βαθύτατα λανθασμένη. Ηταν και παραμένει ένας διεφθαρμένος πολιτικός που εδώ και 47 χρόνια δεν έχει καταφέρει τίποτα ουσιώδες πέραν του να σκαρφαλώνει στους τίτλους της πολιτικής ιεραρχίας. Για να δώσω μερικά παραδείγματα: έγραψε το λεγόμενο «Crime Bill» το 1994 διευρύνοντας τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών, καταλήγοντας στη δυσανάλογη και κατά χιλιάδες φυλάκιση Αφροαμερικανών πολιτών.

Ψήφισε τον πόλεμο στο Ιράκ που η αμερικανική κοινωνία έχει πληρώσει ακριβά. Προσπάθησε επανειλημμένως να περάσει νεοφιλελεύθερα μέτρα, όπως περικοπές σε πρόνοια και δημόσια υγεία. Και ας μην εστιάσουμε στις λεπτομέρειες όσον αφορά τη θητεία του ως αντιπροέδρου. Στην «τρομερή» αυτή θητεία που ξέμειναν (!) από βόμβες να ρίξουν στις 8 διαφορετικές χώρες που βομβάρδισαν, ενώ έδιναν υπέρογκα χρηματικά ποσά στη Wall Street ύστερα από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 – την οποία η ίδια η Wall Street προκάλεσε!

Ρωτώ λοιπόν όσους θεωρούν ότι οι εκλογές αυτές έχουν την οποιαδήποτε σημασία: Ποια είναι η διαφορά; Είναι ο Μπάιντεν λιγότερο ρατσιστής από τον Τραμπ; Εντάξει, δεν χρησιμοποιεί ρατσιστικές εκφράσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι στα πρώτα τέσσερα χρόνια του ως αντιπροέδρου εκδίωξε από την Αμερική σχεδόν τους διπλάσιους μετανάστες και πρόσφυγες από ό,τι έχει διώξει μέχρι στιγμής ο Τραμπ. Μήπως λέει λιγότερα ψέματα από τον Τραμπ; Ναι. Αλλά αν θυμάστε καλά είναι ο ίδιος που έλεγε ότι έλαβε μέρος στο κίνημα για ατομικά δικαιώματα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ενώ δεν ίσχυε, και κλήθηκε ύστερα να βγει να απολογηθεί για το ψέμα του.

Ο ίδιος ο οποίος διέπραξε, επανειλημμένως, λογοκλοπή ομιλιών από άλλους πολιτικούς και αφού τον τσάκωσαν, αναγκάστηκε, από την ντροπή του να σταματήσει την καμπάνια του για πρόεδρος το 1988. Μήπως θα καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή – το οποίο υποτίθεται είναι και το σημαντικότερο επιχείρημα υπέρ του; Συγγνώμη, αλλά μιλάμε για τον ίδιο Μπάιντεν ο οποίος επέτρεψε ξανά τις εξορύξεις πετρελαίου στην Αρκτική; Ή τον Μπάιντεν που δηλώνει περήφανα ότι δεν θα σταματήσει τις εξορύξεις πετρελαίου – όπως συνιστούν οι επιστήμονες ότι πρέπει να γίνει άμεσα εάν θέλουμε να αποφύγουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη; (Υστερα βγαίνει και λέει χαριτολογώντας «ακούτε τους επιστήμονες»… Τι ειρωνεία!)

Με 80 εκατομμύρια Αμερικανούς υποασφαλισμένους – και πολύ περισσότερους τώρα λόγω πανδημίας. Με 80% των εργαζομένων να ζουν μισθό προς μισθό. Με 1,5 τρισεκατομμύρια μαθητικό χρέος (αυτά στην «πλουσιότερη χώρα του κόσμου»). Γνωρίζετε μήπως τι βγήκε και είπε ο Μπάιντεν για να καθησυχάσει τους πλούσιους χορηγούς του; Οτι «τίποτα ουσιαστικό δεν θα αλλάξει». Αυτά ακριβώς τα λεγόμενά του συνοψίζουν τις εκλογές: Τίποτα ουσιαστικό δεν θα αλλάξει. Αντιθέτως, υπάρχει δόση αλήθειας στην ανάλυση ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει.

Ο Μπάιντεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και γνωρίζει καλά το παιχνίδι. Ξέρει την τέχνη τού να μιλάει ωραία λέγοντας τίποτα και να καλύπτει τη διαφθορά του. Με τον Τραμπ τουλάχιστον η ακαταλληλότητά του ήταν τόσο ολοφάνερη που ο κόσμος άρχισε να οργανώνεται εναντίον του και να ψάχνεται. Εγώ ως δεκαεννιάχρονος φοιτητής που σύντομα θα πρέπει να βγω στην αγορά εργασίας, γιατί πρέπει να απαντήσω στο ερώτημα Μπάιντεν ή Τραμπ (και σε παρόμοια ερωτήματα ανά τα κράτη του κόσμου); Η κατάσταση είναι για κλάματα.

Είναι οδυνηρή η αποτυχία της γενιάς του ‘60 στην προσπάθειά της να αλλάξει τα κυβερνητικά συστήματα (κατασκευασμένα από ηλικιωμένους αριστοκράτες άντρες δύο αιώνες πριν), που φέρνουν μονάχα ανούσιες, επιφανειακές, εκλογικές αναμετρήσεις και καμία ουσιώδη αλλαγή. Είναι όμως ακόμη πιο οδυνηρή η κατάντια της γενιάς μου που αδυνατεί να επαναφέρει τον διάλογο για την πάταξη αυτού του σάπιου, απαρχαιωμένου συστήματος.


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 2610/2020.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εκλογές που αλλάζουν τις ΗΠΑ
Ένα είναι βέβαιο. Όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Αμερική από σήμερα δεν θα είναι ποτέ ίδια. Όσο για τα καθ’ ημάς σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, οι προεκλογικές δηλώσεις των δύο...
Οι εκλογές που αλλάζουν τις ΗΠΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παλινόρθωση ή εκτροχιασμός;
Βέβαιο είναι ότι όποιος περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 21.1.2021 η κρίση που έχει διχάσει τις ΗΠΑ και έχει βραχυκυκλώσει το πολιτικό τους σύστημα θα συνεχιστεί.
Παλινόρθωση ή εκτροχιασμός;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμερικανικό όνειρο
Το παράδοξο σήμερα, λίγες ώρες πριν από την ημέρα των εκλογών είναι η δημοσκοπική αύξηση της επιρροής του Τραμπ στους ισπανόφωνους.
Αμερικανικό όνειρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ΗΠΑ σε σταυροδρόμι
Μια διχασμένη Αμερική με την κατασταλτική βιαιότητα της Αστυνομίας να πυροδοτεί εξεγερσιακές διαμαρτυρίες, θα παραμένει εσωστρεφής και αναδιπλωμένη όποιος και να βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.
Οι ΗΠΑ σε σταυροδρόμι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμερική: μπροστά στις κάλπες και σε βαθιά κρίση
Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι εστία ισχυρής ταύτισης. Η σύνδεση μαζί του είναι χαλαρή. Είτε ιδεολογικά είτε ως προσωπικότητα. Τον θεωρούν απλώς ως το κατάλληλο όχημα για την απαλλαγή από τον Τραμπ, λόγω της...
Αμερική: μπροστά στις κάλπες και σε βαθιά κρίση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κόμμα της εργατικής τάξης
Οι ψηφοφόροι της βιομηχανικής καρδιάς των ΗΠΑ δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δώσουν δεύτερη τετραετία στον Τραμπ, χωρίς όμως να έχουν θετική προδιάθεση για τη πλατφόρμα των Δημοκρατικώ.
Το κόμμα της εργατικής τάξης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας