• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.1°C
  6 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 19.9°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 17.7°C
  4 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.8°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  55%

Η βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση της Νέας Δημοκρατίας θα δημιουργήσει ρεκόρ φτώχειας και ανεργίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Eπενδυτική καταιγίδα» για λίγους ή για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης; 

 • A-
 • A+

Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα πέρα από υποχρέωση αποτελεί και μια τεράστια πρόκληση για όλες τις εθνικές οικονομίες αλλά και για τις κοινωνίες μας. Η τρέχουσα συγκυρία δε, με την οικονομική κρίση και την επερχόμενη ύφεση λόγω του κορονοϊού, μεγαλώνει τη δυσκολία αυτής της μετάβασης. 

Η πρόκληση λοιπόν είναι διττή, μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και ανάκαμψη μετά τον κορονοϊο. Μπορεί όμως αυτή η πρόκληση να αποτελέσει και ευκαιρία για το μετασχηματισμό των οικονομιών μας προς όφελος του περιβάλλοντος, του κλίματος και των κοινωνιών μας. 

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, που δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αφήσουμε να πάει χαμένη. Μια ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της οικονομίας του πραγματικού προϊόντος, σε στέρεες βάσεις, μια οικονομία φιλική για το περιβάλλον, το κλίμα και την κοινωνία. 

Ο κίνδυνος αναπαραγωγής των παθογενειών και των αδικιών που μας οδήγησε στην κρίση και στα μνημόνια ελλοχεύει βέβαια ακόμη και σήμερα, εφόσον η ίδια χρηματοοικονομική ελίτ στοχεύει και σήμερα στον κρατικό πλούτο και στα ευρωπαϊκά κονδύλια και καθώς αναπαράγονται τα λάθη του 2010-2014 σε κυβερνητικό επίπεδο. 

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, η «αναδιάρθρωση» των οικονομιών την επόμενη μέρα του κορονοϊού, αλλά και ο κλιματικός ανταγωνισμός, να βαθύνουν περαιτέρω τις σημερινές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες καθώς και να ενισχύσουν τη συγκέντρωση κεφαλαίων και μεριδίου της αγοράς σε όλο και λιγότερους «παίκτες». Με απλά λόγια, ο βασικός κίνδυνος είναι οι πλούσιοι να γίνουν πιο πλούσιοι και οι φτωχοί ακόμη πιο φτωχοί. Οι πιο ευάλωτες εισοδηματικές και κοινωνικές ομάδες είναι επιπρόσθετα αυτές που βιώνουν πιο έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης αλλά και της ενεργειακής φτώχειας. 

Η Αριστερά και η Οικολογία στην Ευρώπη θέτουν τα κρίσιμα ερωτήματα: Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα προς όφελος ποιων; Για ποιους και με ποιους; Ποιοι ωφελούνται από τις επιλεχθείσες πολιτικές και ποιοι θα επωμιστούν το κόστος μιας άδικης και βίαιης χωρίς σχέδιο μετάβασης; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι αυτές που χαράσσουν και τις διακριτές πολιτικές μας γραμμές και αναδεικνύουν τις βασικές διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τη Νέα Δημοκρατία. 

Χρειαζόμαστε επενδύσεις που θα είναι πραγματικά πράσινες και θα ωφελούν και τους πολίτες και το περιβάλλον, όπως είναι η κυκλική οικονομία, και όχι μόνο μια μικρή ελίτ, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση απορριμμάτων και η καύση όλων των σκουπιδιών που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Επενδύσεις καινοτομίας, φιλικές προς τους φυσικούς πόρους, ανταγωνιστικές και στο εξωτερικό, που δημιουργούν θέσεις εργασίας με καλές αμοιβές και όχι απλώς ξεπούλημα κερδοφόρων επιχειρήσεων που ελέγχει το Δημόσιο από τις οποίες εξαρτάται και η ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας. 

Χρειαζόμαστε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όχι επιδοτήσεις του μη ανανεώσιμου φυσικού αερίου, που μας δεσμεύει ως χώρα σε ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγή λίγων που θα ελέγχουν την αγορά, σε αντίθεση μάλιστα με τους κλιματικούς στόχους. 

Θέλουμε όμως σε αυτή την «επενδυτική καταιγίδα» να μη συμμετάσχουν μόνο λίγοι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς αλλά να αποτελέσει ευκαιρία για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. 

Νομοθετήσαμε, το 2018, τις Ενεργειακές Κοινότητες, έναν νόμο-τομή που θα μπορούσε να εμπλέξει ενεργά τους πολίτες, τους δήμους, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. 

Αυτή μας η επιλογή είναι και ένα εργαλείο ώστε να αυξηθεί η κοινωνική αποδοχή των έργων ΑΠΕ, αφού πλέον οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να συμμετέχουν στον σχεδιασμό των έργων αλλά και να έχουν και απευθείας οφέλη. Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη κάνει ό,τι μπορεί για να «παγώσει» τις Ενεργειακές Κοινότητες και το χρηματοδοτικό εργαλείο των 25 εκατ. ευρώ που είχαμε προβλέψει από το ΕΣΠΑ. 

Η πρόβλεψη δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων από τους δήμους και η χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε ακόμη να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια και να δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση-πρόταση της WWF, εκτιμάται πως οι Ενεργειακές Κοινότητες στους δήμους της χώρας μπορούν να δημιουργήσουν 7.739 νέες θέσεις εργασίας. 

Κρίσιμο στη διαδικασία της κλιματικής μετάβασης είναι επιπλέον να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε ενέργεια σε χαμηλό κόστος. Αυτό καθώς το κόστος ενέργειας κρίνεται και το επίπεδο και κόστος διαβίωσης αλλά και η ανταγωνιστικότητα και επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά την επόμενη μέρα της πανδημίας. 

Ομως, ο κύριος Χατζηδάκης επέλεξε μία από τις πρώτες του αποφάσεις, ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να είναι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά περίπου 20% τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ, και σήμερα που οι τιμές της χονδρεμπορικής ρεύματος κατέρρευσαν λόγω του κορονοϊού, η μείωση αυτή δεν έχει ακόμη μετακυλιστεί στους πολίτες και στις επιχειρήσεις αλλά έχει οδηγήσει μόνο σε υπερκέρδη των προμηθευτών, έως και 170% πάνω από τη χονδρική τιμή σε μέσο όρο του α' εξαμήνου του 2020! 

Τέλος, η υποχρέωσή μας κανείς να μη μείνει πίσω αφορά και τις ανισότητες που θα δημιουργήσει η απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη. Εκεί, η βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση του κυρίου Μητσοτάκη θα δημιουργήσει ρεκόρ φτώχειας και ανεργίας. Και αυτό, δυστυχώς, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τον στόχο αντικατάστασης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή από ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου και όχι από ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών δικτύων, χωρίς σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών και χωρίς επιχειρησιακό πλάνο για τη ΔΕΗ. 
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί ξέσπασαν τόσες κρίσεις στην εποχή μας;
Η σύγχρονη μορφή ζωής, περικυκλώνεται από τις απανωτές κοινωνικές κρίσεις, επειδή αυτός ο κόσμος δεν έλυσε τις διαφορές του με την προηγούμενη ιστορικώς κατάσταση
Γιατί ξέσπασαν τόσες κρίσεις στην εποχή μας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δε δούλον ουκ αύταρκες...
Οι κρίσεις δε διαδέχονται η μία την άλλη πια. Συνυπάρχουν, αλληλο-εμπλέκονται και αλληλο-ενισχύονται – κλιματική, υγειονομική, ενεργειακή, επισιτιστική, οικονομική… Αυτός είναι ο θαυμαστός, παγκοσμιοποιημένος...
Το δε δούλον ουκ αύταρκες...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμεσα μέτρα ενίσχυσης τώρα, πριν να είναι αργά
Η κυβέρνηση στη διαχείριση της ακρίβειας παραμένει πιστή στην ιδεοληπτική εμμονή της για ελάχιστη και μονίμως ετεροχρονισμένη υποστήριξη σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
Αμεσα μέτρα ενίσχυσης τώρα, πριν να είναι αργά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνική συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Πώς μπορούν οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Ο μακροχρόνιος ενεργειακός προσανατολισμός της χώρας πρέπει να επανεξεταστεί.
Κοινωνική συμμαχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κλιματική κρίση «αναθεωρεί» και τη Βίβλο
Ποιος θα το περίμενε ότι η κλιματική κρίση θα έθετε σε αμφισβήτηση ακόμα και τη Βίβλο; Αναφέρομαι στο τρίτο σκέλος της θεϊκής προτροπής-εντολής «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και πληρώσατε την γην και...
Η κλιματική κρίση «αναθεωρεί» και τη Βίβλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Tουρισμός: μετά την πανδημία τι;
Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει. Και μετά τι; Θα συνεχίσουμε το ίδιο ευάλωτο μοντέλο του καλοκαιρινού μαζικού τουρισμού; Oφείλουμε ως χώρα να αναπτύξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού με υψηλά στάνταρντ,...
Tουρισμός: μετά την πανδημία τι;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας