• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.6°C / 19.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.2°C / 19.2°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.6°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.4°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.0°C / 18.2°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 14.5°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.2°C / 17.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.0°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.5°C / 18.4°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 19.0°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.7°C / 18.9°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  43%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημοκρατία σε καραντίνα και ανεμογεννήτριες

 • A-
 • A+

Μηδενί δίκην δικάσης, πριν αμφοίν μύθον ακούσης. Η φράση αυτή ανήκει στον Φωκυλίδη τον Μιλήσιο, ελεγειακό ποιητή που ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη σύνταξη γνωμικών κατά τον 6ο-5ο αιώνα προ Χριστού. Παρ’ όλα αυτά, το 2020 μετά Χριστόν διαλύονται δημοτικά συμβούλια πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία. Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση μερίδας πολιτών, η οποία όμως δεν είναι εκλεγμένη, σε αντίθεση με τη δημοτική αρχή και τους συμβούλους, τους οποίους τίμησε το εκλογικό σώμα του δήμου μας με την ψήφο τους.

Πρέπει ο καθένας να αντιληφθεί ότι το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων είναι άκρως ακανθώδες και σπουδαιότατο. Τα αίτια βέβαια είναι η πηγή του κακού, όμως πότε σε αυτή τη χώρα προλάβαμε ένα πρόβλημα; Ολοι οι νόμοι πάντοτε γράφονταν και ψηφίζονταν κατασταλτικά, μετά το μεγάλο κακό. Οταν έρχεται με ορμή ένα ποτάμι, πρέπει να έχεις ετοιμάσει από πριν το φράγμα, αλλιώς με γυψοσανίδες πριν τον καταρράκτη δεν γίνεται δουλειά.

Είμαστε μαζί μέχρι το μεδούλι σε όλες τις λογικές φωνές που εκφράζουν την αγανάκτησή τους, όμως δεν μπορούμε με μία κατ’ επίφαση δημοκρατία να νομιμοποιούμε συνδικαλιστικές και κομματικές σκοπιμότητες μειοψηφιών, που όταν έρθει αντικειμενικά η ώρα των αποζημιώσεων από τις αγωγές κατά των δήμων δεν θα νοιαστούν, αλλά θα πίνουν κάπου αμέριμνα τον καφέ τους.

Αν ο νεοσύστατος Δήμος Σάμης καταδικαστεί και υποχρεωθεί να αποζημιώσει την όποια εταιρεία, είτε την πλοιοκτήτρια είτε την κατασκευαστική είτε και τις δύο, το ποσό θα είναι δυσθεώρητο και έξω από τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, με αποτέλεσμα είτε την παύση πληρωμών είτε τη διάλυσή του. Αυτό θέλουν κάποιοι; Να πάνε τα σκήπτρα πίσω στο Αργοστόλι; Αν ναι, τότε να μας το πουν να μην παίζουμε άδικα οι δημοτικοί σύμβουλοι σε ένα θέατρο σκιών, και να συνεχίσουμε να αγαπούμε τον τόπο μας με άλλους τρόπους ο καθένας.

Επίσης, ποιος προεξόφλησε αν το δημοτικό συμβούλιο άκουγε τις απόψεις της εταιρείας, ότι θα συμφωνούσε; Αυτές οι τακτικές φίμωσης ανήκουν σε ακραία καθεστώτα, που μια ορθά λειτουργούσα δημοκρατία οφείλει να αποκρούσει. Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, η «Δημοτική Συνείδηση» έθιγε το ζήτημα νομιμότητας και σεβασμού προς τους περιβαλλοντικούς όρους εκ μέρους των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει από τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και από τον έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο, τις ξεκάθαρες θέσεις μας. Ποιος ανεγκέφαλος θα τολμούσε να ισχυριστεί ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις κινήσεις μας; Ισως αυτοί που τα λένε να είναι περισσότερο καχύποπτοι απ’ ό,τι θα έπρεπε, ίσως να επηρεάζονται από τους δικούς τους καθρέφτες ή ίσως να ακολουθούν την επί δεκαετίες ίδια κομματική τους λοβοτομή.

Το δημοτικό συμβούλιο αποτελεί ένα κορυφαίο πολιτικό όργανο, που όμως λαμβάνει αποφάσεις με νομική ισχύ τις περισσότερες φορές, αν εξαιρέσει κανείς τα λεγόμενα «Ψηφίσματα», τα οποία ως επί το πλείστον στη σύγχρονη νεοελληνική συνταγματική ιστορία αποτελούν πολιτικά ευχολόγια. Το ίδιο το συμβούλιο μπορεί εκ του νόμου να αποφασίσει αν θα ακούσει, ποιον θα ακούσει και το τι θα ακούσει.

Ασφαλώς και ένα εκλογικό σώμα πρέπει να ακούγεται πάντα, αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, όμως ερχόμενο με οργανωμένα αιτήματα και όχι χωρίς να αναλαμβάνει τη νομική ευθύνη των υπέρογκων αποζημιώσεων, για γνωστοποίηση της οποίας κάποιοι ελαφρά τη καρδία και με πολιτικό θράσος ανέφεραν ότι είναι εκβιασμός.

Οφείλω να προστατέψω τον τόπο μου από επιπλέον αλόγιστες και υπέρογκες δαπάνες, όπως οφείλω να τον προστατέψω και από νέες δυστυχίες, με όση δημοκρατική νομιμοποίηση μου έκαναν την τιμή και μου έδωσαν οι κάτοικοί του. Ο δήμος μας οφείλει να προσλάβει τη μέγιστη προσοχή και από τα κρατικά όργανα αλλά να εισπράξει και τον μέγιστο σεβασμό από τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα το μερίδιο της ευθύνης τους.

Η πολιτική πίεση των συμπολιτών μας έχει φτάσει στα απώτατα όριά της και θα ήταν καλό για όλους μας να μην προχωρήσει τις επόμενες μέρες η εισαγγελική αρχή σε συλλήψεις, ούτε και κάποιο δικαστικό όργανο σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του δήμου μας. Δεν πρέπει να χάσουμε το δίκιο μας, ύστερα από τόσο καιρό και τόσους κόπους. Η πολιτεία τώρα φαίνεται να ξεκινά να μας ακούει. Η μία φωνή ενωμένη είναι δυνατότερη από τις χίλιες που χάνονται στον σαματά του μικροκομματισμού που τις γέννησε.

*δημοτικός σύμβουλος Δήμου Σάμης Κεφαλονιάς, επικεφαλής «Δημοτικής Συνείδησης»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πυρκαγιές και πλημμύρες: η κλιματική αλλαγή ως απενοχοποιητικό αφήγημα
Φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές εξωπραγματικών διαστάσεων, αυξανόμενης έντασης και έκτασης και ανυπολόγιστου υλικού, οικονομικού και ανθρώπινου κόστους, καταγράφονται την τελευταία δεκαετία, παγκόσμια και...
Πυρκαγιές και πλημμύρες: η κλιματική αλλαγή ως απενοχοποιητικό αφήγημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα όρια του Λήλαντα φταίνε!
Ο βασιλεύς Λήλας, σύμφωνα με το Λεξικόν του Ησύχιου, έδωσε το όνομά του στο αμπελοφόρο Ληλάντιο πεδίο, στα νοτιοανατολικά της Χαλκίδας μέχρι την Ερέτρια, και στον μεγαλύτερο ποταμό της Εύβοιας, τον Λήλαντα.
Τα όρια του Λήλαντα φταίνε!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυθαίρετα...
Στοιχειωδώς να είχαν φιλότιμο τα φαινόμενα θα έκαναν και λίγο «κράτει». Κι αυτός ο δύσμοιρος κρατικός μηχανισμός έχει τις αντοχές του. Τη μία μέρα η φωτιά, την άλλη η πλημμύρα, πώς να αποφασίσει και ο φτωχός...
Αυθαίρετα...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής
Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων για την καταστροφή στη Μάνδρα ολοκληρώνεται η αναφορά μου για τα κυριότερα αίτια του πλημμυρικού επεισοδίου της 15ης Νοεμβρίου στη Μάνδρα. Η ξαφνική πλημμύρα οφείλεται σε ακραία...
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνικά δίκαιος, με ανθρώπινο πρόσωπο ο προϋπολογισμός του 2018
Σιγά σιγά η λασπολαγνεία των τελευταίων ημερών κοπάζει. Η Δυτική Αττική μετράει τις πληγές της. Τα πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται σε άλλες Περιφέρειες της πατρίδας μας, προκαλώντας τεράστιες...
Κοινωνικά δίκαιος, με ανθρώπινο πρόσωπο ο προϋπολογισμός του 2018
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναστοχαζόμενοι αλήθειες με βάση την πρόσφατη καταστροφή
Με το κείμενο αυτό θα ήθελα να εμπλουτίσω την προβληματική που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες έχοντας σημείο αφετηρίας την τραγωδία στη Μάνδρα. Ορθώς τονίστηκε ότι οι εκτεταμένες και συνεχείς παρεμβάσεις...
Αναστοχαζόμενοι αλήθειες με βάση την πρόσφατη καταστροφή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας