• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.8°C / 6.9°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.1°C / 6.0°C
  2 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.4°C / 4.6°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -1.6°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 7.9°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 9.8°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 8.5°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.1°C / 0.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 7.1°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.1°C / 6.1°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο άνθρωπος που έκανε τα σκοτάδια λάμψη - ένας «άγιος» της Αριστεράς

 • A-
 • A+

Μεγάλος ο πόνος και απέραντη η θλίψη για όσους τον αγαπήσαμε και ήταν δικός μας άνθρωπος ο Γιώργος Δελαστίκ, που έφυγε πολύ νωρίς από κοντά μας. Ηταν ένας φωτισμένος καθοδηγητής που έδινε το φως του στην κοινωνία, σε όλους μας.

Ενσαρκωτής, με την αυτοθυσία του, του βαθύτερου νοήματος των στίχων του ποιητή: «Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε εμείς, πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη;». Παιδί της εργατικής τάξης, ήξερε από φτώχεια κι επέλεξε τον έντιμο αγώνα για επιβίωση, δημιουργώντας μια εξαιρετική οικογένεια, πέραν των άλλων θαυμαστών που κατόρθωσε.

Με την όλη στάση και πορεία του παρέδιδε, ουσιαστικά, μαθήματα ζωής. Ταπεινός, ακούραστος, εναρμόνιζε (βαθύτατα χριστιανικό έμπρακτα) μαρξιστικό λόγο και αγαπητική πράξη. Δεν χρηματιζόταν, ζούσε λιτά, βρισκόταν δίπλα στο πλευρό όσων τον είχαν ανάγκη. Δεν είναι τυχαίο που υπήρξε τόσο αγαπητός. Κέρδισε τον καθολικό σεβασμό τιμώντας την αποστολή του. Τεράστια η εκτίμηση του κόσμου στο πρόσωπό του. Με τεράστια επιρροή που απέρρεε τόσο από τον ρόλο του όσο και από αυτό που ενσάρκωνε.

Ως ουσιαστικός πνευματικός ηγέτης αντιλαμβανόταν και είχε μια ιδιαίτερη αίσθηση ευθύνης, παιδαγωγούσε, θέτοντας, με έργα και λόγια, τους κανόνες της έντιμης ζωής. Δεσμευμένος σταθερά και ακλόνητα σε αυτούς τους κανόνες, σε αρχές, αξίες και ιδανικά. Εκαιγε μέσα του σαν φωτιά η αγάπη για τον άνθρωπο και την πραγματικά ανθρώπινη, δίκαιη και απελευθερωμένη κοινωνία, με πίστη, αφοσίωση και ακατάπαυστο αγώνα για το ορθολογικό, το δίκαιο και την αλήθεια, την απελευθέρωση, την ειρήνη και την καλαισθησία.

Εκπροσωπούσε τη βαθύτερη ανθρώπινη ευαισθησία, την ομορφιά, την καλοσύνη, ταυτόχρονα με την ακατάβλητη δύναμη της σκέψης. Με το επιπλέον χάρισμα της ευγένειας, της λεπτότητας, της διακριτικότητας. Κι όταν έπρεπε βέβαια, δεν δίσταζε να φτιάχνει θυμωμένος «μαστίγια από σχοινιά» και να «εκδιώκει τους εμπόρους από τον Ναό».

Εχουμε ήδη γίνει φτωχότεροι στην ενημέρωση, όμως μας έχει αφήσει, μας έχει κληροδοτήσει ό,τι είχε ως περιουσία. Ο πλούτος που μας αφήνει ο Γιώργος έχει ήδη κατατεθεί στις ψυχικές, πνευματικές και συναισθηματικές μας θυρίδες. Το έργο του θα συνεχίσει να μας εμπνέει. Ο λόγος του, το ένσαρκο παράδειγμα της ζωής του, του ύφους και του ήθους του, μένει «κτήμα ες αεί».

Θα μάθουμε, μέσω της θλίψης για την απώλειά του, να διακρίνουμε και να υιοθετούμε τις αρετές του: την πειθαρχία και το πάθος του επιστήμονα για το επίτευγμα με γνώμονα το «ωφελέειν ή μη βλάπτειν» και του αθλητή για εκείνο το γέρας από κλαδί αγριελιάς, τη γεμάτη έμπνευση ασκητική ζωή του καλλιτέχνη της γραφής και του λόγου (Κώστας Θεολόγου, «Εφ.Συν.», 27-8-2020).

Ο Γιώργος έχει φύγει, αλλά, όπως λέει ο ποιητής, έχει «…μείνει ένα γλυκύτατο χαμόγελο στον κόσμο ετούτον που αδιάκοπα θα λέει “ναι” και πάλι “ναι” σ’ όλες τις προαιώνιες διαψευσμένες ελπίδες».

*διευθυντής, ιατρός ΕΣΥ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χέρια
Τα χέρια είναι το πιο φλύαρο ανθρώπινο μέλος. Σε αντίθεση με τα μάτια. Ή και το πρόσωπο. Που εκπαιδεύονται στην απόκρυψη. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, λέγεται. Εκπαιδεύεται ο άνθρωπος όμως να τραβάει...
Χέρια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απο-ουμανισμός προ των πυλών
Το πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία μας έχει πάει πολύ πιο πίσω και σε μια κατάσταση που αμφισβητείται και το κίνημα που έθεσε τις βάσεις για το τέλος της φεουδαρχικής κοινωνίας, ο ουμανισμός.
Απο-ουμανισμός προ των πυλών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στα πόσα ευρώ εκτιμάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια;
Στα πόσα ευρώ τελικά εκτιμάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Κάρτα ελευθερίας ή κάρτα ευτέλειας και υποταγής είναι αυτή που πλασάρετε; Ολα, λοιπόν, στην αγορά; Πόσο στοιχίζει η νεανική ψυχή;
Στα πόσα ευρώ εκτιμάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κυκ-αιώνας των αντιλήψεων
Έχει οικοδομηθεί ένα ωφελιμιστικό μοντέλο λειτουργίας και αντίληψης των πραγμάτων. Έτσι, ακόμη και οι ανθρώπινες σχέσεις μετατρέπονται σε συνδιαλλαγή.
Ο κυκ-αιώνας των αντιλήψεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποχαιρετιστήριο στον Νίκο Μπελογιάννη
Το μόνο που έχω να πω για τον Νίκο Μπελογιάννη, γι’ αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο, εξαίρετο σύντροφο και αδελφικό μου φίλο είναι τα λόγια του μεγάλου μας λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέμη: «Είναι κάτι μοναδικές στιγμές,...
Αποχαιρετιστήριο στον Νίκο Μπελογιάννη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χαμογέλα, τι σου ζητάνε...
Μέσα σε λίγους μήνες διαστρεβλώθηκε τόσο πολύ η καθημερινότητα, γενικεύτηκε τόσο πολύ η σύγχυση και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επιλέγουμε καν τον «κατάλληλο» λόγο για να εκνευριστούμε, να γελάσουμε, να...
Χαμογέλα, τι σου ζητάνε...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας