• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.6°C / 11.9°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 7.4°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.7°C
  0 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 6.8°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.9°C / 1.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 12.4°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 14.1°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 6.9°C / 10.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 15.2°C
  0 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 10.6°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 3.5°C / 9.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 6.8°C / 12.7°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.1°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.7°C / 7.7°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 7.5°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  77%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβερνητικός εμπαιγμός με ψίχουλα ελεημοσύνης

 • A-
 • A+

Σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση της Ν.Δ. «μετά βαΐων και κλάδων» θα επιστρέψει εφάπαξ στους συνταξιούχους ένα μέρος από τα αναδρομικά έντεκα μηνών που αυτοί δικαιούνται, με βάση την 1439/2020 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Αυθαίρετα και κατά παράβαση αυτής της απόφασης, θα τους επιστρέψει μόνο ένα μικρό μέρος από τα ποσά που δικαιούνται, αυτά που αφορούν τις κύριες συντάξεις τους, εξαιρώντας όσα τους είχαν αφαιρεθεί με τη μνημονιακή ληστεία των επικουρικών συντάξεων και δώρων τους.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά αποκλείει από την επιστροφή των αναδρομικών τους μισούς και πλέον συνταξιούχους και μάλιστα, όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους με άθροισμα μικτών μηνιαίων συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ, που οι περικοπές τους έγιναν με μειώσεις όχι στις κύριες συντάξεις, αλλά στις επικουρικές τους και με την κατάργηση των δώρων τους.

Αυτή η απόφαση του ΣτΕ αποκαθιστά ένα πολύ μικρό μέρος (3,9 δισ. ευρώ) του συνόλου των μνημονιακών μειώσεων στις συντάξεις, που είχαν φτάσει τα 60 δισ. ευρώ, και μόνο για 11 μήνες, ακυρώνοντας ουσιαστικά προηγούμενη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου, τον Ιούνη του 2015, που θεωρούσε άκυρες όλες τις μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων που έγιναν τη διετία 2010-2012. Η κυβέρνηση, όμως, κι από αυτά τα λίγα, για τα οποία δικαίωσε τους συνταξιούχους το ΣτΕ, περικόπτει περίπου το 60%, επιστρέφοντάς τους μόνο 1,4 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έβαλε, βέβαια, και ως τυρί στη φάκα ότι τα αναδρομικά των έντεκα μηνών (10/6/2015 έως 12/5/2016) για τις περικεκομμένες κύριες συντάξεις θα επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους που τις υπέστησαν, ανεξάρτητα από το εάν έκαναν αγωγή στα δικαστήρια ή όχι. Τα φιλικά της Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανηγυρίζουν μάλιστα γι’ αυτό, λες και δεν ήταν αυτονόητη υποχρέωσή της να επιστρέψει με πολιτική απόφαση τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, όχι μόνο γι’ αυτές, αλλά για όλες τις μνημονιακές περικοπές των συντάξεων.

Επειδή, όμως, το μόνο τυρί που δίνεται δωρεάν είναι αυτό στη φάκα, η σχετική τροπολογία που η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε στη Βουλή θέτει ως όρο ότι όσοι/ες πάρουν αυτά τα αναδρομικά παραιτούνται από δικαστικές ή άλλες αξιώσεις τους για τα οφειλόμενα σε αυτούς, με βάση την ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ, υπόλοιπα αναδρομικά λόγω περικοπών των επικουρικών συντάξεων και κατάργησης των δώρων τους.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, εμπαίζει τους συνταξιούχους και συνεχίζει απτόητη την κλοπή του μεγαλύτερου μέρους των λεηλατημένων από τις μνημονιακές πολιτικές εισοδημάτων τους. Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει πλήρως την 1439/2020 απόφαση του ΣτΕ, καταβάλλοντας στο σύνολο των δικαιούχων, χωρίς εξαιρέσεις, το σύνολο των αναδρομικών του 11μηνου. Και για λόγους δικαιοσύνης και για να μην μπουν οι συνταξιούχοι σε επιπρόσθετα έξοδα για νέες δικαστικές προσφυγές.

Εχω πει κι έχω γράψει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω: Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Με πολιτικές αποφάσεις έγιναν οι μνημονιακές περικοπές των συντάξεων, με πολιτικές αποφάσεις πρέπει να επιστραφούν όλες στους συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι και οι συλλογικοί φορείς τους δεν πρέπει να αποδεχτούν και να θεωρήσουν τετελεσμένη τη λεηλασία των συντάξεών τους από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Η απαίτησή τους είναι πολιτικά και ηθικά απαράγραπτη, σταθερή και διαχρονική και δεν μπορεί να τους εμπαίζει κανένας πρωθυπουργός και καμία κυβέρνηση με ψίχουλα ελεημοσύνης. Μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν τον μόνο δρόμο που μπορεί να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα, τον μαζικό ενωμένο αγώνα τους για την επιστροφή όλων των ποσών που τους αφαιρέθηκαν και κλάπηκαν από αυτούς με τους μνημονιακούς νόμους.

*Πρ. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και βουλευτής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος θα πληρώσει τα αναδρομικά;
Ενώ στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ο ιδιωτικός τομέας λιμοκτονεί και η νεολαία μεταναστεύει, μπορούν να δικαιώνονται οι συνταξιούχοι που έχουν ένα σταθερό εισόδημα και μπορούν να βιοπορίζονται στις...
Ποιος θα πληρώσει τα αναδρομικά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνική δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους
Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τις εξελίξεις στο θέμα των αναδρομικών. Οφείλει μια τεράστια έμπρακτη «συγγνώμη» προς τους συνταξιούχους. Οφείλει να επεκτείνει άμεσα την ισχύ των δικαστικών αποφάσεων σε...
Κοινωνική δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν είναι στο Master chef οι συντάξεις, κ. Χατζηδάκη
Δεν έχει ευθύνη το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας, που άφησε το ασφαλιστικό σύστημα διαιρεμένο, ανοργάνωτο, χωρίς ενιαία πληροφοριακά συστήματα, χωρίς ψηφιοποιημένα αρχεία χρόνου ασφάλισης;
Δεν είναι στο Master chef οι συντάξεις, κ. Χατζηδάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόσο χρόνο χρειάζεται μια υπογραφή αναπηρικής σύνταξης;
Αναγνώστης της «Εφ.Συν.» μας ενημέρωσε ότι κάθε φορά που λήγει η απόφαση ΚΕΠΑ περί συνέχισης της αναπηρίας, ο ΕΦΚΑ διακόπτει την καταβολή της σύνταξης μέχρι την «υπογραφή του διευθυντή».
Πόσο χρόνο χρειάζεται μια υπογραφή αναπηρικής σύνταξης;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας