• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.6°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.0°C / 17.3°C
  5 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Θύελλα
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.2°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 8.4°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.6°C / 15.6°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 20.3°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 20.5°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.8°C
  0 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 19.8°C
  2 BF
  97%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.2°C / 14.9°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.9°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ούτε ρύθμιση οφειλών ούτε δεύτερη ευκαιρία

 • A-
 • A+

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο που έφερε η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο παραπλανητικά και ψευδώνυμα φέρει τον τίτλο «Κώδικας Ρύθμισης Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας».

Στην πραγματικότητα δεν αποτελεί τίποτα από τα δύο που αναφέρονται στον τίτλο αυτού. Δεν περιλαμβάνει εργαλεία ρύθμισης οφειλών, αφού το πλαίσιο που περιγράφει το άρθρο 5 για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι απολύτως προαιρετικό για τις τράπεζες και δεν τις δεσμεύει στο ελάχιστο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι δεν υποχρεούνται καν να απαντήσουν στην αίτηση του οφειλέτη που θα ζητήσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σίγουρα δεν προσφέρει δεύτερη ευκαιρία στον δανειολήπτη, καθώς το φυσικό πρόσωπο που πτωχεύει χάνει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμία προστασία πρώτης κατοικίας, ούτε με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο δανειολήπτης που θα υπάγεται στις διατάξεις του νέου κώδικα θα παραχωρεί το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του για την ικανοποίηση των πιστωτών του και εφόσον δεν έχει εισόδημα που να υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, θα απαλλάσσεται έναν χρόνο μετά τη δικαστική απόφαση από το υπόλοιπο των χρεών του. Δεν θα διατηρεί κανένα περιουσιακό στοιχείο. Αν έχει εισόδημα που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, αυτό (το υπερβάλλον) θα δεσμεύεται για τρία χρόνια και θα διατίθεται για περαιτέρω ικανοποίηση των πιστωτών του.

Συνεπώς, με δεδομένο ότι αίτηση για πτώχευση του δανειολήπτη μπορούν να υποβάλουν και οι πιστωτές του, πρόκειται ουσιαστικά για κατάργηση του ακατάσχετου που γνωρίζαμε έως τώρα για χρέη σε Δημόσιο ή ιδιώτες, αν και θα πρέπει να αναμένουμε την τελική διατύπωση με τη νομοτεχνική βελτίωση που υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τους ευάλωτους δανειολήπτες (έως 7.000 ευρώ ο άγαμος με αντικειμενική αξία περιουσίας 120.000 ευρώ, 10.500 ζευγάρι με αντικειμενική αξία περιουσίας 135.000 ευρώ, 14.000 ευρώ τριμελής οικογένεια με αντικειμενική αξία περιουσίας 150.000 ευρώ και 17.500 ευρώ τετραμελής οικογένεια με αντικειμενική αξία περιουσίας 165.000 ευρώ) προβλέπεται η δυνατότητα, αφού πτωχεύσουν και αποξενωθούν από την κυριότητα του συνόλου της περιουσίας τους, αλλά και της πρώτης κατοικίας τους, να παραμείνουν ως μισθωτές (ενοικιαστές) σε αυτήν καταβάλλοντας μηνιαίο μίσθωμα για δώδεκα έτη. Μετά την παρέλευση της δωδεκαετίας, ο οφειλέτης θα έχει την επιλογή να αγοράσει το σπίτι του ξανά στην τρέχουσα τότε εμπορική αξία.

Τα μισθώματα που θα έχει καταβάλει τα 12 έτη πάνε λοιπόν χαμένα, καθώς βάσει της διάταξης του άρθρου 217 του νομοσχεδίου δεν συνυπολογίζονται και δεν αφαιρούνται από το τίμημα επαναγοράς του ακινήτου. Επειδή δύσκολα θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει με εφάπαξ καταβολή το σπίτι, ο οφειλέτης θα αναγκαστεί να ξαναδανειστεί από την ίδια τράπεζα που δανείστηκε χρόνια πριν για να αγοράσει το ίδιο ακίνητο. Ούτε συζήτηση για τα ποσά που κατέβαλε ως δανειολήπτης πριν «κοκκινίσει» το δάνειο του... Και αυτά δεν μετράνε πουθενά. Αυτό ονομάζει το υπουργείο Οικονομικών ως δεύτερη ευκαιρία.

Σε μια περίοδο που λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας οι νεόπτωχοι πληθαίνουν και διαμορφώνεται νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που φέρνει, εξυπηρετεί μονομερώς τα συμφέροντα των πιστωτριών τραπεζών.

Στα οκτώ χρόνια των μνημονίων πάντα υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας. Σήμερα, σε μια όμοια σε δυσκολίες περίοδο, συνειδητά επιλέγεται η εξάλειψη κάθε προστασίας. Δεν είναι τυχαίο πως στην προχθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εισέπραξε συγχαρητήρια μόνο από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

*Δικηγόρος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μεγάλα αφεντικά
Η πανδημία με τις ιδιόμορφες συνθήκες που διαμόρφωσε στις συναλλαγές έδωσε στις τράπεζες τη δυνατότητα να μετατραπούν σε... καταγραφείς και αστυνόμους, ενώ ο εκτοπισμός των μετρητών από το πλαστικό χρήμα και...
Τα μεγάλα αφεντικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ασφαλιστικά μέτρα
Η Μπούντεσμπανκ σε μια πολιτική παρέμβαση ζητά ασφαλιστικά μέτρα ώστε το Σύμφωνο Ανάκαμψης να παραμείνει παρένθεση ειδικού σκοπού.
Ασφαλιστικά μέτρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τράπεζες και επιχειρήσεις
Οι τράπεζες από την αρχή της πανδημίας διοχέτευσαν χρήματα μόνο σε περίπου 20.000 (!) επιχειρήσεις, είτε αυτοτελώς είτε με συμμετοχή τους στα προγράμματα της κυβέρνησης!
Τράπεζες και επιχειρήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «ψευτοπόλεμος» και τα ΚΤΕΛ Αττικής
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κανονικότητα σαν μανδύα για να κρύψει την αληθινή κατάσταση της χώρας. Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη σύνοδο κορυφής και την ελληνοτουρκική κρίση, διακρίνεται αυτό που ο...
Ο «ψευτοπόλεμος» και τα ΚΤΕΛ Αττικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία και οι ποινικές ευθύνες τραπεζικών στελεχών
Οπως είναι γνωστό, η έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί «εξαιρετικό» δίκαιο και προϋποθέτει την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών, δυνάμει του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος.
Η πανδημία και οι ποινικές ευθύνες τραπεζικών στελεχών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας