• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.6°C
  4 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.2°C / 13.9°C
  5 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  0 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 14.8°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  6 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 10.6°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  3 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 15.5°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  71%
EPA
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρειαζόμαστε μια άδολη σύγχρονη πατριωτική εθνική στρατηγική

 • A-
 • A+

1. Στο διεθνές περιβάλλον πυκνώνουν οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές διεργασίες και το καθιστούν ευμετάβλητο, με διευρυνόμενες τις νέες εστίες συγκρούσεων. Η πιο πρόσφατη αυτή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου και πάλι μετά την κατοχή της Κύπρου, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη κ.λπ. η Τουρκία εμπλέκεται ευθέως.

Διανύουμε μια περίοδο μεγάλης έντασης στην ευρύτερη περιοχή. Με την Τουρκία να αναβαθμίζει τις προκλήσεις. Εχει ευδιάκριτους στόχους που αφορούν τόσο την ενίσχυση της αναθεωρητικής της στρατηγικής όσο και την ανάδειξη και κατοχύρωση ρόλου ισχυρής περιφερειακής δύναμης.

2. Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, με τις πρόθυμες δυνάμεις που υπηρετεί και τη στηρίζουν, έχει εγκλωβιστεί σε πολιτικές του «άνευ όρων δεδομένου, στην Ευρώπη και τον πολυπολικό κόσμο, συμμάχου και εταίρου». Η χώρα είναι απούσα σε αποφασιστικές και εμπροσθοβαρείς πρωτοβουλίες υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων όσο και στις διεργασίες γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών ανακατατάξεων.

2.1. Επείγει πλέον η ανάγκη ανάδειξης της άδολης σύγχρονης πατριωτικής εθνικής στρατηγικής! Χωρίς ούτε ένα ψήγμα επικίνδυνου εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας. Αυτό αποτελεί τον καλύτερο συνεκτικό ιστό για να ξανασυνδεθεί η σχέση της πολιτικής με τους πολίτες. Οι πολίτες ναι μεν επιθυμούν ειρηνική συμβίωση με τους γείτονες, όμως διαδηλώνουν την ανάγκη υπεράσπισης των αγώνων που έχει δώσει η χώρα για ανεξαρτησία. Γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ η παρακαταθήκη αγώνων συμβολής της προοδευτικής παράταξης όπως ιστορικά καταγράφηκε:

■ Με τη διακήρυξη του ΕΑΜ και την αποφασιστική συμβολή στην ήττα του ναζισμού.

■ Με τους Λαμπράκηδες και την προοδευτική παράταξη, στους αγώνες για το Κυπριακό και την εθνική ανεξαρτησία.

■ Με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, που ανέτρεψε τον επιζήμιο για τη χώρα εθνικισμό, με τη στρατηγική της εθνικής ανεξαρτησίας και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, καθιστώντας τη χώρα γέφυρα ειρήνης, φιλίας και σταθερότητας στην περιοχή.

■ Με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που παρά την οικονομική κρίση και τις εξαρτήσεις που απορρέουν από δανεισμό, έδωσε στην Ελλάδα πολύπλευρο ρόλο στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, με κορυφαία τη λύση στη Β. Μακεδονία, και στην Ευρώπη.

Αυτή την πορεία μπορεί και πρέπει να την αναδείξει και πάλι η προοδευτική, κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

3. Η εξωτερική πολιτική της χώρας και ο αναγκαίος διάλογος, για να είναι αξιόπιστα, δεν μπορεί να εκχωρούν άλλοθι για γκρίζα εμπλοκή θεμάτων που παραπέμπουν στον «αναθεωρητισμό» και την «αποστρατικοποίηση» χωρίς την επίλυση του προβλήματος κατοχής της Κύπρου.

Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να ανοίγει κερκόπορτες παρέμβασης για θέματα εσωτερικής πολιτικής, που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας.

Η χώρα και οι πολίτες έχουν το Διεθνές Δίκαιο σύμμαχο.

■ Στα θέματα του Αιγαίου υφίσταται μόνο μία διαφορά, αυτή του καθορισμού θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

■ Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι κατοχυρωμένο απολύτως από το νέο Δίκαιο της Θάλασσας (Συνθήκη Μοντέγκο Μπέι), δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση και αποτελεί δικαίωμα της χώρας να το εφαρμόσει.

4. Ανάγκη για αλλαγή πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση στην περίπτωση του «Ορούτς Ρέις» που «βολτάρει» και πραγματοποιεί «έρευνες» εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας προσπάθησαν να κάνουν το «μαύρο άσπρο» σε σχέση με την πραγματικότητα. Ουδέποτε από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν τουρκικό ερευνητικό πέρασε σε περιοχή που η Ελλάδα θεωρεί υφαλοκρηπίδα της. Ας θυμηθούμε:

■ Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1975 κινήθηκε γρήγορα και με σχεδιασμό, διόρθωσε λάθη του και δεν άφησε κανένα τουρκικό ερευνητικό να προσεγγίσει, έστω, ελληνική υφαλοκρηπίδα.

■ Το 1987 όταν και πάλι οι Τούρκοι επιχείρησαν να βγάλουν ερευνητικό σκάφος και να προσεγγίσει ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Ανδρέας Παπανδρέου με αστραπιαίες κινήσεις τούς σταμάτησε, έχοντας έγκαιρα κινητοποιήσει τόσο τη διεθνή κοινότητα, τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και τη Βουλγαρία ώστε να βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας.

■ Το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μέθοδο και καλή προετοιμασία σταμάτησε με πολεμικό σκάφος της είσοδο τουρκικού ερευνητικού στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Είναι προφανές πως δεν πρέπει να αδυνατίσει η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, διολισθαίνοντας σε οποιουδήποτε τύπου συνομιλίες με την Αγκυρα. Για να γίνει πράξη ένας ουσιαστικός διάλογος, πρέπει να γίνουν αποδεκτά και σεβαστά το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες. Απαιτούνται πρωτοβουλίες αποτροπής που θα δημιουργούν εκ των προτέρων μεγαλύτερο διπλωματικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κόστος από τα ενδεχόμενα οφέλη σε όποιον επιδιώκει την ανατροπή τους.

Η χώρα, με καταλύτη την ενεργό συμβολή της προοδευτικής πλειοψηφίας, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Με σύγχρονες αρχές και όρους, διασφαλίζοντας έμπρακτα και τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και ρόλο παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή.

* Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην κόψη του ξυραφιού
Για τους παλαιότερους σχολιαστές των ελληνοτουρκικών η ανάλυση της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη παρουσιάζει μεγάλες ιδιαιτερότητες.
Στην κόψη του ξυραφιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Kι όμως, θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει
Η γεωφυσική ιδιομορφία του Αιγαίου δεν προσφέρει πολλές εναλλακτικές λύσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ. Εάν όμως πραγματικά επιθυμούμε να λύσουμε τις διαφορές μας χωρίς να κοροϊδευόμαστε, τότε πρέπει να αποδεχτούμε...
Kι όμως, θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διερευνητικές επαφές - με ή χωρίς πυξίδα;
Επειτα από πολλές συζητήσεις, οι 61ες διερευνητικές συνομιλίες επιτέλους αρχίζουν. Ομως αυτό που εκπέμπει καθημερινά η κυβέρνηση είναι διγλωσσία ή, κατά το διπλωματικότερο, μια «εποικοδομητική ασάφεια».
Διερευνητικές επαφές - με ή χωρίς πυξίδα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σταυρόλεξο της αποκλιμάκωσης
Το 1987 και το 1996 η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο ήταν μια παραφωνία σε ένα σχετικά σταθεροποιημένο γεωπολιτικό τοπίο. Σήμερα η ένταση είναι μία από τις πτυχές ενός περιφερειακού αναθεωρητισμού της...
Το σταυρόλεξο της αποκλιμάκωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εχει η Κύπρος «αποτρεπτική ισχύ»;
Συνεχείς περιπλοκές συναντά η Κύπρος στην εξωτερική πολιτική της, έχοντας μείνει ουσιαστικά απομονωμένη, χωρίς πραγματικές επιλογές στο ανοιχτό μέτωπο με την Τουρκία.
Εχει η Κύπρος «αποτρεπτική ισχύ»;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας