• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 9.1°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 6.6°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 5.9°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 2.3°C
  3 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.0°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.5°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.6°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 8.2°C
  1 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  2 BF
  75%
Turkish Presidency via AP. Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κάλυψη του κενού

 • A-
 • A+

Η ρητορική αυτοκρατορικής παλινόρθωσης του Ερντογάν καλύπτει όλα τα δυνατά πεδία επιρροής της Αγκυρας: τις χώρες οι οποίες στο πρόσφατο ή και στο απώτερο παρελθόν υπήρξαν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τις τουρκόφωνες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, τις τουρκόφωνες κοινότητες ή μειονότητες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και, τέλος, τις οργανώσεις τύπου Μουσουλμανικής Αδελφότητας που υπάρχουν εντός του σουνιτικού Ισλάμ.

Η μεγαλεπήβολη παραπάνω ρητορική συνυπάρχει με μια επιλεκτική προώθηση των στόχων της Αγκυρας στις περιοχές και τα πεδία όπου κυριαρχεί το γεωπολιτικό κενό, που συνδιαμορφώνεται από την αναδίπλωση των ΗΠΑ και την απουσία μιας άξιας του ονόματός της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε.

Σήμερα η Τουρκία του Ερντογάν προωθεί την ενεργό παρουσία της στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη με δεδομένη τη συνολική δυναμική απεμπλοκής-αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Μέση Ανατολή μέχρι και την καρδιά της Νοτιοανατολικής Ασίας, το Αφγανιστάν.

Ετσι στις κατηγορίες που δέχεται για εξαγωγή αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή η Αγκυρα μπορεί να απαντήσει ότι ο παρεμβατικός της ζήλος εξυπηρετεί συνολικά τις Δύση, ΗΠΑ και Ε.Ε., καθώς ανακόπτει τη δημιουργία μιας εκτεταμένης ζώνης επιρροής της Ρωσίας.

Η παρέμβαση της Τουρκίας στον Καύκασο είναι όχι μόνο ανίχνευση της κόκκινης γραμμής της ανοχής της Μόσχας, αλλά και έμπρακτη διεκδίκηση του ρόλου δυναμικής εμπροσθοφυλακής της Δύσης.

Να θυμίσουμε εδώ για ακόμα μία φορά ότι τη ρητορική της αυτοκρατορικής παλινόρθωσης υιοθέτησε πρώτος ο Οζάλ στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, όταν μιλούσε για ζώνη επιρροής της Τουρκίας από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος και όταν δήλωνε έτοιμος για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην πολεμική σύγκρουση της Βοσνίας.

Η πορεία και η προοπτική του πυρετώδους περιφερειακού παρεμβατισμού της Τουρκίας θα γίνει πιο προβλέψιμη όταν οι ΗΠΑ εξέλθουν από την προεκλογική και μετεκλογική εσωστρέφεια και προσδιορίσουν τις νέες σταθερές της πολιτικής τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι τώρα αφορά την έλλειψη βούλησης και δυνατότητας των 27 να υιοθετήσουν ομόφωνα μια συνολική πολιτική για τη σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία δεν πρόκειται για εξαίρεση, αλλά για επιβεβαίωση του κανόνα.

Η πολυδιάσπαση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν έρχεται να προστεθεί στην κακοφωνία των 27 για τις σχέσεις με τη μετα-Brexit Βρετανία αλλά και τις τρεις μεγάλες δυνάμεις, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Ερντογάν δεν διέσπασε τη στάση της Ε.Ε. απέναντί του για τον πολύ απλό λόγο ότι η ενότητα των 27 δεν είναι δεδομένη, αλλά κατά περίπτωση ζητούμενη.

Πριν από έναν χρόνο η Γαλλία μπλόκαρε για μερικούς μήνες την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Το θέμα διευθετήθηκε στη συνέχεια προφανώς στη βάση ενός διμερούς γαλλογερμανικού γενικότερου συμψηφισμού.

Μια αποσαφήνιση του ρόλου και της παρουσίας που διεκδικούν οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοδυτικής Ασίας και ταυτόχρονα η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια είναι βέβαιο ότι θα συρρικνώσουν αισθητά το περιθώριο ελιγμών του Ερντογάν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αφήγημα στο απυρόβλητο
Ευτυχώς για τον Τούρκο πρόεδρο υπάρχει ο από μηχανής θεός της χειραγώγησης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, για να πιεστεί η Τουρκία ώστε να μη διεκδικεί σταθερά την κατοχύρωση των ζωτικών συμφερόντων της στο Αιγαίο...
Το αφήγημα στο απυρόβλητο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αξιοπιστία μιας απειλής
Οι κυρώσεις αν ποτέ επιβληθούν θα έχουν επιλεκτική μορφή με στόχο μια επικοινωνιακή επίδειξη αποφασιστικότητας.
Η αξιοπιστία μιας απειλής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει στην Τουρκία σήμερα;
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα του τίτλου θα εστιάσουμε σε τρία βασικά ζητήματα: τις εσωτερικές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, την κατάσταση της οικονομίας και τη διεθνή θέση της χώρας.
Τι συμβαίνει στην Τουρκία σήμερα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ατλαντική παλινδρόμηση
Τέσσερα χρόνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο όχι μόνο δεν οδήγησαν σε βήματα χειραφέτησης της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή αλλά, αντίθετα, έχουν προκαλέσει μια ατλαντική παλινδρόμηση χωρίς προηγούμενο.
Ατλαντική παλινδρόμηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μετα-οθωμανικά οράματα του Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ερντογάν έχει εντείνει την εκστρατεία του για την επιβολή του στον παγκόσμιο μουσουλμανικό χώρο εν είδει προάσπισης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων των πρώην οθωμανικών περιοχών ενέργεια που θεωρει καθήκον...
Τα μετα-οθωμανικά οράματα του Ταγίπ Ερντογάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τύμπανα πολέμου για το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «αν θα γίνει το δημοψήφισμα, ο Μπαρζανί θα πληρώσει τα αποτελέσματά του». Μεταφέρθηκε μάλιστα στις 22/9 η συνεδρίαση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα την αντιμετώπιση...
Τύμπανα πολέμου για το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας