Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε. το τετράμηνο Ιουνίου -Σεπτεμβρίου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε. το τετράμηνο Ιουνίου -Σεπτεμβρίου

  • A-
  • A+
Ενώ τα τεστ υπερδιπλασιάστηκαν τον Αύγουστο και η αύξησή τους συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο, ανά 1.000.000 κατοίκους, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με τα λιγότερα. Στην Πορτογαλία –χώρα με πληθυσμό και κατά κεφαλή ΑΕΠ ανάλογα της χώρας μας– στα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν γίνει τα διπλάσια ● Εν όψει της προβλεπόμενης αύξησης των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες είναι επιτακτική ανάγκη να διπλασιαστούν, αν είναι δυνατόν, τα τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Σε δύο προηγούμενα άρθρα μας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 10.8.20 και 5.9.20 εξετάσαμε την αύξηση των κρουσμάτων από κορονοϊό και των τεστ για τον ιό στη χώρα μας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» ως σύνολο (Ε.Ε.) και τα άλλα κράτη-μέλη της το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου στο πρώτο και Ιουλίου-Αυγούστου στο δεύτερο.

Στο άρθρο αυτό, προκειμένου να δούμε μια συνολικότερη εικόνα, θα εξετάσουμε την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας σε σύγκριση με την Ε.Ε. ως σύνολο και τα άλλα κράτη-μέλη της το τετράμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Οπως αναφέραμε στα προηγούμενα άρθρα μας, οι σχετικοί αναλυτικοί πίνακες είναι πολύ μεγάλοι και απαιτούν μεγάλο χώρο. Για τον λόγο αυτό, στους δύο Πίνακες του άρθρου θα δώσουμε τα σχετικά στοιχεία μόνο για την Ελλάδα και την Ε.Ε.27. Το άρθρο χωρίζεται σε δύο μέρη.

Στο μέρος Ι εξετάζουμε τα κρούσματα, τα τεστ και τους θανάτους και τις ποσοστιαίες μεταβολές τους από μήνα σε μήνα στη χώρα μας και στην Ε.Ε και στα κράτη-μέλη της. Πρόκειται για συνανθρώπους που νόσησαν ή υπέκυψαν στην πανδημία του κορονοϊού και επιβάλλεται να γνωρίζουμε πόσο αυξήθηκαν το τετράμηνο αυτό.

Στο μέρος ΙΙ συγκρίνουμε τα στοιχεία της χώρας μας σε σχέση με τα αντίστοιχα στην Ε.Ε.27 ως σύνολο και στα κράτη-μέλη της προκειμένου να δούμε συγκριτικά την έκταση και τη σοβαρότητα της νέας αυτής μάστιγας στη χώρα σε σχέση με τα κράτη αυτά. Τα στοιχεία για τα κρούσματα και τα τεστ είναι από τον ιστότοπο Wordmeter και για τους θανάτους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ι. Οι αυξήσεις κρουσμάτων, τεστ και θανάτων

Στις τέσσερις πρώτες στήλες των τεσσάρων τμημάτων του πίνακα 1 δίνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορονοϊό και τα τεστ για τον ιό στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και στις τρεις επόμενες οι ποσοστιαίες μεταβολές από μήνα σε μήνα.

Από τις τρεις τελευταίες στήλες του πίνακα 1 φαίνεται ότι στη χώρα μας σε ό,τι αφορά:

Τα κρούσματα: Η αύξησή τους τον Αύγουστο ήταν τετραπλάσια του Ιουλίου και εκείνη του Σεπτεμβρίου σχεδόν διπλάσια του Αυγούστου. Η αύξηση στη χώρα μας τον Αύγουστο ήταν τετραπλάσια εκείνης της Ε.Ε.

Τα τεστ: Η αύξησή τους στη χώρα μας τον Αύγουστο ήταν διπλάσια εκείνης του Ιουλίου, αλλά του Σεπτεμβρίου μικρότερη. Η αύξησή τους στη χώρα μας τον Αύγουστο ήταν διπλάσια εκείνης της Ε.Ε.

● Από τη σύγκριση των αυξήσεων κρουσμάτων και τεστ φαίνεται ότι η πρώτη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας ήταν μικρότερη από εκείνη των τεστ, ενώ η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερες.

Τους θανάτους: Η αύξησή τους στη χώρα μας τον Αύγουστο ήταν, όπως και των κρουσμάτων, τετραπλάσια του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου σχεδόν διπλάσια. Η αύξησή τους στη χώρα μας τον Ιούλιο ήταν τριπλάσια εκείνης της Ε.Ε., του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου σχεδόν δεκαπλάσια.

● Οι αυξήσεις κρουσμάτων, τεστ και θανάτων στη χώρα μας ήταν ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

ΙΙ. Συγκρίσεις Ελλάδας με Ε.Ε.27 και τα άλλα κράτη-μέλη της

Η σύγκριση της εξέλιξης του κορονοϊού (κρουσμάτων, θανάτων και τεστ) με την Ε.Ε. γίνεται στον πίνακα 2 και στα σχόλια γίνονται συγκρίσεις με τα άλλα κράτη-μέλη της. Στο πρώτο και στο δεύτερο τμήμα του πίνακα δίνονται τα κρούσματα και τα τεστ ανά 1.000.000 κατοίκους, στο τρίτο τα τεστ ανά κρούσμα και στο τέταρτο οι θάνατοι ως ποσοστό των κρουσμάτων.

Από τον πίνακα φαίνεται ότι:

● Τα κρούσματα ανά 1.000.000 κατοίκους: στην Ελλάδα ήταν λιγότερα από την Ε.Ε. αλλά η διαφορά μειωνόταν από μήνα σε μήνα. Το ύψος τους ανάμεσα στα κράτη-μέλη ήταν από τα πιο χαμηλά. Τα μόνα κράτη που είχαν χαμηλότερα ήταν η Σλοβακία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία.

● Τα τεστ ανά 1.000.000 κατοίκους: στην Ελλάδα ήταν τα μισά από εκείνα στην Ε.Ε. τον Ιούνιο και Ιούλιο και κατά το ένα τρίτο λιγότερα τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά το ύψος τους, η Ελλάδα κατείχε την 23η θέση τον Ιούνιο, την 24η τον Ιούλιο, τη 19η τον Αύγουστο και την 21η τον Σεπτέμβριο. Τα κράτη που είχαν λιγότερα ήταν νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και από τα παλαιά η Γαλλία τον Ιούλιο και η Ολλανδία τον Αύγουστο.

● Τα τεστ ανά κρούσμα στην Ελλάδα τον Ιούνιο ήταν 4 φορές περισσότερα απ’ ό,τι στην Ε.Ε. και σταδιακά μειώθηκαν. Ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ως προς το ύψος των τεστ ανά κρούσμα η Ελλάδα κατείχε την 6η θέση τον Ιούνιο και την 7η θέση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Περισσότερα από τη χώρα μας είχαν νέα κράτη-μέλη της από την Ανατολική Ευρώπη και από τα παλαιά μόνο η Δανία και το Λουξεμβούργο.

● Οι θάνατοι ως ποσοστό των κρουσμάτων: στην Ελλάδα ήταν λιγότεροι απ’ ό,τι στην Ε.Ε. Ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το ύψος του ποσοστού αυτού η Ελλάδα κατείχε την 11η θέση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ την 20ή τον Αύγουστο και τη 17η τον Σεπτέμβριο.

Από την παραπάνω ανάλυση της εξέλιξης του κορονοϊού φαίνεται ότι στη χώρα μας:

● Τα κρούσματα αυξήθηκαν σημαντικά και ιδιαίτερα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Παρ’ όλα αυτά, ανά 1.000.000 κατοίκους η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με λίγα κρούσματα. Αντίθετα

● Τα τεστ, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν τον Αύγουστο και η αύξησή τους συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο, ανά 1.000.000 κατοίκους, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με τα λιγότερα. Ειδικότερα, στην Πορτογαλία –χώρα με πληθυσμό και κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανάλογα της χώρας μας– στα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν γίνει διπλάσια ανά 1.000.000 κατοίκους (247.000 έναντι 121.000 στη χώρα μας).

● Παρ' ότι τα τεστ ανά κρούσμα μειώθηκαν σημαντικά τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούνιο, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με τα περισσότερα. Η μείωσή τους τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι το άνοιγμα του τουρισμού, οι διακοπές του Αυγούστου, η μη τήρηση των μέτρων προστασίας ιδιαίτερα από νέους στην ηλικία, ο εντοπισμός θυλάκων με πολλά κρούσματα, η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού κ.λπ.

● Οι θάνατοι ως ποσοστό των κρουσμάτων μειώνονταν από μήνα σε μήνα με αποτέλεσμα η θέση της Ελλάδας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να βελτιωθεί (από την 11η θέση τον Ιούνιο στη 17η τον Σεπτέμβριο).

Το γενικό συμπέρασμα από την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας το 4μηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου είναι ότι η σχετικά καλή θέση της ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα κρούσματα οφείλεται στο γεγονός ότι τα τεστ που διενεργούνται, παρά την αύξησή τους, εξακολουθούν να είναι λίγα (απόδειξη, η στενή σχέση τεστ-κρουσμάτων). Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η σχετικά καλή θέση της ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στους θανάτους ως ποσοστό των κρουσμάτων πρέπει να εξεταστούν από ειδικούς.

Εν όψει της προβλεπόμενης αύξησης των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν τα τεστ και αν είναι δυνατόν να διπλασιαστούν, προκειμένου να διαπιστωθεί, όσο είναι δυνατό, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας.

* Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ανάκαμψη;
Είναι βέβαιο ότι οι πρόσθετες θυσίες που θα ζητηθούν από τους πολίτες της Ε.Ε. και κυρίως του Νότου θα πρέπει να νομιμοποιούνται από ένα νέο συνολικό όραμα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Ποια ανάκαμψη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα φάση της πανδημίας και οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία
Η έντονα αυξητική τάση των κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες μέρες και μάλιστα με οριζόντια κατανομή σχεδόν σε όλη τη χώρα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο υποτίμησης του κινδύνου ανεξέλεγκτης διασποράς.
Η νέα φάση της πανδημίας και οι προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλήρης επίγνωση κινδύνου…
Την ώρα που η πανδημία πλήττει καίρια την εξαγωγική στρατηγική της Γερμανίας και η Ε.Ε.-ευρωζώνη καθίσταται υποχρεωτικός μονόδρομος για το Βερολίνο, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βρίσκεται απέναντι στη μεγαλύτερη...
Πλήρης επίγνωση κινδύνου…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρένθεση ή στροφή;
Θα επιβάλει το δυσθεώρητο οικονομικό κόστος της πανδημίας -με άγνωστη μεταβλητή ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο- τη στροφή των ΗΠΑ αλλά και της Ε.Ε. προς έναν κρατικό παρεμβατισμό στην οικονομία;
Παρένθεση ή στροφή;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια κόκκινη γραμμή
Στην αντιπαράθεση Βορρά-Νότου στην Ε.Ε.-ευρωζώνη δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές και από τις δύο πλευρές, αλλά μία κόκκινη γραμμή που έχουν χαράξει η Γερμανία και η Ολλανδία και ακολουθούν οι χώρες που...
Μια κόκκινη γραμμή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο σαλόνι του «Τιτανικού»
Οπου και όποτε και να καταλήξουν οι 27 της Ε.Ε. ως προς τη στήριξη της επανεκκίνησης της οικονομίας την επόμενη μέρα της πανδημίας, θα πρόκειται για έναν συμβιβασμό με ολιγόμηνο ορίζοντα.
Στο σαλόνι του «Τιτανικού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας