• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 27.9°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.5°C
  6 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.9°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.2°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.0°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  5 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 25.9°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 26.7°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.5°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  53%
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευτυχώς, μείναμε Ευρώπη

 • A-
 • A+

Από την προσχώρηση της μεταδικτατορικής Ελλάδας στις (τότε) Ευρωπαϊκές Κοινότητες, η ευρωπαϊκή της υπόθεση πέρασε από διάφορες φάσεις. Σε ιδεολογικό επίπεδο, αποτελούσε εξ αρχής κάτι σαν Ιερό Δισκοπότηρο, τη δικαίωση ενός από τα προτάγματα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και την πύλη προς την ευρωπαϊκή Γη της Επαγγελίας για μια χώρα που έβγαινε από τη μετα-οθωμανική υπανάπτυξη και έμπαινε, επιτέλους, στα ευρωπαϊκά σαλόνια, όπου ήταν η θέση που της άρμοζε δικαιωματικά ως κληρονόμου του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και γενέτειρας, κατά κοινή ομολογία, του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Επιπλέον, η Ελλάδα έβρισκε ένα ασφαλές λιμάνι μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της, ένα λιμάνι που θα την προστάτευε από την πάντα παρούσα εξ Ανατολών απειλή.

Πρακτικά, η πρώτη φάση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μεταφράστηκε σε έναν πακτωλό ευρωπαϊκών κονδυλίων, με τη μορφή επιδοτήσεων και των διαφόρων πακέτων συνοχής. Και πράγματι, η Ελλάδα ήταν πάντα μια από τις περισσότερο ευνοημένες ευρωπαϊκές χώρες ως προς αυτό.

Το πώς δαπανήθηκαν αυτά τα ευρωπαϊκά πακέτα, τα οποία ανέμιζαν σαν τρόπαια οι κατά καιρούς πρωθυπουργοί επιστρέφοντας θριαμβευτές από τις Βρυξέλλες, μπορεί να είναι το αντικείμενο μιας ενδελεχούς ιστορικής έρευνας, πάντως το βέβαιο είναι ότι δεν επενδύθηκαν σε κάποια μακροπρόθεσμη οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Προς το τέλος αυτής της φάσης, ο κολοφώνας του ευρωπαϊκού ονείρου ήρθε με την ένταξη στην ευρωζώνη (με τον τρόπο που έγινε αυτή, τέλος πάντων), τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα «μεγάλα έργα υποδομής» και μια επίπλαστη αίσθηση οικονομικής ευμάρειας και ισχύος που έμελλε σύντομα να διαλυθεί σαν χάρτινος πύργος.

Και μετά, ήρθαν η κρίση και η επόμενη φάση, αυτή της μνημονιακής κατάρρευσης. Η «ισχυρή Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης» έγινε, αίφνης, και πάλι μια καθυστερημένη βαλκανική χώρα, η οποία όφειλε να αξιοποιήσει τη χρεοκοπία της ως έναυσμα για να γίνει «κανονικό ευρωπαϊκό κράτος», ασφαλώς μέσα από την οδό της αρετής και της μετάνοιας, της λιτότητας και των «αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».

Το ότι οι μέθοδοι με τις οποίες επιχειρήθηκε αυτό το ευγενές, το δίχως άλλο, εγχείρημα χαρακτηρίζονται πλέον όργανα βασανιστηρίων από, μεταξύ άλλων, τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών είναι αρκούντως ενδεικτικό της καταλληλότητάς τους. Πάντως, μετά το τέλος του μνημονιακού δράματος (προς το παρόν, τουλάχιστον) και με τη θριαμβευτική παλινόρθωση της ελληνικής Δεξιάς στην εξουσία, έχουμε ενώπιόν μας μια εξαιρετική ευκαιρία να διαπιστώσουμε ακριβώς πώς εννοεί την «Ευρώπη» η τελευταία.

Και έτσι, ερχόμαστε στην τωρινή φάση. Σε μια Ευρώπη που παραπαίει, μην έχοντας συνέλθει ακόμα από το σοκ της πρώτης μεγάλης οικονομικής κρίσης και από τον ακρωτηριασμό της λόγω του Brexit, ενώ ήδη βρίσκεται στη δίνη της δεύτερης, ελέω και της πανδημίας. Και σε έναν πρωθυπουργό ενός κράτους με πολύ σοβαρά και διαπιστωμένα και διεθνώς πλέον ζητήματα κράτους δικαίου, ο οποίος επιστρέφει -και εκείνος- νικητής και τροπαιούχος από μια μαραθώνια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, κραδαίνοντας ένα ακόμα ευρω-πακέτο που περιέχει, δήθεν, θηριώδη ποσά για τη χώρα, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που περιέχει είναι ένα ακραία νεοφιλελεύθερο «μεταρρυθμιστικό σχέδιο» για το ξήλωμα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, της Υγείας, της Παιδείας και των εργασιακών δικαιωμάτων και την παράδοσή δημόσιου πλούτου στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Οι άνθρωποι που κρατούν σήμερα το τιμόνι της χώρας επιδεικνύουν εντυπωσιακή άγνοια για το τοπίο που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή πολιτική, αδυναμία ανάλυσης των κοσμογονικών αλλαγών που έχουν ήδη αλλάξει ριζικά το πρόσωπο της Ευρώπης τα τελευταία δέκα χρόνια, ανατρέποντας όλα τα μέχρι πρότινος ευρωπαϊκά δεδομένα, και ανικανότητα αντίληψης του βαθμού διάβρωσης των υφιστάμενων θεσμών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της προϊούσας απίσχνανσης της τελευταίας ως διαδικασίας και ως ιδεώδους.

Πράγμα ειρωνικό, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ένας από τους καταλύτες για αυτές τις αλλαγές ήταν η ελληνική κρίση. Η εικόνα που έχουν για τα ευρωπαϊκά πράγματα θα μπορούσε να συνοψιστεί συμβολικά σε διάφορα επικοινωνιακά events απονομής καινοφανών ευρωπαϊκών βραβείων, στα οποία κανείς δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία.

Αυτή είναι μια κατάσταση που οπωσδήποτε αδικεί την Ελλάδα, την ιστορία της, τις σημαντικές και εν πολλοίς ανεκμετάλλευτες δυνατότητές της και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στη νέα ευρωπαϊκή σκηνή. Μια σκηνή που είναι ακόμα ρευστή, καθώς η Ευρώπη ολοφάνερα δυσκολεύεται να βρει τα βήματά της, να επανεφεύρει τον ίδιο της τον εαυτό. Κι εδώ είναι που πρέπει να μπει στην εικόνα δυναμικά η Αριστερά, η οποία έδειξε από νωρίς ότι διέθετε τα κατάλληλα αναλυτικά εργαλεία και διάβασε σωστά την Ιστορία στην αρχή της ελληνικής -και της συναφούς με αυτήν ευρωπαϊκής- κρίσης, τα αίτια και τις συνέπειές της, πληρώνοντας, βέβαια, το τίμημα αυτής της διορατικότητας. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται όλο και περισσότερο επείγουσα η ανάγκη να το ξανακάνει.

* δικηγόρος, διδάκτορας Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά, πατερναλισμός και αποτυχία
Πριν από μερικές μέρες, από αυτήν εδώ τη στήλη, ο Χάρης Ναξάκης υποστήριξε πως ό,τι αναφέρεται ως υποτιθέμενο σχέδιο Β', σε σχέση με τα γεγονότα του 2015, δεν είναι παρά μια κολοσσιαία ανοησία. Ο πατερναλισμός...
Αριστερά, πατερναλισμός και αποτυχία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηθελε πραγματικά τα μνημόνια ο Αλέξης;
Παράξενη η χρονιά του σωτήριου έτους 2015 μ.Χ. Ερχεται μια κάπως παράξενη αλλά και αναμενόμενη για τα ελληνικά δεδομένα εποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί αυτό που διαφαινόταν από το 2012 έστω και αμυδρά, κερδίζοντας...
Ηθελε πραγματικά τα μνημόνια ο Αλέξης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπάρχει αντικείμενο πολιτικής ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ;
Η κυβέρνηση έκανε μια πολύ δύσκολη επιλογή με την υπογραφή της νέας συμφωνίας, που εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, αρκετά υφεσιακά μέτρα. Στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν, και είναι, η διάσωση της χώρας και του λαού...
Υπάρχει αντικείμενο πολιτικής ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αρνητική ιδεολογία της Δεξιάς - μέρος δεύτερο
Η σύγχρονη Δεξιά, που είναι γνωστό τοις πάσι πως –από κοινού με το ΠΑΣΟΚ– έχει την κύρια και την αρχική ευθύνη για την κρίση και τα μνημόνια, έπρεπε εξ αρχής να κατασκευάσει μια αφήγηση σύμφωνα με την οποία...
Η αρνητική ιδεολογία της Δεξιάς - μέρος δεύτερο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κι όμως, το 2015 σημειώθηκε και μία μεγάλη νίκη
Υπάρχουν πολλοί που ακόμα και σήμερα δεν συγχωρούν τον ελληνικό λαό για το θάρρος του να πει αυτό το ιστορικό ΟΧΙ. Αυτοί, τους βλέπουμε άλλωστε να «πρωτοστατούν» σε διάφορα μέτωπα, όπως π.χ. το αντιρωσικό στον...
Κι όμως, το 2015 σημειώθηκε και μία μεγάλη νίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας