Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μείωση συντάξεων για παλιούς, εξαπάτηση για νέους ασφαλισμένους
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μείωση συντάξεων για παλιούς, εξαπάτηση για νέους ασφαλισμένους

  • A-
  • A+

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εφαρμόζοντας την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη και το προεκλογικό πρόγραμμά της, προωθεί την αντικατάσταση των όποιων αναδιανεμητικών στοιχείων έχουν απομείνει στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα από ατομικά - κεφαλαιοποιητικά, ξεκινώντας με πλήρη κεφαλαιοποιητική λειτουργία της επικουρικής ασφάλισης.

Οι νεοεισερχόμενοι στην εργασία –και όσοι ήδη εργαζόμενοι επιθυμούν– θα καταθέτουν τι εισφορές επικουρικής ασφάλισής τους σε ατομικούς λογαριασμούς-«κουμπαράδες», αναθέτοντας την αξιοποίησή τους σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το νέο ταμείο κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης θα μπορεί πιο ευέλικτα και αποδοτικά να επενδύει τα αποθεματικά των ατομικών λογαριασμών και ότι με τις υψηλές αποδόσεις τους θα τους εξασφαλίζει μεγαλύτερες συντάξεις, μερίσματα ή εφάπαξ από όσα θα έπαιρναν από το δημόσιο αναδιανεμητική επικουρική ασφάλιση.

Η κυβέρνηση, όμως, αποσιωπά ότι η επίτευξη υψηλών αποδόσεων των «ατομικών κουμπαράδων» των ασφαλισμένων προϋποθέτει την ανάληψη υψηλού κερδοσκοπικού ρίσκου και μεγάλων, απρόβλεπτων και μη αναστρέψιμων κινδύνων, που ενέχουν οι χρηματαγορές, δημιουργώντας παγκόσμιες τεράστιες χρηματοοικονομικές φούσκες, που συχνά εκρήγνυνται, σπέρνοντας την καταστροφή στους πολλούς και κέρδη σε λίγους κερδοσκόπους.

Αποσιωπά, επίσης, ότι τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης επιδιώκοντας όλο και μεγαλύτερες επενδυτικές αποδόσεις, που προϋποθέτουν συνεχή αύξηση των περιουσιακών στοιχείων τους, ωθούν τους ασφαλισμένους τους να αυξάνουν τις εισφορές τους, χωρίς πολλές φορές να τους εξασφαλίζουν ούτε καν τη σύνταξή τους.

Οι χρεοκοπίες μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών σε ΗΠΑ, Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο, που οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των ασφαλισμένων τους, είναι ιδιαίτερα διδακτικές.

Νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις με τα κεφαλαιοποιητικά-ιδιωτικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης μετατοπίζουν τον κοινωνικοασφαλιστικό κίνδυνο και ευθύνη από το κράτος στον ασφαλισμένο. Εξατομικεύουν την ασφαλιστική προσδοκία, δημιουργώντας ασφαλισμένους, που δεν αγωνίζονται συλλογικά για τα δικαιώματά τους, αλλά ο καθένας τους ξεχωριστά ενδιαφέρονται μόνο για την επενδυτική συμπεριφορά του ασφαλιστικού λογαριασμού του ή την τύχη εκείνων των μετοχών, που θα τους διασφαλίσουν προσωπικά καλύτερη σύνταξη.

Ετσι, αυτές οι κυβερνήσεις μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες, δίνουν ως δώρο αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης σε τράπεζες και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και υπονομεύουν τους συλλογικούς αγώνες των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Τα κυβερνητικά στελέχη ομολογούν αυτόν το στόχο, παραδεχόμενα ότι τις αποταμιεύσεις που θα δημιουργήσει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, 50-70 δισ. ευρώ, θα τις διαθέσουν για τη δημιουργία νέων «επενδύσεων» στη χώρα μας, δηλαδή για μία νέα λεηλασία τους προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας.

Τo επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα εξυπηρετήσει τους νέους, γιατί όπως λέει «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους» είναι ακραία αντικοινωνικό και ηλικιακά ρατσιστικό, αλλά και ψευδές. Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι του κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικής ασφάλισης το μόνο που θα γνωρίζουν είναι πόσες ασφαλιστικές εισφορές κατέβαλαν. Θα έχουν άγνοια, αβεβαιότητα και ανασφάλεια, εάν θα πάρουν τελικά επικουρική σύνταξη και πόση, αφού οι ατομικοί λογαριασμοί δεν τους διασφαλίζουν εγγυημένες παροχές. Το σύστημα επικουρικής ασφάλισης μετατρέπεται γι’ αυτούς από «εγγυημένων παροχών» σε «εγγυημένων εισφορών».

Το άλλο κυβερνητικό επιχείρημα, ότι δεν θα επηρεαστούν οι επικουρικές συντάξεις των σημερινών ασφαλισμένων και συνταξιούχων, είναι επίσης ψευδές. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, αφού δεν θα έχει έσοδα από τους νέους ασφαλισμένους, τελικά θα οδηγηθεί σε μειώσεις συντάξεων.

Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι αυτές οι απώλειες θα καλυφθούν από νέους πόρους, που θα φέρει η ανάπτυξη, είναι στη σφαίρα του αβέβαιου. Η επίκληση του ΑΚΑΓΕ οδηγεί σε αφαίρεση από την κυβέρνηση πόρων από εισφορές ασφαλισμένων, που προορίζονται για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και σε κάθε περίπτωση είναι περιορισμένοι και δεν αρκούν.

Το άλλο κυβερνητικό επιχείρημα ότι αυτά εφαρμόζουν οι αναπτυγμένες χώρες είναι, επίσης, ψευδές. Δεν ισχύει για Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ελβετία Λουξεμβούργο κ.λπ. Εφαρμόζονται μόνο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης, όπου οδήγησαν σε σημαντική μείωση συντάξεων, φτωχοποίηση συνταξιούχων, αύξηση οικονομικών-κοινωνικών ανισοτήτων.

Η προηγουμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες, γιατί, με τη θεσμοθέτηση με τον νόμο 4387/2016 της «νοητής κεφαλαιοποίησης» στην επικουρική ασφάλιση, άνοιξε την όρεξη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για πλήρη κεφαλαιοποίησή της.

Τα δημόσια, καθολικά, αναδιανεμητικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης παρέχουν πιο μεγάλη ασφάλεια στους ασφαλισμένους, γιατί συνδέονται με την εργασία, την πραγματική οικονομία και τη δημόσια χρηματοδότηση και βασίζονται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης (μεταξύ γενεών, εργαζομένων - ανέργων, εργαζομένων - συνταξιούχων, ασθενών - υγιών κ.λπ.).

Γι’ αυτούς τους λόγους, το αντικοινωνικό κυβερνητικό σχέδιο για ατομική - ιδιωτική επικουρική ασφάλιση μπορεί και πρέπει να αποτραπεί με τους αγώνες των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, νέων και παλιών. Χρειαζόμαστε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, όχι καταναλωτές ιδιωτικών υπηρεσιών ασφάλισης, αλλά ενεργούς πολίτες, που διεκδικούν με συλλογικούς αγώνες δημόσιες, συλλογικές και καθολικές κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές.

* Πρ. βουλευτής και υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης

ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε κυβερνητική «καραντίνα» 200.000 συνταξιούχοι
Οι συνταξιούχοι, μετά τους ανέργους, έχουν υποστεί τις δραματικότερες περικοπές τα τελευταία 10 χρόνια. Ομως τα βάσανα δεν σταματούν εδώ. Καθημερινά πιέζονται όλο και περισσότερο.
Σε κυβερνητική «καραντίνα» 200.000 συνταξιούχοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυνική εκθεμελίωση
Είναι, πλέον, σε όλους σαφές ότι η κυβέρνηση, έχοντας ως σημαία τις σκληρές νεοφιλελεύθερες αρχές της, απαξιώνει συνεχώς τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, σχεδιάζοντας παράλληλα τη διάλυση και την ιδιωτικοποίησή...
Κυνική εκθεμελίωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος θα πληρώσει τα αναδρομικά;
Ενώ στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ο ιδιωτικός τομέας λιμοκτονεί και η νεολαία μεταναστεύει, μπορούν να δικαιώνονται οι συνταξιούχοι που έχουν ένα σταθερό εισόδημα και μπορούν να βιοπορίζονται στις...
Ποιος θα πληρώσει τα αναδρομικά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνική δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους
Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τις εξελίξεις στο θέμα των αναδρομικών. Οφείλει μια τεράστια έμπρακτη «συγγνώμη» προς τους συνταξιούχους. Οφείλει να επεκτείνει άμεσα την ισχύ των δικαστικών αποφάσεων σε...
Κοινωνική δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς «χάθηκαν» κάτω από τον «Ηλιο» 112.000 συνταξιούχοι
Η βίαιη αύξηση των ορίων ηλικίας, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η αδήλωτη εργασία, η συρρίκνωση του ΑΕΠ και τα λουκέτα, απομακρύνουν τους ασφαλισμένους από τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Πώς «χάθηκαν» κάτω από τον «Ηλιο» 112.000 συνταξιούχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας