Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κοιμάται όπως έστρωσε
Ibrahim Laleli/DHA via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοιμάται όπως έστρωσε

  • A-
  • A+

«Οπως στρώσεις θα κοιμηθείς», έλεγαν οι παλιοί. Σοφό, και αυτήν την περίοδο το διαπιστώνουμε να ισχύει για πολλούς λόγους: Αυτές τις ημέρες μάς επισκέφθηκε κάποιος ομόλογος του Ελληνα πρωθυπουργού από μια διπλανή χώρα που έχει πρωτεύουσα τα Σκόπια. Από τα δελτία πολλών ΜΜΕ «διέφυγε» ότι αυτή η χώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός λέγεται Ζόραν Ζάεφ, ενώ δεν είδαμε και φωτογραφία από αυτή τη συνάντηση στην επίσημη σελίδα της προεδρίας της κυβέρνησης. Επίσης, από πολλά ΜΜΕ δεν μάθαμε ότι ο κ. Ζάεφ δήλωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μάχες για εμάς».

Προσωπικά χαίρομαι που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κάνει στροφή 180° από την παλαιά ρητορική της, από αυτό που είχε πει ο κ. Μητσοτάκης ότι «Δεν θα καλωσορίσω ποτέ Μακεδόνα πρωθυπουργό» και πλέον ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Χαίρομαι διπλά που αυτά έχουν μεταξύ άλλων και την υπογραφή του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο οποίος στο παρελθόν πρωτοστατούσε στα συλλαλητήρια δίπλα σε «μακεδονομάχους», χλαμυδοφόρους και άλλους γραφικούς, πλην όμως ικανοποιητικού αριθμού ψηφοφόρους. Εχω την απορία τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς και μια σειρά άλλοι «υπερ-πατριώτες» όταν έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας. Ελπίζω να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις ότι θα «αρρωστήσει».

Η κυβέρνηση, όμως, επίσης «κοιμάται όπως έστρωσε» και στα ελληνοτουρκικά. Ασκεί μυστική διπλωματία η οποία δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει, κάνει γραπτές συμφωνίες οι οποίες «δεν είναι γραπτές συμφωνίες αλλά απλά η γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά, όσων συμφωνήθηκαν» (ούτε ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού δεν είχε τέτοια επιχειρήματα), αφήνει τουρκικά πλοία να σουλατσάρουν σε περιοχές δικής μας ΑΟΖ, βάζει τον κ. Βορίδη (δίκην «λαγού») να δηλώνει ότι «δεν έχουμε διαπιστώσει παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», ενώ προσπαθεί να μας πει ότι το πλοίο «Ορούτς Ρέις» δεν διεξάγει έρευνες γιατί έχει πολύ θόρυβο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος οδηγείται σε παραίτηση όταν απλά παραδέχεται ότι οι Τούρκοι όντως κάνουν έρευνες και ότι υπάρχει έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Επιπλέον, δεν έχουμε ξεχάσει ότι πριν από δύο χρόνια ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήριζε πρωτοφανή επιπολαιότητα την προαναγγελία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης μόνο στο Ιόνιο και καλούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην την προχωρήσει.

Τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. επεκτείνει (λειψά μάλιστα γιατί δεν περιλαμβάνει Κύθηρα και Αντικύθηρα) την αιγιαλίτιδα ζώνη και νιώθει εθνικά περήφανη γιατί υλοποιεί αυτό που πριν από δύο χρόνια κατήγγελλε. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση απλά κάνει επικοινωνιακή διαχείριση μιας ανερμάτιστης και επικίνδυνης πολιτικής.

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα συνεχίσουμε να ασκούμε υπεύθυνη και εποικοδομητική κριτική σε όλα τα μεγάλα ζητήματα και ιδιαίτερα στα εθνικά. Δεν πολιτευόμαστε με κριτήριο τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, τον λαϊκισμό και την υιοθέτηση θέσεων που «ακούγονται ευχάριστα». Ζούμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με εντάσεις στην περιοχή, κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιοχή μας. Αυτό επιβάλλει προσοχή και συνεννόηση.

Είναι αναμφισβήτητα θετικό ότι πιθανότατα θα ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία. Ομως, με ποιες «κόκκινες γραμμές» προσέρχεται η χώρα μας σε αυτές τις συνομιλίες; Ισχύει για την κυβέρνηση η εθνική γραμμή της μίας διαφοράς, αυτή του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ; Μας ενδιαφέρει η περιοχή πέραν του 28ου παράλληλου ή απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην περιοχή αυτή; Είναι η κυβέρνηση διατεθειμένη να δεχθεί να συζητήσει για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου; Αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν μπορεί η κυβέρνηση να τα χειρίζεται ανεύθυνα και ερήμην του ελληνικού λαού, της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων.

Διερωτόμαστε μήπως, ήδη, ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για κάποια από τα παραπάνω ή για οτιδήποτε ανάλογο. Αν σκοπεύει να αλλάξει την εθνική γραμμή, αν σκοπεύει να προχωρήσει πέρα από τον νόμο Μανιάτη, ας συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και να το προτείνει. Υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο σχετίζεται με το συμβούλιο κορυφής.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει σε κυρώσεις προς την Τουρκία, εάν δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις –και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν- ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» δεν θα επανέλθει σε έρευνες στα ελληνικά ύδατα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρακολουθεί με προσοχή και θα τοποθετείται υπεύθυνα σε κάθε ζήτημα που θα προκύπτει.

* Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ερντογάν φουσκώνει, ο Μητσοτάκης ζαρώνει 
Η συμπεριφορά της Τουρκίας, καίτοι στα όρια της πειρατείας, δεν πρέπει να αιφνιδιάζει. Η αναθεωρητική της στάση και η επέκτασή της στη Συρία έχουν εκδηλωθεί από χρόνια. Εντούτοις η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε...
Ο Ερντογάν φουσκώνει, ο Μητσοτάκης ζαρώνει 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος είναι υπέρ της ειρήνης;
Και τι δεν ακούσαμε αυτές τις μέρες. Ο κ. Γεραπετρίτης μάς λέει ότι «η κόκκινη γραμμή είναι…στα έξι μίλια». Το Oruc Reis έφτασε στα εννιά. Τον...
Ποιος είναι υπέρ της ειρήνης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρειαζόμαστε μια άδολη σύγχρονη πατριωτική εθνική στρατηγική
Είναι προφανές πως δεν πρέπει να αδυνατίσει η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, διολισθαίνοντας σε οποιουδήποτε τύπου συνομιλίες με την Αγκυρα. Για να γίνει πράξη ένας ουσιαστικός διάλογος, πρέπει...
Χρειαζόμαστε μια άδολη σύγχρονη πατριωτική εθνική στρατηγική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι επιδιώκουμε με την Τουρκία;
Η στρατηγική των κυρώσεων, στην οποία επενδύει η κυβέρνηση –και ακόμη περισσότερο η αντιπολίτευση– βασίζεται σε αυταπάτες. Είναι όμως και επικίνδυνη, διότι οδηγεί κι αυτή, έστω με μικρή παράκαμψη, στη...
Τι επιδιώκουμε με την Τουρκία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εθνική αποτρεπτική στρατηγική απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
Για πολλές δεκαετίες η ελληνική εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται από την αδυναμία να αναλύσει με αντικειμενικούς όρους τους εκφρασμένους μεγαλεπήβολους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.
Εθνική αποτρεπτική στρατηγική απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας