Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με σύμφωνη γνώμη των κομμάτων οι θέσεις μας στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με σύμφωνη γνώμη των κομμάτων οι θέσεις μας στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

  • A-
  • A+

Ο πρωθυπουργός μιλώντας την 16.9.20 στο συνέδριο του Economist, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, δήλωσε: «Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα».

Προφανώς αυτή η εξέλιξη (αν τελικά συμβεί) είναι αποτέλεσμα των πολύπλευρων πιέσεων που ασκούνται στην Τουρκία για να αρχίσουν αυτές οι επαφές υπό την «ομπρέλα» της Γερμανίας (απόδειξη, η απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και η επιστροφή τους στην Αττάλεια).

Το ερώτημα είναι αν αυτές οι επαφές θα οδηγήσουν στην έναρξη διερευνητικών συνομιλιών και θα καταλήξουν σε διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι:

(α) Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» της 15.9.20, επανέλαβε αυτά που επανειλημμένα είχε δηλώσει ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν χωρίς η χώρα μας να θέσει προϋποθέσεις διότι, όπως αναφέρει, «οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες «αντιπροϋποθέσεις». Στο ίδιο, όμως, φύλλο της «Καθημερινής» ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας αναφέρει ότι «μία και μόνη διαφορά υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ». Αντίθετα η Τουρκία προβάλλει συνεχώς τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν πολλές διαφορές, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, η «τουρκική» όπως τη χαρακτηρίζει μουσουλμανική μειονότητα κ.ά., αμφισβητώντας ακόμα και τη Συνθήκη της Λωζάννης.

(β) Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να αρχίσουν αν δεν σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Αυτές όμως οι ενέργειες δεν είναι μόνο η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και μονάδων του τουρκικού στόλου από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τέτοιες ενέργειες επί σειρά ετών (και συνεχιζόμενες) είναι οι συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και του FIR Αθηνών από πολεμικά αεροσκάφη καθώς και των χωρικών μας υδάτων από πολεμικά πλοία της Τουρκίας.

(γ) Σε όλες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών, εκτός από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της χώρας, γίνεται (και ορθά) αναφορά και σε εκείνες που κάνει η χώρα αυτή στην Κύπρο. Η σύνδεση των παράνομων αυτών ενεργειών της Τουρκίας στα δύο αυτά κράτη-μέλη της Ε.Ε. γίνεται και από ηγέτες των χωρών-μελών της καθώς και ηγετικών στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις όποιες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μπορεί να αγνοηθεί η Κύπρος με τα προβλήματά της και η συνέχιση της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους Yavouz στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα;

Είναι προφανές ότι οι διερευνητικές επαφές συμβούλων των δύο κυβερνήσεων θα αντιμετωπίσουν τα όσα προαναφέρθηκαν και τίποτε δεν αποκλείει να καταλήξουν σε ναυάγιο, όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά στο Βερολίνο. Αν αυτό συμβεί τότε η Τουρκία, σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησής της, θα επαναλάβει τις παράνομες ενέργειές της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αν, με πίεση των ΗΠΑ και της Ε.Ε., αποφευχθεί το αδιέξοδο και ευρεθεί κοινός τόπος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που είχαν διακοπεί το 2016, η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει σ’ αυτές με θέσεις με τις οποίες θα έχουν συμφωνήσει τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, προκειμένου να αποφεύγονται αλληλοκατηγορίες και βαρύτατες εκφράσεις για θέματα που αφορούν την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της κοινής μας πατρίδας.

Θέσεις όπως αυτές που προαναφέρθηκαν θα μπορούσαν να έχουν ήδη διαμορφωθεί αν στη χώρα μας υπήρχε «Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων» (και όχι μόνο η σχετική επιτροπή της Βουλής που υπάρχει σήμερα). Δυστυχώς ούτε στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος θεσπίστηκε αυτό το Εθνικό Συμβούλιο (βλέπε σχετικό άρθρο μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 12.12.19).

Εν όψει της κρισιμότητας τόσο της υφιστάμενης κατάστασης όσο και της μέχρι σήμερα συμπεριφοράς και των προθέσεων της Τουρκίας, ελλείψει του Εθνικού Συμβουλίου, επιβάλλεται η άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών των πέντε κομμάτων υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαμόρφωση των θέσεων στις οποίες θα συμφωνήσουν τα κόμματα και με τις οποίες η κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Αν δεν υπάρξει ομοφωνία για τις θέσεις που προαναφέρθηκαν, θα ήταν ευκταίο να συμφωνήσουν σ’ αυτές το κυβερνών κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του οποίου έγιναν οι διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν το 2016– και ενδεχομένως και άλλα κόμματα. Αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις τα κόμματα θα πρέπει να έχουν συνεχή ενημέρωση για την πορεία τους.

* πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ερντογάν φουσκώνει, ο Μητσοτάκης ζαρώνει 
Η συμπεριφορά της Τουρκίας, καίτοι στα όρια της πειρατείας, δεν πρέπει να αιφνιδιάζει. Η αναθεωρητική της στάση και η επέκτασή της στη Συρία έχουν εκδηλωθεί από χρόνια. Εντούτοις η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε...
Ο Ερντογάν φουσκώνει, ο Μητσοτάκης ζαρώνει 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος είναι υπέρ της ειρήνης;
Και τι δεν ακούσαμε αυτές τις μέρες. Ο κ. Γεραπετρίτης μάς λέει ότι «η κόκκινη γραμμή είναι…στα έξι μίλια». Το Oruc Reis έφτασε στα εννιά. Τον...
Ποιος είναι υπέρ της ειρήνης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Πετάει ο γάιδαρος;» -«Πετάει ακόμη, αλλά σαν κότα»!
Υποτίθεται ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν πανέτοιμη να κυβερνήσει τη χώρα με διαφορετικό τρόπο από τον συνήθη πριν ακόμη κερδίσει τις εκλογές. Υποσχόταν ότι έχει αλλάξει και καλούσε τους πολίτες να την...
«Πετάει ο γάιδαρος;» -«Πετάει ακόμη, αλλά σαν κότα»!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβέρνηση σε σύγχυση
Η σημερινή κυβέρνηση συμπεριφέρεται λες και βρίσκεται ακόμα σε προεκλογική περίοδο. Στα τρία κρίσιμα εθνικά θέματα (πανδημία - οικονομία - ελληνοτουρκικά) δείχνει ότι βρίσκεται σε σύγχυση, ότι σύρεται πίσω από...
Κυβέρνηση σε σύγχυση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας