• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.8°C / 20.3°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.2°C / 18.5°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.0°C / 17.1°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.0°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 15.5°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.8°C
  0 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 18.6°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  0 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 12.5°C / 17.7°C
  0 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 19.9°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.3°C / 17.1°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.7°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  81%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι σημαίνουν οι εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη για τον Στρατό στη ΔΕΘ

 • A-
 • A+

Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης Ν.Δ. είναι να εκμεταλλευτεί την ένταση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις για να επιβάλλει τα εξοπλιστικά προγράμματα των 10,5 δισ. ευρώ και την πρόσληψη 15.000 Μισθοφόρων Στρατιωτών. Αυτό απαιτεί η συγκρότηση του Ισραήλ των Βαλκανίων που εξυπηρετεί την παρατεταμένη ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση για τις ΑΟΖ-Ενεργειακά κοιτάσματα-έλεγχο θαλάσσιων ενεργειακών-εμπορικών ροών σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο, ενταγμένη στους σχεδιασμούς ανασυγκρότησης του αστικού παραγωγικού μοντέλου με τον πόλεμο «Πυλώνα καπιταλιστικής ανάπτυξης», τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με τον μεταξύ τους ανταγωνισμό να οξύνεται.

Είναι αναγκαιότητες που απαιτούν τις τεράστιες αγορές όπλων με ωκεάνιες φρεγάτες και αεροσκάφη 4,5 γενιάς, που δεν σχετίζονται με την άμυνα. Ικανοποιούν την επιθετικότητα και τον επεκτατισμό του ελληνικού κράτους. Αναδεικνύεται έτσι ο νέος ρόλος του στρατού στο πλαίσιο του κράτους Αμυνας/Ασφάλειας, χωροφύλακας των λαών και Παρόχου Ασφάλειας των επενδυτών (όπως έλεγε ο πρώην ΥΕΘΑ Αποστολάκης), κυνηγού προσφύγων - μεταναστών σε Εβρο και Αιγαίο, συμμέτοχου στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και στην Καταστολή των κινητοποιήσεων του κόσμου της εργασίας [αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών]. Γι’ αυτό ο Στρατός γίνεται πιο μισθοφορικός.

Στρατολογώντας ΟΒΑ και ΕΠ.ΟΠ. από τον βούρκο της ανεργίας και της φτώχειας, της μαύρης εργασίας και της εργασιακής εκμετάλλευσης, γαλουχημένους σε αντιλήψεις κοινωνικού εκφασισμού που δρομολογούν κυβερνητικά επιτελεία και καθεστωτικά ΜΜΕ. Εντείνοντας την τρομερή στρατιωτικοποίηση με τον ασύγκριτο, με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, αριθμό χιλιάδων στρατιωτικών-αστυνομικών-συνοριοφυλάκων, αλλά και εθνοφυλάκων, ακροδεξιών λεσχών εφέδρων.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής, σημερινός ΥΦΕΘΑ, ΑΓΕΣ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δίνει το αίσθημα της συνέχειας της αστικής πολιτικής! Εχοντας προαναγγείλει τη συγκρότηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη!

Οποιος προσέξει τον χειρισμό για την πρόσληψη μισθοφόρων, θα διαπιστώσει ότι οι κυβερνήσεις μείωναν τη θητεία για να αυξήσουν τους μισθοφόρους. Αυτή ήταν και η πρόθεση του πρώην ΥΕΘΑ Μεϊμαράκη όταν μείωσε τη θητεία στους 9 μήνες, αλλά τα Μνημόνια απαγόρεψαν την πρόσληψη 10.000 ΕΠ.ΟΠ. Τώρα η κυβέρνηση απειλεί ότι και θα προσλάβει μισθοφόρους, θα αυξήσει τη θητεία για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση και θα επιβάλει τη στράτευση στα 18. Σε συνδυασμό με τις τρομερές αγορές όπλων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται ότι ζητά ταυτόχρονα οικονομικές θυσίες και θυσίες σε αίμα.

Αίμα φτωχών. Προχωρά στη συγκρότηση ενός στρατού με ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά, στρατολογώντας τους φτωχούς -είτε τους φτωχούς νέους στα 18 είτε τους μισθοφόρους-πραιτοριανούς και πολεμιστές για τα συμφέροντα των πλουσίων. Διαρροές κάνουν λόγο ότι γενικευμένη εφαρμογή της στράτευσης στα 18 δεν μπορεί να γίνει, αλλά εξετάζεται στράτευση δυο ταχυτήτων. Οσοι μαθητές περνάνε σε σχολές χρήσιμες για τον στρατό (γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, σε ειδικότητες Η/Υ κ.λπ.) θα παίρνουν αναβολή, ενώ οι υπόλοιποι θα πηγαίνουν φαντάροι.

Παράλληλα, η ταξικότητα του νέου στρατού αποκαλύπτεται καθώς στην Ελλάδα έχει δοθεί η δυνατότητα οι νέοι μεσαίων-ανώτερων στρωμάτων να εξαγοράζουν τη θητεία στα 32 χρόνια, με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην Κύπρο, με απόφαση όλων των κομμάτων, οι εφοπλιστές και οι γόνοι τους απαλλάσσονται της στρατιωτικής θητείας.

Τι όμως σημαίνει στράτευση στα 18;

Αντί ο νέος να γνωρίζει την πανεπιστημιακή γνώση και να έρχεται σε επαφή με τις τάσεις αμφισβήτησης της φοιτητικής νεολαίας, θα περνά την Πύλη του Στρατοπέδου για να τον αρπάξει ο μιλιταρισμός και οι στρατιωτικοί, να «στάξει» στην καταπίεση και εκμετάλλευση, να του συντρίψουν προσωπικότητα και αξιοπρέπεια, ώστε γαλουχημένος σε υποταγή και «εθνικά δίκαια» να παραδοθεί στον εργοδότη!

Εκτιμούν ότι όσο πιο μικρός περάσεις την πύλη του στρατοπέδου τόσο λιγότερο θα τους αντισταθείς, θα υπερασπίσεις τα δικαιώματα του φαντάρου πολίτη με στολή. Με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς αυξάνουν τα οικονομικά βάρη για τη λαϊκή οικογένεια, την αδικία και ανισότητα, την ευνοιοκρατία, τη βυσματοκρατία και ψηφοθηρία. Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί νεολαία και εργαζόμενους να γενικεύσουμε τις αντιστάσεις, με κινηματικές πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τον στρατό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών;
Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είναι ένα περιστασιακό συμβάν στη δομή και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Είναι η «κορυφή του παγόβουνου» ενός πολιτικού συστήματος το οποίο θα πρέπει ριζικά...
Τι συμβαίνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τερατογένεση
Πολύς λόγος έγινε για τέρατα και μπαμπούλες στην πρόσφατη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί εξέθεσαν στον ελληνικό λαό τα φαντάσματα που στοιχειώνουν τον ύπνο τους.
Τερατογένεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η βίαιη απολιγνιτοποίηση παραμένει στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού
Στις 23 Σεπτεμβρίου κλείνουμε τρία χρόνια από την ημέρα που ο τότε νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά την...
Η βίαιη απολιγνιτοποίηση παραμένει στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τουρισμός χωρίς... υπέρηχο
Βρέθηκα στην Τήνο. Και εκεί που είσαι έτοιμος να αφεθείς στο όραμα της Ιμπιζα της επόμενης δεκαετίας, έρχεται η ζωή και σου ρίχνει ένα δυνατό χαστούκι και σε επαναφέρει στην πραγματικότητα, στην οποία οι...
Τουρισμός χωρίς... υπέρηχο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας